• Aflat la prima ediție, Cluj Hackathon 2023 va avea loc între 16-18 iunie la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj;
  • Premii în valoare totală de peste 10.000 euro pentru câștigători;
  • Primul hackathon din România cu tematică centrată pe inteligență artificială și Generative AI propune participanților provocări precum: dezvoltarea unei tehnologii pentru folosirea și convertirea vocii într-un instrument muzical; dezvoltarea unei aplicații de mobil care să ajute utilizatorii să-și coreleze programul cu cel al mijloacelor de transport în comun; verificarea veridicității unei știri sau a unei fotografii.

 

 

Prima ediție a Cluj Hackathon aduce noile tehnologii mai aproape de pasionați, fiind primul hackathon din România dedicat Inteligenței Artificiale și Generative AI.

Evenimentul va avea loc între 16-18 iunie, la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj. Sunt încurajați să participe dezvoltatori de software, ingineri, designeri și pasionați de tehnologie.

Timp de trei zile, participanții vor avea oportunitatea de a construi și dezvolta aplicații și platforme revoluționare, având acces la mentorat de înaltă calitate, o gamă largă de resurse și ocazii de networking cu participanți din întreaga țară.

Ediția din acest an are ca tematică Inteligența Artificială (AI) și Generative AI, prin sponsorul principal Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, un susținător al inovației și dezvoltării tehnologice. Bosch, lider în tehnologie și servicii, reconfirmă și cu această ocazie angajamentul său continuu pentru excelență, proiecte inovatoare și dezvoltare tehnologică. Alături de Bosch, evenimentul este susținut de Banca Transilvania (BT Code), Untold, Telios Care, ClujHub, WebScrapingAPI, Tranzy.ai, Techcelerator, Rotsa, Crama La Salina, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Yume Coffee și Kiss FM, partener media exclusiv.

"Ne bucurăm să susținem Cluj Hackathon, un eveniment inedit de tehnologie în România. Noi, la Bosch, vedem un potențial enorm în tehnologia AI. Mai exact, planificăm ca până în 2025, toate produsele noastre fie vor încorpora inteligența artificială, fie vor fi dezvoltate sau produse folosind această tehnologie. În ceea ce privește acest hackathon local, suntem curioși și entuziasmați să vedem ce soluții inovatoare vor dezvolta participanții", a declarat Ionuț Muntean, Manager Inovație și Colaborare cu Universitățile în cadrul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.

Deoarece credem în puterea majoră a inteligenței artificiale, din 2020 accelerăm și investim prin programul dedicat Advancing AI, în startup-uri ce dezvoltă produse B2B augmentate de tehnologii de automation și machine learning. Până acum, prin programele Techcelerator și prin investițiile realizate de către alumnii noștri, am ajuns la peste 30 de milioane de euro în runde atrase și ne dorim ca și prin astfel de evenimente să stimulăm dezvoltarea mai multor startup-uri deep-tech”, a afirmat Cristian Dascălu, Managing Partner la Techcelerator.

În cadrul Cluj Hackathon, participanții vor fi provocați cu sarcini inovatoare care vor pune la încercare și vor extinde abilitățile lor de dezvoltare de software și gândire creativă. Aceste provocări vor oferi oportunități reale de a produce soluții care pot avea un impact pozitiv în societate. Printre provocările de anul acesta se numără:

  • Folosirea și convertirea vocii într-un instrument muzical. Această provocare va stimula participanții să exploreze intersecția dintre tehnologie și artă. Scopul este de a dezvolta o tehnologie care să poată prelua intrări vocale și să le transforme în sunete muzicale, creând, astfel, un instrument muzical inovator și accesibil pentru toți.
  • Aplicație de mobil care să ajute utilizatorii să își coreleze programul cu cel al mijloacelor de transport în comun. O altă provocare este să creeze o aplicație intuitivă și ușor de utilizat care să ajute utilizatorii să-și optimizeze programul pentru a prinde autobuzul la timp. Aplicația va necesita dezvoltare de software, analiză de date în timp real și cunoștințe de inteligență artificială.
  • Verificarea veridicității unei știri: Într-o eră în care dezinformarea este o problemă globală, această provocare solicită participanților să dezvolte o soluție care să poată analiza știrile și să determine dacă sunt false sau nu. Acest lucru va implica utilizarea de tehnici avansate de procesare a limbajului natural, învățare automată și analiză de date.
  • Verificarea veridicității unei fotografii: În același spirit al combaterii dezinformării, o altă provocare este crearea unei soluții care să poată detecta fotografii falsificate sau modificate. Aceasta va implica înțelegerea și aplicarea tehnologiilor de învățare automată și de procesare a imaginilor.

Ediția din acest an a Cluj Hackathon aduce participanților premii atractive, în valoare totală de peste 10.000 de euro. Locul întâi va fi recompensat cu 1.500 de euro, al doilea cu 1.000 de euro, iar premiul al treilea este de 600 de euro. În plus, toți câștigătorii vor primi abonamente la Untold Festival, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

"Această inițiativă demonstrează angajamentul continuu al organizatorilor de a recunoaște și a recompensa excelența în dezvoltare, creativitate și inovație. Ne dorim să punem Cluj-Napoca în fruntea inovației în tehnologie. Avem plăcerea de a sprijini spiritul competitiv al participanților și îi încurajăm pe toți să se alăture competiției și să aibă șansa de a câștiga aceste premii generoase. Mai mult, abonamentele la Untold Festival oferite ca premii reprezintă o recompensă majoră pentru participanti de a se bucura de cea mai bună muzică, la cel mai bun festival, într-o atmosferă de festival incredibilă", a declarat Adrian Vlasiu, organizatorul Cluj Hackathon.

