La presiunile organizatiilor neguvernamentale de mediu, vineri, 29 iunie, Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca vanatoarea va fi reinterzisa in Delta Dunarii printr-un Ordin de ministru care va fi publicat luni in Monitorul Oficial. Anuntul a fost facut public la conferinta de presa Dunarea: Rinul Europei Centrale si de Est sau coridorul verde al Europei, organizata cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii. La conferinta de presa au participat Rovana Plumb, Ministrul Mediului, Eduard Hellvig, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Liviu Mihaiu, Presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Michaela Popovici, Technical Expert Water Management, ICPDR, Dr. Dorin Palaghiciuc,
Secretar I, Biroul SUERD, Ministerul Afacerilor Externe, si Laura Sgarcitu, PA&C Specialist, Community Programs, Coca-Cola HBC Romania.

Al doilea moment important al conferintei a fost semnarea contractului de finantare pentru “Danube WATER”, proiect de cooperare romano - bulgar in zona comuna de granita a Dunarii. Proiectul se inscrie in Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, gestionata la nivel international de Comisia Internationala a Dunarii - ICPDR. Proiectul include actiuni comune de control al calitatii apei si masuri de interventie rapida in cazul poluarilor accidentale. Romania este lead partener al acestui proiect.

Manifestarile legate de Ziua Internationala a Dunarii au demarat vineri, 29 iunie si vor continua pe parcursul zilei de sambata cand va fi organizat Festivalul gastronomic si eco-cultural D’ale Gurii Dunarii, in curtea Muzeului National al Taranului Roman. Programul zilei include traditionala intrecere culinara a comunitatilor din Delta, momente artistice, ateliere de impletituri traditionale, demonstratii de gatit, vanzare de produse locale, standuri ale ONG-urilor de protectie a mediului.


“Festivalul D’ale Gurii Dunarii nu este o petrecere, nu este un concurs, este un mare pretext si prilej de a promova comorile culturale si gastronomice ale Deltei Dunarii. Este o pledoarie pentru economia sociala si pentru un mod de viata al unei populatii care face parte integranta din marea Rezervatie UNESCO -Delta Dunarii. Ei sunt de fapt aparatorii Deltei! Ei o vor pastra vie. Daca lor nu le este bine, nici Deltei nu ii va fi bine” spune Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

“Ma bucur enorm de mult ca particip la acest tip de manifestari - cred ca Ziua Dunarii ar trebui sa existe in fiecare zi. Cumva se intampla acest lucru, datorita organizatiei Salvati Delta si ii multumesc lui Liviu Mihaiu pentru ca a mentinut tot timpul in atentia publicului Dunarea si Delta, zone recunoscute nu numai prin valoarea lor naturala ci si prin minunatele traditii” a declarat Rovana Plumb, Ministrul Mediului si Padurilor.
 

 
Evenimentul este o initiativa a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) si este organizat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD), Ministerului Mediului si Padurilor si Coca – Cola Romania cu sprijinul Ursus Breweries, Metro, Rin Hotels si Cora Romania.

RE Concept este platforma de responsabilitate sociala a Coca-Cola HBC Romania, dedicata ideii ca RE este inceputul tuturor actiunilor care schimba lumea in bine. Mai multe informatii gasiti pe www.theREconcept.ro.

Parteneri media: Radio Guerrilla, PVTV, Radio Romania Actualitati, Radio Antena Satelor, Radio Romania Cultural, Radio France Internationale - Romania, Bucataria pentru toti, Good Food, Dilema Veche, Formula AS, Kamikaze, BeWhere, Tataia, Decat o Revista, OrasulM.eu, 365.ro si Green report.


Despre Asociatia Salvati Dunarea si Delta
Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD) este o organizatie neguvernamentala de protectie a mediului, care s-a impus in cei peste opt ani de activitate prin actiuni sustinute de advocacy pe probleme ecologice si a demonstrat prin rezultate concrete ca poate oferi solutii pentru marile provocari cu care se confrunta Delta Dunarii. De asemenea, asociatia are o activitate sustinuta si in domenii conexe protectiei mediului, avand in portofoliu proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila, dezvoltarea comunitara locala, managementul deseurilor, economia sociala si dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare si constientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)

Tea Vasilescu
PR Executive
Asociatia Salvati Dunarea si Delta
tea.vasilescu@salvatidelta.ro
0729.882.614
www.salvatidelta.ro