Marti, 1 noiembrie, la Palatul Parlamentului, sala “Avram Iancu” nivel P1, cu incepere de la orele 10.00 va avea loc dezbaterea "AUTISMUL EXISTA - O mana intinsa celor care pot fi salvati".

Intalnirea isi propune sa aduca in dezbatere urmatoarele teme:
1.    AUTISM - starea actuala. Cum raspund reglementarile legislative existente la nevoile persoanelor cu autism?  (Legea 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate, Normele  metodologice de aplicare ale Legii 151/2011) 
2.    Importanta screeningului. Care este pozitia medicilor de familie privind diagnosticarea, tratamentul, instrumentele, decontarea?
3.    Integrarea educationala a copilului diagnosticat cu autism. Educatori, parinti, copii – acceptare, adaptare, integrare.
4.    Ce imbunatatiri a adus Legea educatiei 1/2011 la capitolul Invatamant special? Propuneri de modificare a legii educatiei in sesul integrarii reale a copilului cu autism in gradinite si scoli.
5.    Incluziune, ocuparea persoanelor cu autism adulte. Incadrarea in grad de handicap. Observatii privind Ordinul 762/1992/2007. Propuneri de modificare.
6.    Situatia actuala a asistentilor personali (Ord. 84/2010)
7.    Reglementari europene privind persoanele cu autism. Transpunerea Conventiei Internationale privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Manifestarea va reuni membri ai Parlamentului Romaniei, factori de decizie de la nivel national din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerului Sanatatii, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului  si Sportului, reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale, specialisti in  autism infantil medici specialisti, medici de familie, medici pediatri, psihologi, psihoterapeuti, educatori, psihopedagogi specializati, logopezi, asistenti sociali, kinetoterapeuti, consilieri psihologici, psihiatrii, asociatii de parinti care au copii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate, mass media.
     
Dezbaterea a fost initiata de d-na senator Elena Mitrea, Membru Comisia pentru munca, familie si protectie sociala, Vicepresedinte Comisia pentru romanii de pretutindeni in colaborare cu Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania – filiala Iasi.

P R O G R A M  D E Z B A T E R E

“AUTISMUL EXISTA – O MANA INTINSA CELOR CARE POT FI SALVATI”
SENATUL ROMANIEI – PALATUL Parlamentului, sala Avram Iancu, intrarea A1 (calea 13 septembrie)

09:30 – 10:00 Inregistrarea participantilor
10:00 – 10,10 – Cuvant de deschidere, senator Elena Mitrea, initiator Legea 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.
10.10 – 11.30 – Dezbateri
11.30 – 11.45 -  Pauza de cafea
11.45 - 13.45 – Dezbateri – moderator Carmen Gherca – ANCAAR – Iasi
13.45 – 14.00 – Concluzii
14.00 – Inchiderea lucrarilor