Universitatea de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu”, prin Facultatea de Urbanism (UAUIM-FU), in parteneriat cu Bergen School of Architecture (BAS) si cu sprijnul Primariei Braila, a organizat in perioada 26-29 Mai 2016 doua evenimente dedicate locuitorilor Brailei, ca parte a proiectului „LABORATOR  BRAILA - Abordari alternative ale periferiilor urbane in cadrul unui oras cu cresterea stagnata (B-LAB)”. Actiunile studentilor UAUIM au vizat testarea unor tactici si micro-strategii de apropiere directa de spatiile periferice, neglijate sau aflate in declin, descoperindu-le valoarea potentiala si incercand sa le re-aseze in constiinta populatiei ca elemente necesar a fi reactivate si reutilizate.
 
Prima actiune BRAILA REACT a fost realizata in incinta fostei Fabrici de Bere Muller (strada General Ghe. Avramescu), parte din fosta zona industriala sudica a Brailei. Acest teritoriu este intrat de mai bine de cincisprezece ani intr-un proces de declin accentuat, multe unitati - cladiri, terenuri, utilaje industriale - fiind inchise, abandonate si aflate intr-un stadiu avansat de degradare. Desi este situat foarte aproape de zona centrala a orasului, avand tangenta si cu malul Dunarii, acest teritoriu  este resimtit de locuitori ca fiind o periferie - un loc greu accesibil, cu o imagine respingatoare, lipsit de atractivitate si periculos. Totusi, privind cu atentie si cu deschidere catre potentialul ascuns in dosul peretilor cazuti, al gardurilor delabrate si al vegetatiei care recucereste spatiul, exista suficiente elemente care pot fi reactivate. Resursa locului este bogata, luand in considerare mai ales memoria acestor spatii in care nu foarte demult oamenii munceau si isi castigau existenta.

La initiativa studentilor de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu” din Bucuresti, evenimentul BRAILA REACT a adus in acelasi loc elevi ai Liceului de Arta “Hariclea Darclée” si ai Scolii Populare de Arta “Vespasian Lungu” din Municipiul Braila, intr-o actiune inedita, dedicata comunitatii brailenilor ce a avut ca principal scop re-activarea spatiului aferent fostei Fabrici de Bere Muller prin implicarea locuitorilor,  avand atat un rol recreativ, cat si unul educativ. 

Evenimentul a cuprins ateliere de lucru, activitati si reprezentatii artistice, precum si proiectii in aer liber. Atelierele de lucru s-au desfasurat in primele doua zile (26-27 Mai 2016), elevii Liceului de Arta “Hariclea Darclée”, fiind indrumati si ajutati de studentii Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu. Cea de-a treia zi,  28 Mai 2016, a fost dedicata in totalitate spectacolului ce a inceput in jurul orei 17:00 – si a fost alcatuit din reprezentatii artistice: piesa de teatru realizata de elevii Liceului de Arta “Hariclea Darclée”, muzica si dans realizate de elevii Scolii Populare de Arte “Vespasian Lungu”, reprezentatie muzicala realizata de elevii Liceului de Arta “Hariclea Darclée) si proiectii in aer liber. Conceptul de la care a plecat ideea evenimentului a fost realizarea unei Sufragerii urbane (urban living room) care sa constituie cadrul de desfasurare a activitatilor din ultima zi, cea dedicata spectacolului. Astfel, atelierele de lucru au fost axate pe realizarea unor piese de mobilier urban (locuri de stat – canapele, banci si mese), a unei instalatii de iluminat realizata din materiale reciclabile, precum si a unui street art – graffiti, realizat de graficianul Sandu-Milea Lucian, cu sprijinul elevilor Liceului de Arta “Hariclea Darclée. Atmosfera calda din timpul evenimentului a fost intretinuta pe de o parte de mixitatea spectacolului si a reprezentatiilor artistice diverse, iar pe de alta parte, de culorile vii si atragatoare ale mobilierului, instalatiilor si graffitiului, ce a avut drept tema – Braila, oras cu puternica legatura cu fluviul Dunarea. 

In concluzie, evenimentul a fost un real succes si a reusit sa-si atinga scopul de reactivare si revitalizare a unui spatiu uitat, relevandu-i potentialul de dezvoltare in cadrul Municipiului Braila. Acest eveniment nu s-ar fi putut realiza fara bunavointa si participarea comunitatii locale, precum si spijinul oferit de sponsori binevoitori si cu incredere si speranta precum Policolor si Corner Shop, dar si cu sprijinul proprietarului imobilului ce a gazduit evenimentul, care a asigurat un spatiu sigur si adecvat desfasurarii sale. 
 
