Mâine durabil pentru toți - Făurim o poveste și o voce comună pentru activarea cetățenilor în sectorul dezvoltării durabile este un proiect inițiat de 3 dintre cele mai vechi organizații pentru promovarea dezvoltării durabile din România în direcția identificării unei abordări unitare la nivel de comunicare, menită să sporească impactul pe care mesajele asociațiilor le au în comunitate. Proiectul este derulat de Asociația Mai bine (Iași), în parteneriat cu Asociația REPER21 - Rețeaua Europeană pentru Promovarea unei Economii Responsabile (București) și CRIES - Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare (Timișoara), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 74.340,00 Euro și este derulat în perioada 1 mai 2023 – 30 aprilie 2024.

 

Scopul proiectului „Mâine durabil pentru toți” este de a uni, într-un glas unitar și coerent, organizațiile care sunt implicate în programe dedicate dezvoltării durabile. Astfel, inițiatorii proiectului își propun să faciliteze misiunea publicului larg de a percepe și asimila corect demersurile colective ale organizațiilor, prin transmiterea unui mesaj comun, printr-o voce comună, cu finalitate comună: aceea de a determina implicarea în viitorul dezvoltării durabile  și adeziunea/activarea ca membri/voluntari/donatori/susținători a cetățenilor de la nivelul întregii țări.

Toți pentru mâine și mâine pentru toți: un mesaj comun, un impact mai puternic

Firele activităților asociațiilor inițiatoare s-au intersectat, în trecut, în inițiative și alegeri comune, astfel că o colaborare nouă, pe un nou proiect, a venit firesc. Cele 3 asociații pentru mediu implicate în proiect (Asociația Mai bine din Iași, Asociația REPER21 din București și Asociația CRIES din Timișoara) au în spate câte 15 ani de activitate, experiență, implicare în activități, proiecte și inițiative variate, axate pe obiective de dezvoltare durabilă. De la spații de consum sustenabile, evenimente anuale dedicate gastronomiei responsabile cu ecou la nivel național, cursuri pe teme conexe dezvoltării durabile, responsabilității societale și schimbărilor climatice la campanii, activități sau ateliere, asociațiile care derulează prezentul proiect au depus și depun eforturi pentru a ajunge la cât mai mulți membri ai comunității cu mesaje de implicare în conștientizare și schimbare a unui viitor din ce în ce mai incert.

În contextul în care România, alături de alte țări care au adoptat în 2015 Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă – DD a ONU, și-a asumat prin aceasta îndeplinirea a 17 obiective de dezvoltare durabilă - ODD până în 2030, asociațiile pentru mediu din țară le consideră un deziderat pretențios al ONU. Totuși, cei 3 inițiatori ai proiectului „Mâine durabil pentru toți”, încearcă să abordeze această provocare a secolului al XXI-lea (respectiv, obținerea unui stil de viață bun și durabil, care să respecte limitele naturale ale planetei) prin creșterea vizibilității și recunoașterii urgențelor cu care ne confruntăm la nivel climatic prin eliminarea firelor de comunicare dispersată către același public interesat de binele comun.

Pentru aceasta, inițiativa de față vă propune, timp de un an, o călătorie în trecutul asociațiilor din proiect, o ancorare în prezent prin identificarea vocii comune care le va ajuta să transmită, în viitor, un mesaj comun puternic către actualii și viitorii membri/voluntari/donatori/susținători. Retrospectiva este necesară, mai ales pentru a vedea în ce măsură cele 3 – și nu numai - pot construi o viziune colectivă, pot recupera energii din trecut, cum pot învăța din experiențele celorlalți și cum pot inspira prospectiva sectorului pentru a hrăni determinarea cetățenilor de a se implica activ în mișcarea pentru dezvoltare durabilă din România.

Proiectul își propune ca, până la finalul implementării, încă 171 de noi membri, voluntari, sponsori și susținători să adere la inițiativele asociațiilor. De asemenea, proiectul implică și: organizarea unei anchete retrospective care vizează diferitele viziuni ale dezvoltării durabile care au ghidat activitatea a 9 ONG-uri cu experiență în domeniu (3 dintre acestea fiind inițiatoarele proiectului); analiza prospectivă prin ateliere de lucru a viziunilor pentru care pledează cele 9 organizații pe tema dezvoltării durabile; organizarea unei activități de formare în storytelling pentru membrii organizațiilor menționate anterior (cu scopul dobândirii abilităților și tehnicilor de transpunere firească, umană și atractivă a retrospectivei în comunicarea asociațiilor cu publicul larg); organizarea unei activități de formare reciprocă în care organizațiile să poată împărtăși din propriile experiențe și învăța din alte altora; organizarea unui eveniment comun, care va avea loc simultan în orașele de proveniență ale asociațiilor inițiatoare (Iași, București și Timișoara), menit să comunice față în față, către participanți, rezultatele activităților de documentare din activitățile precedente, dar și să le ofere acestora posibilitatea de a interacționa direct cu asociațiile inițiatoare, de a le înțelege viziunea și de a afla cum se pot implica activ pe mai departe.

