Elevii romani vor putea urma in acest an scolar 20 de module din aceste discipline , implementate gratuit de organizatia Junior Achievement (JA) Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si prin sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. 

Programele JA, certificate international si national, exemple europene de buna practica, sunt adaptate mediului academic si economic din Romania si validate prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Elevii si studentii implicati in programele JA dobandesc gratuit in mediul formal al scolii cunostinte si competente complementare celor academice, consultantii voluntari din mediul de afaceri le ofera studii de caz, exemple din viata reala, iar metodele aplicate la clasa, de tip “learning by doing” transforma cunostintele dobandite in competente prin experiente de viata.

La acesta se adauga numeroasele competitii nationale si internationale foarte apreciate de tineri precum si bursele sau finantarile unor start-up-uri. Afacerile care au rezultat din competitiile JAR se intind pe o plaja de interese destul de larga, de la ateliere de educatie antreprenoriala pentru copii, comert online, curierat ,productie ecologice, pana la aplicatii pentru mobil sau roboti industriali.

In anul scolar trecut peste 4200 de profesori au ales sa predea module JA, oferind celor peste 280.000 de tineri inscrisi in programe posibilitatea de a deprinde noi abilitati si de a interactiona cu profesionisti din mediul de business ce participa la ore ca voluntari. Raiffeisen Bank, VISA,  Metlife Foundation, BRD, BVB sustin educatia financiara, Citi Foundation Romanian American Foundation, General Electric, VISA‎, EY, Enterprise Investors, Amway, Metro, SAP educatia antreprenoriala iar antreprenoriatul social beneficiaza de implicarea NN Group‎ si HP.

Un stil de viata sanatos este promovat de AstraZeneca, proiectele de orientare catre stiinta, tehnologie, inginerie si matematica (STEM) sunt promovate de ExxonMobil,  Hyundai‎, Freescale, Ubisoft iar orientarea profesionala este sustinuta de Accenture, Telekom, Janssen. Pregatirea digitala a profesorilor este sustinuta de Google, prin proiecte de inovare a procesului didactic: folosirea instrumentelor IT in educatie si insusirea unor metode moderne si interactive.

Potrivit studiilor de impact realizate la nivel international in reteaua JA ce cuprinde 30 de tari din Europa si 123 in lume absolventii programelor JA au de doua ori mai multe sanse sa dezvolte o afacere decat cei care nu au beneficiat de aceasta instruire, iar beneficiarii programelor au cu 25% mai multe sanse de angajare pe pozitii stabile.