De ziua lor, mamele copiilor beneficiari ai Asociatiei Invingem Autismul au invitat sustinatorii asociatiei la deschiderea Centrului multidisciplinar de interventie, dedicat copiilor diagnosticati cu tulburari din spectrul autismului. Centrul este dezvoltat cu sprijinul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti. La evenimentul de deschidere au participat peste 60 de persoane, dintre care reprezentanti ai Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, sponsori, voluntari, parteneri, reprezentanti ai Asociatiei Invingem Autismul si mai ales copii cu autism si parintii acestora.

Centrul este dedicat educatiei copiilor cu autism, bazata in principal pe urmatoarele interventii: analiza comportamentala aplicata - Applied Behavior Analysis (ABA), logopedie, terapie ocupationala si kinetoterapie, care au recunoastere internationala si cele mai bune rezultate in interventia pentru copiii cu TSA.

“Ne bucura foarte mult aceasta colaborare si consider ca ne-am alaturat celui mai credibil partener privat in autism. Era momentul sa avem si un astfel de centru in Bucuresti, care intruneste standardele interventiei complexe pentru copiii cu autism. Cred in puterea acestor mamici de a transforma in realitate visele pentru copiii lor.“ a declarat Cosmina Simiean – Nicolescu, Director DGASMB.

“Ne dorim ca centrul nostru sa vina in intampinarea nevoilor parintilor, dar mai ales ale copiilor, care primesc astfel interventii personalizate. Cheltuielile centrului sunt sustinute si de parinti, dar intr-o mai mica masura decat se intampla de obicei, cand parintele organizeaza interventia la domiciliu. Speram astfel ca sustenabilitatea centrului sa se realizeze in primul rand din fonduri publice si private. Asociatia noastra pune totodata mare accent pe formarea unui echipe de specialisti care sa fie inspirata cat mai mult de structura si calitatea centrelor din strainatate, cu experienta in autism.” Elena Stoican, Director executiv, Asociatia Invingem Autismul.

Pentru inceput, 9 copii din cei 23 beneficiaza de un program personalizat de interventie, realizat in urma evaluarii nevoilor sale individuale, pentru a se integra social si in scoala. Obiectivele fiecarui program individual pun accent pe comunicarea functionala, abilitati de viata independenta si cunostinte cognitive. Ceilalti 14 copii beneficiaza de grupurile  de socializare ”Dupa-amieze vesele” si grupuri de terapie prin dans si arta.

Centrul este dedicat invatarii abilitatilor functionale care sa faciliteze copiilor, viitori adulti, independenta la scoala, acasa si in diverse medii sociale sau functionale (teatru, magazin, autobuz etc). Echipa de lucru, considera prioritara dobandirea de abilitati sociale necesare integrarii in aceste medii si care sa ii ajute sa isi creeze relatii cu oamenii din jurul lor.

Programul de lucru al copiilor cuprinde activitati unu la unu (copil/tutore) de analiza comportamentala aplicata, logopedie, terapie ocupationala si kinetoterapie. Totodata copiii participa la grupuri de socializare si de joaca pe tot parcursul zilei, in cadrul carora dobandesc abilitatati care sa ii ajute sa se integreze in invatamantul de masa, alaturi de copii cu o dezvoltare tipica.  Asociatia Invingem Autismul are parteneriate cu gradinite si scoli, parteneriate prin care isi propune integrarea scolara a beneficiarilor.

De programul personalizat de interventie al copiilor cu autism  se va ocupa o echipa  formata din specialisti care sunt in mod constant formati si evaluati de consultanti straini din tari ca Statele Unite, Finlanda si altele.

Centrul Invingem Autismul functioneaza din aceasta saptamana intr-un spatiu pus la dispozitie de DGASMB si a  fost dotat si renovat cu sprijinul sponsorizarilor primite de la firmele: Baumax, Cristal Brad, NOC Clean, Sofa Max, Exalco, Ergorom, A.C.S. Global Trade, Super Ball International, Eurodidactica, Auto Nesti, BRETT, Tehnorex CCA, OTTO Broker, Rompel,  God Mother s.a.

Totodata, amenajarea spatiului a beneficiat si de sprijinul financiar in valoare de peste 25.000 lei, suma stransa in urma unui eveniment caritabil organizat in 6 decembrie 2011 – Mos Nicolae pentru 23. 


Asociatia Invingem Autismul a fost infiintata in urma campaniei „Impreuna invingem autismul!”  desfasurata in 2008-2009 si are ca misiune imbunatatirea vietii persoanelor afectate de tulburari din spectrul autismului. Rezultatele notabile ale  campaniei  “Impreuna invingem autismul!”  au fost marcate in 2011 prin obtinerea unei distinctii in cadrul Premiului Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2011. In prezent, asociatia are un numar de 23 de beneficiari, copii diagnosticati cu autism cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani.


Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:
Oana Varlan – Coordonator fundraising si comunicare, oana.varlan@invingemautismul.ro, 0741 198 290