Zeci de produse traditionale, realizate local, isi vor face loc pe mesele orasenilor. 560 de femei din mediul rural vor urma cursuri pentru a produce si a vinde legal conserve de legume si fructe.
 
Pe baza acestor nevoi, a luat nastere Anotimpuri la borcan, un proiect care va dezvolta mediul rural romanesc si va ajuta oamenii din orase sa manance mai sanatos si sa sustina economia locala.
 
Anotimpuri la borcan ofera, gratuit, femeilor care locuiesc in satele din regiunile Sud-Muntenia, Centru si Bucuresti-Ilfov, trei instrumente care sa le permita sa raspunda cererii de produse sanatoase, a orasenilor. 
 
Astfel, prin proiect, 560 de femei vor urma cursuri gratuite, acreditate, despre productia sigura si legala a fructelor si a legumelor conservate. Apoi, vor fi ajutate sa obtina actele necesare vanzarii produselor iar, spre finalul proiectului, vor fi deschise trei centre culinare avizate igienic si sanitar, unde sa isi puna in valoare retelele traditionale, in siguranta pentru consumator. Centrele vor functiona in mediul rural, acolo unde vor exista cele mai multe grupe de cursante care doresc sa produca si sa vanda conserve din fructe si legume. 
 
Inscrierile la cursuri au loc continuu, pana la momentul epuizarii celor 560 de locuri, in toate cele trei regiuni. Singurele conditii pentru a participa sunt urmatoarele: doamnele si domnisoarele sa fie domiciliate in mediul rural, sa fi absolvit nivelul minim de scolarizare obligatorie si sa nu fie angajate in prezent.
 
“La finalul proiectului Anotimpuri la borcan, 560 de femei din mediul rural vor putea produce si vinde legal conserve de legume si fructe. Desi produsele vor fi realizate in centrele culinare organizate prin proiect, conservele isi vor pastra acelasi gust traditional si aceeasi valoare nutritiva ca si cand ar fi realizate in casele gospodinelor. Astfel, orasenii preocupati de un stil de viata sanatos si de incurajarea economiei locale vor avea la dispozitie zeci de produse pe care sa le cumpere cu incredere.” (dr. Anca Stefan, presedinte Asociatia React).
 
Cursurile sunt gratuite si se vor desfasura in satele sau comunele in care se formeaza grupe de minimum 20 de persoane. Pentru inscriere si alte detalii, pot fi contactati expertii de recrutare: Viorica Toader (viorica.toader@asociatiareact.ro, 0732 222 311) si Nicoleta Steriopulo (nicoleta@asociatiareact.ro, 0732 714 841).

„Ocupare si antreprenoriat rural” este numele oficial al proiectului „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in Oameni!

****
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala, creata in 2006 pentru a veni in sprijinul actorilor societatii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact in comunitatile vizate. Organizatia activeaza in patru domenii: sanatate publica, educatie economie sociala si dezvoltare comunitara, are 5 sucursale in care lucreaza mai mult de 30 de angajati si 200 de voluntari. Pana in prezent, Asociatia React a obtinut 13 premii de excelenta - nationale si internationale si a contribuit la salvarea a mai mult de 200.000 de vieti omenesti. www.asociatiareact.ro.

Pentru informatii suplimentare, sunteti rugati sa o contactati pe Andreea Rotaru, manager de comunicare in cadrul Asociatiei React, telefon 0723212249, e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro.