Asociatia Centrul pentru Legislatie Nonprofit are placerea de a va invita sa participati la editia 2016 a Forumului Asociativitate si politici fiscale pentru initiativa locala. 

Confirma participarea

 
Marti, 19 aprilie 2016, intre orele 9.00-14.30, in Bucuresti - Forumul organizat de Centrul pentru Legislatie Nonprofit (CLNR).

AGENDA

Teme
Forumul se concentreaza pe 2 teme mari, pe care se vor construi prezentarile, discutiile cu invitatii prezenti si concluziile evenimentului: 
1. Asociativitatea – beneficii, exemple de buna practica, propuneri legislative, parteneriate, prioritati 2016-2017.
2. Politica fiscala si surse de finantare – instrumente inovative de co/finantare, facilitati pentru prestatorii de servicii publice, functionarea structurilor de economie sociala.

La acest eveniment, se vor aseza la masa dezbaterilor reprezentanti ai sectorului asociativ, factori de decizie din administratia publica centrala, membri ai Parlamentului, specialisti ai mediului de afaceri implicati in campanii de responsabilitate sociala, exponenti ai mediului academic si de cercetare, jurnalisti din mass media centrala, experti internationali,  reprezentanti ai firmelor de consultanta. 

Scop si obiective
”Ne propunem ca scop al forumului intarirea parteneriatului pentru viitor. Mai precis dorim sa redefinim rolul esential al parteneriatului intre actori sociali din medii diferite, pentru a asigura ca proiectele actuale pot raspunde nu doar la sustinerea pe termen scurt a organizatiei, ci ca vor fi parte integranta in atingerea obiectivelor nationale si globale, de exemplu cele de dezvoltare durabila asumate de Organizatia Natiunilor Unite pana in 2030” – Octavian RUSU, director executiv Centrul pentru Legislatie Non-Profit (CLNR).

Pintre obiectivele forumului, Centrul  pentru Legislatie NonProfit identifica:
1. Asigurarea unui spatiu de intalnire pentru actorii de pe piata romaneasca care doresc sa sprijine initiativa locala;
2. Definirea parteneriatului si a capacitatatii de asociere dintre entitati diferite pentru asumarea unor proiecte pe un domeniu prioritar bine determinat, pe termen lung. (5 ani, 10 ani, 15 ani);
3. Sustinerea si dezbaterea propunerilor legislative pentru sustinerea unei politici fiscale coerente dezvoltarii unor proiecte multianuale si multiprogram in legatura directa cu prioritatile nationale.

Rezultatele forumului CLNR
Rezultatele asteptate ale conferintei sunt:
1. Identificarea actiunilor actorilor publici si privati (POLITICA PUBLICA si ACTIUNE LOCALA), aflati la masa discutiei si definirea rolului parteneriatului in contextul deschiderii noilor linii de finantare;
2. Sustinerea de catre diferiti actori privati a initiativelor de imbunatatire a cadrului legislativ si fiscal;
3. Definirea a cel putin 5 initiative de parteneriat intre diferiti stakeholderi pentru sustinerea unor cauze sociale locale.

Detalii privind organizarea Forumului
Forumul va incepe cu o discutie in plen la care vor fi invitati: un reprezentant al sectorului asociativ, factori de decizie din administratia publica centrala, un specialist din mediul de afaceri implicat in campanii de responsabilitate sociala, un exponent al mediului academic si de cercetare, un expert international si un consultant de specialitate.

In cadrul forumului, vor fi organizate, in paralel, doua paneluri, in care vor fi discutate tematicile principale: Asociativitatea si Politica fiscala si surse de finantare.

Cu ajutorul moderatorilor si a raportorilor din plen si paneluri, discutia se va incheia in plen cu o serie de concluzii extrase din activitatea fiecarui grup de lucru constituit si enuntarea initaiativelor viitoare ale actorilor sociali prezenti.

Forum Expo
Pentru a asigura un grad inalt de informare publica si pentru a ne atinge unul dintre obiectivele Forumului, rugam toti participantii la eveniment sa aduca obiecte si materiale promotionale si informative, prin care sa isi prezinte activitatea in proiectele de dezvoltare a initiativelor locale. Astfel, va fi organizata la fata locului, langa sala de plen si salile de panel, o expozitie a tuturor acestor materiale, prin care se va crea o imagine a implicarii si initiativelor in proiectelor sociale. 

Context general
Sustinem redefinirea parteneriatul pentru viitor in contextul in care datele statistice ne arata ca, desi sectorul non-guvernamental este de cele mai multe ori initiatorul si promotorul dezvoltarii domeniilor majore de interes in societate (apararea drepturilor omului, asigurarea transparentei institutionale, promovarea participarii publice, educatia, dezvoltarea comunitara, etc.):
1. OG 26 / 2000 privind infiintarea si functionarea ONG are in continuare un continut neadaptat noilor prioritati, cadrul legislativ situandu-se la nivelul 3,5-3,6 (”in curs de dezvoltare”) din anul 2005 – date din Indexul Societatii Civile 2013;
2. Implicarea cetatenilor in actiuni ale organizatiilor societatii civile in Romania este doar de 10%, dintre care 4% membri inactivi – conform World Values Survey 2012;
3. Obiectivele de dezvoltare Durabila ale Natiunilor Unite pot fi atinse prin dezvoltare economica, dar mai ales prin stabilirea unor prioritati legislative nationale multianuale – Date din concluziile consultantilor care lucreaza la Indexul de Progres Social, The Social Progress Imperative.

Ne bucuram sa va avem alaturi si sa dezvoltam impreuna parteneriatul care sa sustina initiativa locala pe termen lung. 
Simona BARTIS, Expert Comunicare - Centrul pentru Legislatie NonProfit, simona.bartis@clnr.ro