Informații complete despre Cluj Hackathon, inclusiv detalii despre înscriere și program, sunt disponibile pe website-ul evenimentului, la https://www.clujhackathon.ro.

 

***

 

Cluj Hackathon este un eveniment de tehnologie de prim rang care reunește dezvoltatori, designeri și entuziaști ai tehnologiei pentru a dezvolta și a prezenta soluții tehnologice inovatoare. Accentul pe AI și Generative AI în 2023 subliniază misiunea evenimentului de a susține avansul tehnologic și inovația.

 

Parteneri

De la înființarea sa în anul 2013, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj joacă un rol esențial în marea transformare a sectorului mobilității. Prin expertiza amplă în ingineria software, hardware și mecanică și a fiabilității, dar și în planificarea vânzărilor, centrul contribuie la dezvoltarea unor produse și servicii excepționale și a unor soluții inovatoare bazate pe inteligența artificială aplicate în domeniile conducerii automatizate, mobilitatea electrică și conectată. Centrul de Inginerie Bosch din Cluj este un susținător al start-upurilor de tehnologie, fiind în același timp un conector pentru principalii actori și o legătură cu alte ecosisteme internaționale deja existente.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România, cu 4 milioane de clienți, peste 9.000 de angajați, 500 de sedii în 180 de localități și soluții de banking online. Dincolo de banking, banca dorește să aibă impact pozitiv în România - pentru oamenii, business și mediu.

Untold este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume si un adevarat trendsetter în timp ce ClujHub este cel mai mare spațiu de co-working din Cluj-Napoca, un loc vibrant, care promovează inovația și colaborarea. 

Techcelerator este acceleratorul SEED care se adresează start-up-urilor de tehnologie avansată din România și Europa de Sud Est. Cu sedii în București și Cluj-Napoca, Techcelerator este accelerator și partener investițional pentru start-upuri hi-tech de nivel seed, aflate în faza de accelerare și post-accelerare. Sunt vizate pentru accelerare și investiții companiile tinere inovatoare, cu potențial ridicat de dezvoltare și extindere la nivel internațional, din industrii în creștere precum: inteligență artificială, securitate cibernetică, FinTech, B2B SaaS, eHealth, PropTech, transformare digitală și altele. Techcelerator beneficiază de suportul strategic oferit de GapMinder, Google for Startups și colaborează și cu alți investitori locali și europeni pentru a susține ecosistemul tech din România si Europa de Sud Est.

Techcelerator a susținut cu succes peste 200 de start-up-uri de-a lungul rundelor de accelerare anterioare, dar și prin diferite programe de suport, organizate de acesta sau în parteneriat cu alte entități din ecosistem. De la lansare, companiile din portofoliul Techcelerator au beneficiat de o investiție totală de peste 30 milioane de euro din rundele de investiții atrase până acum.

ROTSA (Romanian Tech Startups Association) este o organizație nonprofit care își propune să promoveze, să sprijine și să reprezinte interesele start-up-urilor de tehnologie din România. ROTSA, prin colaborarea cu actori ai ecosistemului național, realizează maparea națională a start-up-urilor tech din România, într-un efort de generare de date legat de starea și evoluția companiilor de tip start-up tech. Viziunea ROTSA este dezvoltarea și sprijinirea ecosistemului 

WebScrapingAPI oferă soluții de înaltă calitate pentru colectarea datelor web.

Telios Care este un pionier al telemedicinei în România, având la bază 25 de ani de experiență din Statele Unite ale Americii în servicii de îngrijire medicală la distanță, oferind soluții digitale pentru specialiști din domeniul sănătății și pentru utilizatorii de servicii medicale și de wellness. Serviciile Telios Care sunt disponibile pentru beneficiari din organizații mari și mici din domenii precum retail, asigurări, IT, producție și transport.

Crama La Salina deținătoarea brandului Issa, singura cramă din județul Cluj, continuă tradiția seculară în viticultură, tradiție începută încă de pe vremea Imperiului roman, când Potaissa era celebră pentru producerea licorii preferate a romanilor.

Tranzy.ai colaborează cu autoritățile locale și cu operatorii de transport public pentru servicii de mobilitate mai eficiente, accesibile și echitabile, oferind instrumentele necesare pentru a transforma datele de mobilitate în acțiuni și practici mai bune.

YUME Coffee Roasters din Cluj-Napoca, prăjitoria dedicată cafelelor de specialitate, precum și celor mai înalte standarde în prăjire. Tehnici, rigurosi și cu multă pasiune.

Kiss FM este cel mai popular post de radio din România, încorporând o gamă largă de genuri muzicale și atrăgând o audiență diversă. În afara radioului, Kiss FM este cunoscut pentru implicarea activă în comunitate și susținerea inițiativelor tehnologice și creative.