Fundatia Calea Victoriei va invita, din 15 septembrie, sa explorati unul dintre cele mai fascinante si controversate fenomene din istoria europeana la atelierul Cruciadele intre mit si realitate.

Ce au fost cruciadele? Manifestare a credintei, sau simple campanii de cucerire? Cum putem caracteriza, in fond, o miscare ce a imbinat spiritul razboinic cu cel religios si i-a determinat sa plece intr-o calatorie initiatica, spre Ierusalim, pe cavaleri si regi francezi, imparati germani dar si pe simpli credinciosi, bogati sau saraci?

Cu ajutorul cronicilor timpului, a imaginilor si muzicii, vom incerca sa definim cruciada si universul mental in care ea si-a facut aparitia. Miturile si imaginatia care au insotit cruciadele de-a lungul secolelor au dat nastere la numeroase reprezentari vizuale sau literare.

Deconstruirea miturilor legate de fenomenul cruciat ne va permite sa descoperim o lume deopotriva fabuloasa si violenta ce se misca intre sacru si profan. Cavalerul viteaz, templierii, ioanitii, teutonii sunt personaje pe care le vom cunoaste si analiza in cele cinci seri petrecute la curs.

Fundatia Calea Victoriei ofera la acest curs doua burse elevilor si studentilor. Daca doriti sa beneficiati de una dintre aceste burse, va rugam trimiteti un C.V. pe adresa livia@victoriei.ro pana maine, 15 septembrie, ora 15.00.

Temele cursului
1. Crucesignati, cruciati, cruciada… dilemele unei definitii. Primele cruciade si nasterea unui ideal.
2. Cruciadele si Orientul, nasterea a doua universuri paralele. Ordinele militaro-religioase si primele colonii latine in Tara Sfanta.
3. Cruciada a IV-a: moartea unui ideal si aparitia unei realitati istorice. Ce mai insemna cruciada in veacul al XIII-lea?
4. Cruciada tarzie: de la Nicopole la Lepanto. Caderea unui oras simbol – Constantinopolul.
5. Ultimile cruciade si aventura unei idei in universul politic si mental european.

Lector: Monica Neațu
Data incepere: 15 Septembrie 2011; ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5; Frecventa: saptamanal
Varsta Minima: 16 ani
Cost: 150 ron; cost studenti: 125 ron
Loc desfasurare: Fundatie, str. Caimatei 20, et. 3
INSCRIERE LA CONTACT@VICTORIEI.RO