MADE IN RURAL pregateste peste 600 de tesatoare sa duca traditia romaneasca mai departe
 
18  ateliere de tesatorie vor fi deschise in aceasta toamna, in zece judete ale tarii, prin proiectul MADE IN RURAL. Astfel, aproximativ 600 de absolventi ai cursului de tesatorie manuala vor avea posibilitatea sa practice meseria invatata in cadrul proiectului, cat mai aproape de propria casa.
Femei tinere, care nu au mai lucrat niciodata la razboi, sau bunici care tes ii si obiecte decorative inca din copilarie, impreuna cu alti mesteri populari din zonele rurale ale tarii, au primit anul acesta sansa sa-si deschida mici afaceri din care sa isi poata intretine familiile.

Tesatoria este o poveste despre continuitate: 
O activitate bine ancorata in memoria satului romanesc traditional, dar si in nevoia de originalitate specifica vremurilor actuale.
Daca in urma cu 20-30 de ani, tesatoria, si mestesugul in general, reprezenta o ocupatie practicata de majoritatea femeilor de la tara, astazi, din cauza importurilor masive de imbracaminte si decoratiuni ieftine, a devenit un element de patrimoniu muzeal. Fara facilitati legislative care sa stimuleze afacerile cu artizanat autentic si fara ucenici dornici sa invete, mesterii care si-au dedicat intreaga viata traditiei, se gandesc sa renunte.
In lipsa oportunitatilor, satui de traiul la limita saraciei, insuficient informati sau sprijiniti  pentru a-si face un rost in propria comunitate, majoritatea tinerilor aleg munca in strainatate, departe de cei dragi, pentru a castiga mai bine.

Cunoscand aceasta realitate si tendintele pietei urbane care, in ultimii ani, prefera obiectele handmade in detrimentul produselor de serie, Fundatia World Vision Romania continua, prin proiectul MADE IN RURAL, sa investeasca in revigorarea traditiei mestesugaresti. 

La cursurile gratuite si concursul de planuri de afaceri organizate prin MADE IN RURAL au luat parte peste 1600 de oameni din comunitatile vulnerabile. Tesutul la razboi, un mestesug aproape uitat, a fost readus la viata, desi multe dintre beneficiarele proiectului s-au aflat pentru prima oara in fata unui gherghef. Aproape o mie dintre participantii la proiect s-au calificat ca lucrator in turism sau antreprenor, iar un sfert dintre ei si-au gasit un loc de munca. 
„Tesatoria este un mestesug izvorat din vatra satului romanesc si spune o poveste foarte frumoasa despre continuitate - intre generatii, intre comunitati, intre oameni. Tesatoria este ancorata in memoria satului traditional, asa cum ni-l amintim cu totii din vacantele petrecute la bunici.  Ne dorim sa vedem aceasta meserie reinviind si devenind competitiva. Astfel, traditia populara a mestesugurilor poate merge mai departe, iar oamenii primesc sansa la bunastare acolo unde s-au nascut si au crescut.”, spune Adrian Secal, manager al proiectului MADE IN RURAL.  
 
180 de mici afaceri deschise de mestesugari si antreprenori in ultimele sase luni
MADE IN RURAL a reusit nu doar sa incurajeze pastrarea traditiilor in care sta scrisa povestea satului romanesc, ci sustine adaptarea mestesugurilor la exigentele economiei moderne, ajutand oamenii sa-si deschida afaceri cu artizanat sau servicii adaptate nevoilor comunitatii. Finalul concursului cu premii pentru cele mai bune planuri de afaceri a adus cate 10 000 de lei celor 180 de antreprenori rurali care s-au remarcat prin profesionalism si spirit inovativ. 

Cei mai multi dintre castigatori au ales sa deschida ateliere de tesut, prelucrarea lemnului, confectionare bijuterii sau accesorii care imbina traditionalul  cu elemente moderne. Cei cu simt practic s-au orientat catre nisele pietei locale deschizand frizerii, centre de copiere sau spalatorii in zonele in care astfel de servicii lipsesc. 

Sustinem traditia prin dezvoltarea Retelei Nationale a Mestesugarilor Rurali
In toamna aceasta, 18 ateliere de creatie si mestesuguri renovate si utilate prin proiectul MADE IN RURAL pot primi la lucru aproape 200 de persoane dornice sa practice mestesuguri populare – tesut, cusut, margelit, pielarit - si sa le predea mai departe viitoarelor generatii. Despre mestesuguri se spune ca „se fura” de la bunici sau parinti priceputi de catre cei ce vor sa le duca mai departe.

Dezvoltarea primei retele nationale de sprijin al mestesugarilor din mediul rural este firul rosu prin care World Vision Romania si-a propus sa strabata limitele proiectelor pe termen scurt, imputernicind oamenii sa-si reprezinte si promoveze interesele, alaturi de alti artisti populari. 
Reteaua de cooperare poate deveni platforma de lucru care reuneste artizanii si organizatii preocupate de pastrarea traditiei pentru a pune in comun resurse, informatii si experienta si a promova obiectivele breslei, o voce puternica si convingatoare in fata autoritatilor si a factorilor de decizie.
 
 
Despre World Vision Romania
World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valori crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. 
World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 25 de ani de prezenta in Romania a desfasurat programe pentru mai mult de 500.000 de copii si adulti, in 400 de comunitati din 8 judete. 

Contact de presa: Claudia Tokacs, 0731.444.773, claudia_tokacs@wvi.org.