“A fost una dintre cele mai mari provocari cu care m-am confruntat pana acum in cadrul unui workshop, iar rezultatele au fost mult peste asteptari. A fost o perioada destul de scurta de organizare a evenimentului si destul de multe probleme ce au aparut pe parcurs, insa eu cred ca ne-am descurcat si am reusit sa depasim fiecare incercare, pregatind un moment de care s-au putut bucura atat locuitorii Brailei, cat si noi. Momentul in care am vazut pus in scena evenimentul BRAILA REACT a reprezentat o confirmare a faptului ca atunci cand ne dorim ceva cu adevarat, tot universul conspira pentru visul nostru. Sper ca acest eveniment sa reprezinte un imbold pentru Municipiul Braila spre reactivarea spatiilor uitate si sa constituie un prim pas in asumarea acestor spatii de catre comunitatea locala.” a povestit Miruna Draghia, studenta implicata in organizarea evenimentului. 
 
“Ne-am confruntat cu vreme schimbatoare si cu un timp relativ scurt, insa din punctul meu de vedere, echipa de organizare a studentilor, dar si parteneriilor - expertul grafician Sandu-Milea Lucian, elevii Liceului de Arta, profesorii coordonatori din cadrul Liceului au reusit sa duca la bun sfarsit misiunea si sa livreze intr-un mod cat se poate de non-conformist un eveniment de succes, sprijiniti desigur si de elevii Scolii Populare de Arta din Braila. Se pare ca niciun impediment nu a fost prea mare ca sa poata opri dorinta de implicare a comunitatii, setea oamenilor pentru cultura si dragostea lor pentru fiecare coltisor al orasului. Sper ca acest demers si altele asemeni din cadrul proiectului B-LAB sa nu ramana o amintire, ci sa deschida portile spre noi activitati dedicate acestui minunat oras.”, a spus Cristina Zaharia, studenta implicata in organizarea evenimentului.
 
“Evenimentul Braila REACT a fost una dintre cele mai interesante experiente din care am invatat, pe de o parte, lucruri tehnice legate de construirea unor piese de mobilier din materiale usoare, iar pe de alta partem lucruri practice despre cum putem, asistati de comunitatea locala,  sa reactivam un loc uitat. Evenimentul a fost o mare provocare pentru mine personal, dar cred ca impreuna cu echipa, am reusit sa depasim asteptarile, sa  legam noi prietenii si sa le imbunatatim pe cele vechi. ”, a spus Ágota Barabás, studenta implicata in organizarea evenimentului.
 
“Braila este orasul meu natal, asadar am o legatura speciala cu acesta. A fost o incredibila oportunitate pentru mine sa pot lua parte la un astfel de proiect de reactivare urbana. Braila este un oras care a pierdut in ultimii 10 ani un procent semnificativ din populatia acestuia. Consider ca astfel de interventii sunt necesare pentru a ameliora situatia comunitatii locale care, din pacate, nu se mai identifica cu orasul. Exista potential in astfel de spatii fost-industriale si sunt de parere ca am demonstrat acest lucru in cadrul evenimentului Braila REACT. “,a spus Ana-Maria Negru, studenta implicata in organizarea evenimentului.
 
”Braila REACT reprezinta un pas important pentru comunitate, reprezentand o directie spre care orasul Braila trebuie sa se indrepte, sa se redescopere si sa se reinventeze. In cadrul proiectului am avut ocazia sa lucrez cu o echipa dinamica, alaturi de parteneri profesionisti si de un public foarte deschis si receptiv la actiunile noastre. Am vazut braileni entuziasmati si incantati de aceasta initiativa, iar acest lucru este cel mai important. Felul in care publicul si comunitatea au raspuns intr-un mod pozitiv ne confirma ca evenimentul Braila REACT a fost un real succes.”, a spus Marian Zloteanu, student implicat in organizarea evenimentului.

”Entuziasm, curiozitate, disponibilitate, bucurie si interes sunt doar cateva dintre starile pe care le-am perceput in cadrul evenimentului, atat din partea echipei, cat si din partea participantilor, sponsorilor si a partenerilor nostri. Sper ca proiectul la care am participat si evenimentul pe care l-am realizat alaturi de colegii mei sa constituie un inceput pentru alte interventii de acest gen si un exemplu pentru comunitatea braileana de a aprecia si profita de patrimoniul local si de a incerca cu pasi marunti sa contribuie la o schimbare in bine a orasului. A fost un proiect realizat cu si pentru Braila, incercand sa ridice o intrebare si sa dea in acelasi timp un raspuns reactivarii si reutilizarii patrimoniului industrial. ”
, a spus Doriana Marasoiu, studenta implicata in organizarea evenimentului.

