Conferinta de lansare „Actionam responsabil pentru promovarea economiei sociale!” va avea loc pe data de 4 decembrie la hotel Marshal Garden (Calea Dorobantilor), Bucuresti, incepand cu ora 10:00.
 
Proiectul „SOCEC.NET – reteaua economiei sociale” are ca scop promovarea economiei sociale ca instrument flexibil pentru dezvoltarea economica, crearea de locuri de munca si incurajarea marilor companii, IMM-urilor, ONG-urilor si administratiei publice sa realizeze investitii in domeniul economiei sociale. Printre rezultatele concrete ale proiectului, se vor numara urmatoarele: dezvoltarea competentelor, cunostintelor si stimei de sine pentru un numar de 145 de  persoane vulnerabile (din regiunile Bucuresti – Ilfov si Sud – Muntenia) ce vor participa la un program de formare in domeniul antreprenoriatului social; dezvoltarea a 11 structuri de economie sociala in cele doua regiuni si crearea unui numar total de 80 de locuri de munca (atat in mediul urban, cat si in mediul rural), dintre care 59 vor fi ocupate de persoane apartinand grupurilor vulnerabile. 
 
Implicarea Consiliului Judetean Ilfov in acest proiect prin intermediul caruia vom infiinta mai multe structuri de economie sociala  este in concordanta cu obiectivele strategice pe care ni le-am propus pentru perioada urmatoare. Crearea de structuri de economie sociala functionale si care sa raspunda unor nevoi reale contribuie la integrarea persoanelor vulnerabile pe piata muncii si totodata, la dezvoltarea economica a regiunii. Aceste noi modele de afaceri responsabile si incluzive propuse de economia sociala se vor dovedi, pe termen lung, solutia pentru multe dintre problemele socio-economice cu care ne confruntam.
(Marian PETRACHE, Presedinte, Consiliul Judetean Ilfov)
 
 
Conferinta „Actionam responsabil pentru promovarea economiei sociale!” face parte dintr-o campanie mai ampla de promovare a economiei sociale ce urmeaza a fi derulata in cadrul proiectului de catre Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa la nivel national, in cadrul careia vor fi realizate diferite cercetari, studii si publicatii, dar si dezbateri pe teme specifice cu actorii cheie in domeniu. 
 
Tema pe care o propunem spre dezbatere in cadrul acestei prime conferinte este „Dificultati si oportunitati pentru dezvoltarea initiativelor de economie sociala”, principalele subiecte relevante rezultate in urma evenimentului urmand a fi aprofundate in cadrul unei serii de zece mese rotunde ce vor avea loc in mai multe judete din cele doua regiuni de implementare. Conferinta va avea un format atipic, cea de-a doua parte fiind organizata sub forma unei ample dezbateri pe diferite subiecte de interes la care vor participa toti invitatii prezenti in sala.
 
Avand in vedere contextul social si economic actual din Romania, si mai mult decat atat, criza valorica pe care o parcurgem, economia sociala pare a fi unul dintre raspunsurile pentru crearea unei societati incluzive si sustenabile, bazate pe dezvoltare organica si intelegerea faptului ca avem nevoie de solutii pe termen lung si care sa determine o schimbare in profunzime.
 
Aceasta campanie de promovare a economiei sociale si a responsabilitatii sociale in general reprezinta continuarea unui demers mai vechi al Centrului de Resurse pentru Cetatenie Activa derulat in cadrul programului „Actionam responsabil!” ce a presupus organizarea mai multor dezbateri pe teme de responsabilitate sociala, concluziile lor regasindu-se in raportul „Responsabilitatea sociala in Romania. Probleme si solutii”. Parte dintre subiectele propuse spre dezbatere in cadrul conferintei au rezultat ca teme de interes in urma mesei rotunde pe tema economiei sociale.
 
„Dezvoltarea sectorului economiei sociale prin crearea unei baze solide de know-how in domeniu precum si prin adoptarea de masuri financiare si non-financiare de sustinere este un subiect care necesita maxima atentie atat din partea statului, cat si a societatii civile in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic pentru Romania. Obiectivul este sa reusim sa configuram un sistem care sa conduca la transformarea partiala a prestatiilor sociale pasive in subventii stimulative pentru insertie. Scopul comun al tuturor este de a integra persoanele defavorizate, nu de a le sustine prin asistenta situatia de dependenta fata de stat sau ONG-uri specializate. Mai mult decat atat, dincolo de acest obiectiv al sprijinirii grupurior vulnerabile, economia sociala trebuie inteleasa si abordata in sensul sau larg, ca forma emergenta a unui nou model economic care mizeaza pe sustenabilitate.”
(Rodica LUPU, Presedinte Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa)
 
Prin intermediul acestei prime conferinte, dar si al intregii campanii, ne propunem sa facilitam dialogul intre reprezentanti ai autoritatilor publice relevante si manageri din companii, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, sindicatelor, patronatelor, camerelor de comert si industrie si asociatiilor de IMM-uri, in vederea identificarii de solutii pentru stimularea initiativelor de economie sociala si pentru dezvoltarea de astfel 
de structuri sustenabile, care sa raspunda unor nevoi reale existente in contextul socio-economic actual. O categorie aparte careia ii este adresata conferinta este reprezentata de beneficiarii proiectelor finantate prin POSDRU 6.1, principalul finantator al structurilor de economie sociala dezvoltate in prezent, scopul fiind cel de a oferi un cadru pentru dialog in vederea identificarii de solutii si a facilitarii transferului de know-how intre cei care iau parte la acest efort comun de transformare a societatii.
 
Pentru inscrieri va rugam sa accesati www.crca.ro si sa completati formularul de inscriere. Pentru informatii suplimentare ne puteti scrie la adresa de e-mail comunicare@crca.ro.