Pe termen lung, dincolo de aceste 12 luni de implementare a proiectului, viziunea celor 3 asociații este, firește, aceea de a continua comunicarea mesajelor unice obținute în urma campaniei de comunicare din proiect, pe o singură voce, către comunități din ce în ce mai variate, către publicuri din toate zonele țării. Înainte de toate, interesul comun rămâne acela de a respecta din ce în ce mai mult resursele planetei și de a spori vizibilitatea problemelor iminente cu care ne confruntăm la nivel de mediu. Creăm, împreună, un mâine durabil pentru toți.

 

***

 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru  Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

 

Despre Asociația Mai bine (Iași)

Mai bine este o organizație fondată în anul 2009 în Iași, care are ca misiune promovarea teoretică și practică a dezvoltării durabile prin inițiative și proiecte organizate și dezvoltate în patru domenii de acțiune: educație pentru dezvoltare durabilă, protecția mediului, antreprenoriat social verde și angajare civică. Cele mai multe dintre activitățile întreprinse au fost pionierat la nivel local și / sau chiar la nivel național, Mai bine fiind printre primele (uneori singurele) organizații care au creat conștientizare, au promovat, au susținut, au construit alternative etc. pentru utilizarea bicicletelor și mobilitatea durabilă, curentul slow food, comerțul echitabil, reciclarea și reutilizarea și, ulterior, zero deșeuri, economia circulară, agricultura sprijinită de comunitate, grădinăritul urban, vegetarianismul /reducerea consumului de carne, economia socială. De asemenea, Mai bine a fost principalul catalizator local pentru organizarea de proteste și alte acțiuni civice împotriva exploatării aurului, fracking sau pentru salvarea copacilor și a altor probleme de mediu.

De-a lungul existenței sale, prin zecile de proiecte implementate pentru îndeplinirea misiunii de a contribui la dezvoltarea durabilă locală, Mai bine a avut peste 30 000 de beneficiari direcți, majoritatea tineri, elevi și studenți, și a colaborat cu zeci de unități de învățământ.

Mai multe detalii se regăsesc pe www.maibine.eu și www.facebook.com/mai.bine 

 

Despre Asociația REPER21 (București)

Asociația REPER21, înființată în 2006, susține învățarea și colaborarea în vederea conceperii, experimentării și promovării unor practici responsabile și inovatoare, favorabile unui model socio-economic durabil, rezilient și incluziv. REPER21 urmărește să conecteze actorii societății civile, instituțiile publice și firmele care conștientizează că avem nevoie unii de ceilalți, la nivel local, național și global, pentru a imagina împreună un nou scenariu al dezvoltării socio-economice, adaptat Secolului 21. Stimulând creativitatea și responsabilitatea tuturor putem inventa și împărtăși larg o formă de „dezvoltare plenară”, dezirabilă pentru toți oamenii și regenerativă pentru planetă.

Strategic, REPER21 se concentrează pe transformarea sistemului de educație românesc. În particular, asociația urmărește să capaciteze școlile să devină adevărați piloni de dezvoltare plenară (durabilă, rezilientă și incluzivă) pentru propriile comunități.

Mai multe detalii se regăsesc pe www.reper21.ro și pe www.facebook.com/reper21.

 

Despre CRIES - Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare (Timișoara)

CRIES a fost înființat în anul 2009, ca rezultat al unui proces participativ de implicare și coagulare a comunității locale pentru promovarea și dezvoltarea unor demersuri pilot în domeniul economiei sociale și solidare. Organizația s-a dezvoltat ca centru de resurse, având ca arii principale de acțiune democrația participativă, agricultura susținută de comunitate, comerțul echitabil (Fair Trade), consumul responsabil și întreprinderile sociale.

CRIES este, așadar, una dintre primele organizații implicate în promovarea și dezvoltarea în România a conceptului de economie socială și solidară. Viziunea organizației este reprezentată de o societate echitabilă din punct de vedere social, bazată pe o economie responsabilă și un model democratic de guvernare, care încurajează și susține participarea cetățenilor în comunitate, inclusiv a persoanelor din grupuri vulnerabile.

 

Mai multe detalii se regăsesc pe www.cries.ro și pe www.facebook.com/AsociatiaCRIES