”Lucrand impreuna cu oameni din Braila interesati de imbunatatirea atmosferei orasului lor am reusit sa aducem aminte de un loc din apropierea centrului, dar in acelasi timp periferic, sperand sa cream un precedent intr-o serie de actiuni alternative ce ar trebui sa puna spatiul urban in miscare. Cred ca acest tip de abordare ce imbina sfera educational-formala cu cea a vietii de zi cu zi, promoveaza o atitudine activa, participativa, de
implicare a comunitatii brailene in constientizarea si imbunatatirea situatiei actuale ”
, a spus Stefan Salavastru, student implicata in organizarea evenimentului.

ECHIPA DE ORGANIZARE A EVENIMENTULUI:

Urb. Miruna Draghia – absolventa Facultatea de Urbanism, UAUIM, student masterand Amenajarea Teritoriului si Dezvoltare Regionala, UAUIM
Urb. Agota Barabas – absolventa Facultatea de Urbanism, UAUIM, student masterand Mobilitate Urbana, UAUIM
Urb. Elena Rus – absolventa Facultatea de Urbanism, UAUIM, student masterand Mobilitate Urbana, UAUIM
Urb. Cristina Zaharia - absolventa Facultatea de Urbanism, UAUIM, student masterand Amenajarea Teritoriului si Dezvoltare Regionala, UAUIM
Ana-Maria Negru – studenta Facultatea de Urbanism, UAUIM
Doriana Marasoiu – studenta Facultatea de Arhitectura, UAUIM
Stefan Salavastru - student Facultatea de Arhitectura, UAUIM
Marian Zloteanu - student Facultatea de Arhitectura, UAUIM
 
Mai multe informatii pe pagina de Facebook a evenimentului: 
https://www.facebook.com/events/BRAILA-REACT

Cel de-al doilea eveniment urban, pe cat de diferit, pe atat de inedit si in egala masura apreciat de catre locuitori, a fost organizat in cadrul statiei de tramvai ”Albina” din Braila, pe linia de tramvai 24 (strada Grigore Alexandrescu- zona Milcov), traseu care leaga Parcul Monument de Statiunea Lacul Sarat, doua repere verzi importante la nivelul orasului.

Plecand de la observatia ca aceasta linie de tramvai desparte o zona de case de una de blocuri, situate insa in acelasi teritoriu al orasului, studentii de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu” din Bucuresti au imaginat un mod de comunicare intre cele doua zone, prin chiar intermediul liniei separatoare. Obiectivul principal al proiectului ”AlbinaLink” a urmarit stimularea spiritului comunitar local si a initiativei civice, relevand importanta micro-spatiilor urbane de acest tip. Alegerea acestui loc s-a realizat in urma studiului si a observatiilor pe teren a intregului traseu de tramvai, aceasta fiind statia cea mai intens tranzitata din zona periferica sudica, fapt care a garantat un impact asupra unui numar mai mare de locuitori. Mesajul proiectului este unul simplu, de incurajare a comunicarii directe intre locuitorii orasului, precum si constientizarea necesitatii utilizarii in comun, cu responsabilitate, a unor locuri, spatii si obiecte de mobilier urban.

Initiatorii proiectului, studenti ai Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti impreuna cu indrumatorii lor au transformat statia de tramvai Albina, timp de doua zile, in atelier de lucru si platforma de dezbatere in situ, impreuna cu aceia care tranzitau zona pe linia tramvaiului 24 si cu locuitorii din cele doua cartiere vecine. Revitalizarea a constat in realizarea unei instalatii verzi cu ajutorul plantelor si al materialelor reciclate, mizand pe un cost cat mai redus al interventiei. Asadar, instalatia a fost realizata din sticle de plastic reciclate si transformate in suporturi pentru plante, prin decuparea si vopsirea acestora, dupa care au fost suspendate cu ajutorul unor cabluri, care au servit drept suport in cadrul statiei. Plantele folosite, precum si pamantul necesar pentru acestea au fost procurate atat de la locuitorii din zona, precum si din spatiile aferente orasului. Pe langa schimbarea aspectului statiei de tramvai, utilizand un minim de resurse, discutiile, comentariile si micro-interviurile realizate in teren, au relevat starea de asteptare, capacitatea de interpretare, creativitatea, speranta, dar si neincrederea locuitorilor in posibilitatea schimbarii pozitive a orasului lor. In urma celor doua zile de lucru, rezultatul a fost cel sperat: locuitorii, de la cei mai mici pana la cei mai in varsta, au manifestat un interes crescut pentru acest gen de actiune, fiind incantati de noul aspect al statiei si devenind dispusi ca, pe viitor, sa intretina instalatia prin ingrijirea plantelor si sa acorde mai multa atentie spatiilor urbane utilizate in comun.

