Solutia propusa prin proiectul D’Inno Lab este de a testa o alternativa noua de rezolvare a problemelor comunitatii prin folosirea metodololgiei "Design Thinking" si sa valorifice tehnologii emergente accesibile acum publicului larg, precum imprimarea 3D sau platforme de interactivitate.

Proiectul a fost lansat pe data de 1 iulie 2013 si propune realizarea unor prototipuri tehnologice care sa constituie solutii creative la problemele cu care se confrunta tinerii din Romania, la nivelul vietii in comunitate. Problemele vor fi identificate cu ajutorul reprezentantilor sectorului non-guvernamental, care sunt invitati sa propuna solutii ce vor fi analizate si discutate cu experti in tehnologie, in comunicare si diversi actori din societatea civila. Noile tehnologii de fabricatie digitala ofera cauzelor sociale posibilitatea de a trece dincolo de obiective de tip “constientizare / informare” si de a produce solutii sociale si tehnologice intregrate la probleme ale comunitatii - care sa fie relativ accesibile financiar, scalabile, masurabile, sustenabile.

Proiectul este structurat in patru ateliere in urma carora vor fi identificate probleme si apoi solutii propuse de catre participanti, iar patru dintre acestea vor fi selectionate, dupa criterii ce tin de potentialul de impact, fezabilitate si sustenabilitate, si dezvoltate la nivel de prototip tehnologic, plan de implementare si strategie de comunicare. Solutiile se vor adresa unor probleme recurente spatiului public autohton ce tin de educatie, ecologie urbana, sustinerea persoanelor cu handicap, probleme ale pietonilor/bicicistilor in traficul din capitala, etc.

Proiectul “D’Inno Lab - laboratorul de solutii creative la problemele comunitatii” este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Mai multe detalii despre proiect, precum si formularul de inscriere, sunt disponibile pe pagina de facebook a proiectului - www.facebook.com/DinnoLab.

Acest eveniment este parte a proiectului “D’Inno Lab - laboratorul de solutii creative la problemele comunitatii”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

***
Organizatori:

CROS este o organizatie de tineret dedicata organizatiilor non-guvernamentale studentesti (ONGS-uri) si voluntarilor acestora. Misiunea CROS este sa creasca impactul celor peste 200 de organizatii studentesti din Romania. CROS a dezvoltat programul Universitatea Alternativa care are la baza principiul comunuitatilor de practici si invatarea in contexte reale de viata. (www.cros.ro)

Asociatia SUB25 este o organizatie avand drept scop sprijinirea artistilor tineri, cresterea interesului opiniei publice fata de cultura, incurajarea participarii directe la actul cultural, cresterea numarului de consumatori avizati de cultura prin sprijinirea proiectelor culturale din arii precum arte vizuale si arhitectura, productie audio-vizuala, cultura scrisa, educatie culturala, interventie culturala, teatru, dans, muzica, patrimoniu cultural national, patrimoniu imaterial, management cultural, formare profesionala in cultura. (www.sub25.ro)

Modulab este o platforma inter-disciplinara care promoveaza cercetarea si dezvoltarea noilor metode si tehnologii de exprimare umana in cadrul artei si industriilor creative, dar si la nivel de hobby. Modulab are patru directii de dezvoltare: arta trans-media (a participat la diferite evenimente locale si internationale de profil), cercetare si inovatie (multe dintre instalatiile laboratorului au la baza idei inovative din punct de vedere tehnologic), educatie (Modulab organizeaza workshopuri de design parametric, design interactiv, fabricatie digitala etc. ce se adreseaza tinerilor artisti, designeri, arhitecti sau creativi din diferite domenii) si cercetare teoretica (arii de interes: etica noilor tehnologii, filosofia designului, neurostiinte si interfete neuronale, teorii post/transumaniste etc.). (www.modulab.ro)