Fundația Terre des hommes (Tdh) a lansat miercuri, 1 martie, în București, un centru dotat cu tehnologie 3D, de creație și învățare prin joacă, special pentru copii și tineri (7 – 18 ani). Lansarea centrului a găzduit ateliere de creație și lucru manual, jocuri, dar și demonstrații de printare 3D și realizare a mărțișoarelor din lemn.

Fundația Terre des hommes are deja expertiza experiența unui astfel de centru de tip laborator de tehnologie digitală deschis în Târgu Ocna cu scopul de a crește șansele tinerilor de a găsi un loc de muncă. Centrul de Reziliență și Inovare (RIF) din București își propune să contribuie într-o manieră atractivă la incluziunea copiilor / tinerilor ucraineni și pregătirea celor români pentru un viitor potrivit secolului XXI.

Acesta va fi un loc în care participanții își pot explora creativ talentele și își pot dezvolta abilitățile digitale împreună cu cei de vârsta lor. Activitățile din cadrul RIF se desfășoară în cadrul unui proiect de sprijin pentru copiii ucraineni și familiile lor, implementat în parteneriat cu UNHCR -Agenția ONU pentru Refugiați, Reprezentanța în România și Swiss Solidarity.

Sub sloganul „Reinvent your childhood. Reshape your future”, atelierele gratuite de la RIF au fost concepute cu scopul de a-i provoca pe copii și tineri să abordeze subiecte relevante pentru ei, cum ar fi prietenia, toleranța, exprimarea emoțiilor, etc. – și de a le exprima ulterior în cadrul unor proiecte creație proprie. În sprijinul acestui scop, centrul are în dotare spații modulare destinate învățării prin joc, atelierelor de educație non-formală, de creativitate și de deprindere a unor abilități tehnice și digitale.

Centrul apare în completarea activităților Fundației Terre des hommes din ultimele 12 luni, care au inclus sprijinul psihosocial oferit copiilor și tinerilor ucraineni, respectiv protecția echilibrului mental și bunăstării psiho-sociale, alinarea suferinței cauzate de război și dezrădăcinare.

„Mă simt în siguranță și protejat în România, așa cum mă simțeam când eram acasă”, spune Timofey - un băiețel de unsprezece ani, care a participat la lansarea centrului Centrul de Reziliență și Inovare (RIF) din București. El a fugit din calea războiului împreună cu familia, iar la București a participat la activități psihosociale oferite de Terre des hommes România, care ajută la ameliorarea stresului și la recăpătarea sentimentului de normalitate.

"De la începutul războiului, nevoile familiilor de refugiați ucraineni s-au schimbat. Ne adaptăm activitățile la nevoile familiilor care vor rămâne în România pentru o perioadă mai lungă de timp”
, spune Radu Răcăreanu, Manager de Program al Fundației Terre des hommes pentru răspunsul în situații de urgență în România.

La un an de la începerea războiului din Ucraina, ne reamintim că Toți copiii au dreptul la o copilărie. Și la pace.

***

Context

De la începutul războiului în 2022, Terre des hommes România a răspuns nevoilor imediate ale copiilor, tinerilor și mamelor care sosesc în România, fie că acestea vizau protecția, sănătatea mintală, sprijinul psiho-social sau asistența individuală personalizată. Am oferit asistență socială familiilor ucrainene fie individual, fie în parteneriat cu centre rezidențiale pentru refugiați și alte ONG-uri și am putut sprijini în total peste 13.000 de ucraineni (părinți și copii) ajunși în România. Mulțumită donatorilor și partenerilor noștri, am putut face mult mai mult nu doar la București, ci și la Constanța (în parteneriat cu Centrul de Resurse Civice Constanța) și la Brașov.

În țară și în București au fost organizate /create pe parcursul anului 2022 : o școală de vară, tabere de agrement în mai multe locații, evenimente de socializare și incluziune, ateliere care să dezvolte talentele copiilor și să-i încurajeze să-și continue educația. Echipele noastre au oferit familiilor ucrainene șansa de a se conecta cu comunitatea română, oferindu-le și mijloacele de a se ocupa de problemele practice. Totodată, am informat constant și periodic părinții despre opțiuni educaționale pentru copiii lor, așa încât ei să prevină orice întrerupere a educației.



Despre Fundația Terre des hommes

Terre des hommes (Tdh) este o organizație neguvernamentală de protecție a drepturilor copiilor, delegația română fiind activă încă din 1992. În prezent suntem printre puținele organizații din România care desfășurăm proiecte speciale pentru copiii afectați de migrație sau copii care intră în contact cu justiția. În fiecare an avem mii de beneficiari ai activităților noastre în aceste domenii, în care folosim principii inedite precum mentoratul, participarea copiilor în societate, metodologia Mișcare, Joc, Sport și Creativitate. Tdh contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea sistemului de protecție a minorilor și la reforma asistenței sociale și publică periodic resurse gratuite pentru profesioniști, dar și pentru publicul larg, promovând respectarea drepturilor tuturor copiilor. Pentru mai multe detalii, accesați www.tdh.ro. 

Despre UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru persoanele forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor.

UNHCR conduce operațiunile internaționale pentru a proteja refugiații, comunitățile strămutate forțat și apatrizii. Agenția oferă asistență pentru salvarea de vieți, contribuie la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltă soluții care să asigure că oamenii au un loc sigur numit acasă, unde își pot construi un viitor mai bun. De asemenea, lucrează pentru a asigura că apatrizilor li se acordă o naționalitate.

UNHCR lucrează în peste 130 de țări, folosindu-și expertiza pentru a proteja și a avea grijă de milioane de oameni.

Pentru mai multe detailii, accesați: www.unhcr.ro