ECHIPA DE ORGANIZARE A EVENIMENTULUI
Cristian Badescu - student, Facultatea de Arhitectura, UAUIM
Andreea Simion - urbanista absolventa, masteranda ”Peisaj si Teritoriu”, Facultatea de Urbanism, UAUIM
Alexandra Tudor - studenta, Facultatea de Arhitectura, UAUIM
 
Mai multe informatii pe pagina evenimentului:
https://www.facebook.com/events/268303103558668/?active_tab=posts 

***
 
Acest eveniment face parte din proiectul “LABORATOR  BRAILA - Abordari alternative ale periferiilor urbane in cadrul unui oras cu cresterea stagnata (B-LAB)”, din cadrul programului PA17RO13 - Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural European, finantat prin Mecanismul Financiar SEE - 2009-2014. Proiectul abordeaza intr-o maniera interdisciplinara probleme foarte actuale ale oraselor contemporane europene - declinul demografic, stagnarea sau descresterea economica, periferizarea si abandonul locurilor, ignorarea si pierderea resurselor locale de dezvoltare. Luand ca studiu de caz orasul Braila, proiectul discuta intregul act de planificare spatiala, mizand in primul rand pe deschiderea culturala, pe experienta si cunoasterea oferite de locuitori, pe capacitatea de re-activare a interesului acestora pentru transformarea in bine a propriului oras. Prin metode alternative si neconventionale, proiectul incurajeaza explorarea si exploatarea spontana a acelui potential aparent nesemnificativ, camuflat in activitatile cotidiene, precum si valorificarea capacitatii locurilor periferice de a cataliza dezvoltarea locala.
 
Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti este cea mai prestigioasa institutie de invatamand superior de profil din Romania (infiintata in anul 1892). Totodata, aceasta este singura universitate din tara care are in componenta sa o Facultate de Urbanism (incepand cu anul 1997), ce isi propune inca de la infiintare mentinerea unui contact permanent cu realitatea urbana si implicit cu toti vectorii care o compun: sociali, economici, culturali, istorici,  s.a.m.d. www.uauim.ro 
 
Bergen Arkitekthøgskole (BAS) a fost infiintata in 1986 ca alternativa la scolile publice de arhitectura din Norvegia. De atunci s-a axat pe dezvoltarea unui program de educatie in arhitectura cu orientare sociala, devenit traditional, orientat spre productia spatiala prin abordari experimentale, practice si colaborative ale realitatii. Aceasta abordare este, adesea, influentata de domenii de studiu complementare precum arta, antropologia si ecologia. Multiple cursuri, ateliere si evenimente gazduite de-a lungul anilor in Norvegia si in tari din lumea intreaga, au constituit baza dezvoltarii unei relatii deschise intre educatia si practica de arhitectura simultan in societatea locala si globala contemporana. www.bas.org
Proiect finantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei.
 
ECHIPA PROIECTULUI:
Angelica Stan (UAUIM) – dr.arh.urb., manager de proiect
Cristian Stefanescu (BAS) – arhitect, coordonator master BAS, asistent manager proiect 
Andreea Acasandre (UAUIM) – dr. urb. soc. -  asistent manager de proiect
Irina Pata (UAUIM) – dr. urb. peisagist, secretar de proiect
(† Catalina Ionita (UAUIM)  - dr. arh. urb.- asistent manager de proiect
(† Mihai Alexandru - dr.urb., expert urbanist
Andreea Bunea (UAUIM) - dr.urb. expert peisagist, 
Ana Opris (UAUIM) - dr.urb. expert peisagist, 
Lucian Milea – arhitect expert grafician, arta urbana
Ilinca Paun Constantinescu - dr. arhitect, expert shrinking cities
Simona Butnariu - dr.urb. expert urbanist
Adrian Schiop – dr. antropolog, expert antropologie, scriitor
Mihai Dutescu - dr. arhitectura, expert arhitectura, scriitor
 
Mai multe informatii pe website-ul proiectului: www.urbanmarkers.ro 
Mai multe informatii despre sursa de finantare: http://www.fonduri-diversitate.ro/ctg_14_proiecte-mari_pg_0.htm