Asociatia Sfantul Stelian a demarat in octombrie 2009 proiectul “De la teorie la practica-primul pas in construirea carierei”, finantat de AMPOSDRU prin instrumente structurale (Fondul Social European) si MMFPS. Proiectul a fost depus pe Axa Prioritara 2: ”Tranzitia de la scoala la viata activa”, DMI 2.1: “Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”. Acest proiect se aliniaza obiectivului general al POSDRU, respectiv dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii acestuia, prin conectarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea participarii crescute pe o piata a  muncii moderna, flexibila si inclusiva, pentru 1 650.000 de persoane.

Proiectul  constituie o premiera in tara noastra, principalele obiective pe care le dorim a le indeplini fiind  dezvoltarea resurselor umane, prin accentul pusm  pe cariera si cresterea gradului de calificare, cat si  corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii (prin stagii de practica, activitati inovatoare destinate tranzitiei de la scoala la viata activa). Asadar, am dezvoltat un program eficient si original de instruire practica ce va permite studentilor sa se integreze pe piata fortei de munca.

Primul stagiu de practica s-a incheiat in ianuarie 2010, iar cei  20 de studenti de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, care au parcurs toate etapele programului au fost cu adevarat entuziasti si s-au implicat  in toate activitatile realizate. Astfel, timp de doua saptamani, au avut posibilitatea  de a lucra in cele cinci centre ale Asociatiei noastre: Centrul Educational  de zi «Steluta», Centrul Medico-Social Sfantul Stelian,  Centrul de tip familial «Speranta pentru maine» din comuna Greaca, Centrul de servicii sociale pentru familii dezavantajate, Centrul de Servicii sociale pentru varstnici.

Acestia au fost permanent indrumati si asistati de catre unul dintre tutorii de practica, care i-au ajutat sa isi dezvoltateabilitatile profesionale, prin integrarea in grupuri de dezvoltare, prin sfaturi practice privind  campul muncii, domeniul asistentei sociale, cat si prin accesul la o baza de date cu institutii si companii la care va veti putea angaja . 18 studenti au semnat un contract de voluntariat cu Asociatia Sfantul Stelian si vor activa in cadrul organizatiei noastre timp de minim 3 luni.

Al doilea stagiu de practica a inceput in februarie 2010. Stagiul se adreseaza unui numar de  50 de studenti de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, care vor urma etapele precedente si pe care ii vom implica in activitatile noastre. La finalul acestui al doilea stagiu vom organiza o masa rotunda, in cadrul careia vor fi invitate atat persoane publice care activeaza in domeniul educational, cat si studenti, principalul scop fiind realizarea unui « Ghid de bune practici » in ceea ce priveste activitatea de voluntariat.

Asa cum se poate observa, proiectul isi propune sa dezvolte personalitatea tinerilor si, implicit, gradul lor de profesionalism, astfel incat sa ii ajutam sa atinga un grad inalt de competenta si gestionare intr-un mod mult mai flexibil etapa critica de trecere de la invatare la viata activa. In acest fel, proiectul se aliniaza si obiectivelor specifice POS DRU. Proiectul asigura calitatea educatiei si formarii initiale prin furnizarea unui model eficient de stagii de practica, precum si prin suplimentarea acestor stagii cu activitati menite sa faciliteze accesul studentilor pe piata fortei de munca.
 
Persoana de contact: Otilia Geavlete, Project Manager
Telefon: 0730003845
Email: otiliageavlete@yahoo.com
 

„De la teorie la practica- primul pas spre construirea carierei” este un proiect dezvoltat prin intermediul FONDULUI SOCIAL EUROPEAN, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 2: „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”. Domeniul major de interventie 2.1: „Tranzitia de la scoala la viata activa”.