Copiii cu autism din Romania si parintii lor primesc mult prea des refuzul de a fi acceptati in gradinite si scoli. Si de prea multe ori li se spune ca mai bine raman acasa sau ca ceilalti copii ar avea de pierdut daca invata alaturi de ei. Dar exista cazuri de succes de copii cu autism care sunt acceptati si invata alaturi de copii cu o dezvoltare normala, invata sa comunice si sa isi faca prieteni. Iar colegii lor devin mai toleranti si empatici, si dascalii au satisfactii profesionale imense.

Vrei sa transmiti si tu un mesaj de sustinere pentru integrarea copiilor cu autism in scolile de masa? Daca da, te invitam la sesiunea de fotografie Dear Romania care va avea loc pe 5 iunie 2012 de la 18.00 la 20.30 la Libraria Bastilia (Piata Romana, nr. 5).  Vor participa copii cu autism, parinti, terapeuti, colegi ai copiilor cu autism, parintii si educatorii lor, sustinatori ai cauzei, prieteni.

Dear Romania este o scrisoare catre Romania, exprimand prin fotografie visele si planurile noastre pentru tara si comunitatile in care traim. Mesajele din fotografii contureza profilul informal al Romaniei vazuta prin ochii oamenilor obisnuiti. Initiativa este adusa in Romania de catre GRASP (www.mygrasp.org ) si face parte din proiectul “Dear World, Write Our (www.dearworld.me ), lansat in Statele Unite ale Americii in urma uraganului Katrina in 2005. 

Pentru a va inspira si pentru a va face o idee mai clara despre cum vor arata mesajele voastre in forma finala, accesati:
•    Gala Participarii Publice, 10 noiembrie 2011, Bucuresti;
•    TEDx, 11 noiembrie 2011, Bucuresti: 
Conferinta Anuala GRASP Pentru ca ne pasa. Rolul implicarii civice in dezvoltarea Romaniei, 18- 20 noiembrie 2011, Amsterdam.
•    Dear Romania Martisor, Strasbourg, 9 martie 2012
   
Dear Romania pentru copiii cu autism este organizat de GRASP impreuna cu Asociatia Invingem Autismul (www.invingemautismul.ro) si cu sprijinul Librarium Bastilia. Acest eveniment face parte din campania “Copiii cu autism merg la scoala”, care este desfasurat de Asociatia Invingem Autismul in perioada decembrie 2011 – septembrie 2012 si care isi propune sa creasca gradul de integrare in invatamantul de masa a copiilor cu autism din Bucuresti, oferindu-le, astfel, sansa la o viata independenta. Proiectul este finantat de Raiffeisen Bank si zeci de donatori individuali.

Cu ocazia acestui eveniment, cei prezenti pot viziona si un ciclu de 5 materiale video scurte care doresc sa promoveze sansele la integrarea in scoala de masa a copiilor cu autism. Astfel, sunt prezentate povestile de succes a 3 copii cu autism – Edi, Adi si Andi, elevi in clasele a II-a, respectiv a V-a  la trei scoli din Bucuresti (scolile nr. 172, nr. 5 si nr. 141). Sunt prezentate astfel parerile optimiste si empatice ale celor care ii sprijina zi de zi: parinți, invațatoare, profesori, colegi si parinții acestora. Materialele video au fost realizate cu sprijinul Green Film (regie si scenariu: Gabriel Achim, imagine: Vlad Petri). Ele pot fi vizionate pe site-ul www.invingemautismul.ro, pe youtube si pe pagina de facebook a asociației.

Despre organizatori:
Infiintata in 2008 ca GRSPSociety din initiativa unui grup de tineri romani aflati la studii in Budapesta, GRASP este o retea deschisa formata din tineri profesionisti si studenti cu misiunea de a contribui activ la schimbarea Romaniei prin implicare civica, imbunatatirea politicilor publice,  transfer de cunostinte si know-how, incurajarea dialogului si dezbaterilor publice si sustinerea antreprenoriatului. www.mygrasp.org. Persoana de contact: Ioana Traista, e-mail: ioana.traista@mygrasp.org, tel: 0747 075 491.

Asociatia Invingem Autismul este o organizatie neguvernamentala infiintata in aprilie 2009, care are ca misiune imbunatatirea vietii persoanelor afectate de tulburari din spectrul autismului. In martie 2012 am deschis un Centru Multidisciplinar de interventii pentru copiii cu autism si in prezent avem 23 de beneficiari – www.invingemautismul.ro. Persoana de contact: Oana Varlan, e-mail: oana.varlan@invingemautismul.ro, tel.: 0741 198 290