World Vision Romania a fost recunoscuta pentru a patra oara in cadrul Galei Societatii Civile pentru proiectele de dezvoltare economica pe care le desfasoara in comunitatile rurale din Romania. Totodata, la sectiunea Proiecte pentru Tineret, programul Grupul A.R.T. - Constientizeaza, spune-ti opinia si treci la actiune! dezvoltat de World Vison a obtinut premiul III.

Castigator al premiului I la categoria Dezvoltare Economica si Sociala a fost proiectul Made in Rural prin care peste 2000 de persoane au fost consiliate si formate profesional in mestesuguri, productie de alimente traditionale sau servicii. World Vision Romania a obtinut in anii trecuti premiul I in aceeasi categorie pentru proiectele „Apicultura si dezvoltarea economica in mediul rural” (2015), „Luptam impotriva saraciei prin dezvoltare economica” (2013) si „Proiectul de Solarii” ( 2003).

„Dezvoltarea economica a comunitatilor din mediul rural este pentru World Vision Romania mai mult decat o prioritate, ea reprezinta cheia catre bunastarea comunitatilor si cladirea unui viitor mai bun pentru noile generatii. Rezultatele proiectului Made in Romania sunt o dovada ca aceasta transformare este posibila. Participantii au trecut practic de la statutul de persoane fara ocupatie sau muncitori in agricultura de subzistenta la angajati sau antreprenori. Iar cel mai mare beneficiu poate ca este increderea pe care acesti au capatat-o in fortele proprii”
, a declarat Dana Buzducea, director executiv al Fundatiei World Vision Romania.

Made in Rural a insemnat:
• 189 de noi afaceri de tip antreprenorial si 2,25 milioane lei oferite ca finantare
• consiliere si mediere profesionala pentru 2005 persoane, dintre care peste 350 persoane au intrat deja in campul muncii
• cursuri de calificare in mestesuguri si alte meserii cerute de angajatorii locali si formarea de abilitati antreprenoriale (7 tipuri de cursuri, 64 de grupe de formare si 1667 persoane certificate, dintre care 28 grupe antreprenoriat si 720 persoane certificate)
• 18 atelierele de creatie si mestesug
• initierea unei retele de sprijin a mestesugarilor din rural
• actualizarea platformei online www.targuldelasat.ro
 
Proiectul s-a desfasurat in perioada 31 martie 2014 – 31 septembrie 2015 in 11 judete (Iasi, Vaslui, Ialomita, Constanta, Valcea, Dolj, Alba, Brasov, Cluj, Bistrita-Nasaud, Ilfov) si a fost finantat prin fonduri europene, POSDRU, cu aproximativ 16 milioane de lei.

Made in Rural continua insa prin afacerile si asociatiile care au fost infiintate in cadrul proiectului. Amintim tesatoarele din Laza, judetul Vaslui, care in mai putin de un an au pus bazele unei asociatii recunoscute la nivel judetean, participant nelipsit la diferitele targuri locale sau regionale, sau antreprenori care au reusit inclusiv sa intre pe piata internationala cu produsele pe care le fac sau sa ofere in comunitatile lor servicii care nu existau sau erau foarte greu accesibile (cofetarie, service auto, frizerie etc.).

Proiectul Grupul A.R.T. Constientizeaza, spune-ti opinia si treci la actiune! a urmarit capacitarea si imputernicirea tinerilor pentru a adresa problemele copiilor din comunitatea lor prin dialog si consultare cu liderii comunitatii locale, a demara initiative locale si a participa la evenimente internationale, cu scopul de a reduce gradul de vulnerabilitate al tinerilor fata de fenomenul traficului de fiinte umane si a situatiilor care afecteaza drepturile copiilor. A fost infiintata Reteaua Tinerilor in Negresti (TiN) formata din aprox. 158 de membri din zona orasului care a implementat numeroase campanii de prevenire a violentei, de informare pentru igiena si sanatate si de strangere de fonduri. De asemenea, TiN, alaturi de grupul ART, a propus solutii in fata factorilor de decizie si a atras atentia publicului larg cu privire la situatia copiilor vulnerabili prin materiale de presa locale si nationale, devenind un partener real de dialog in relatia cu institutiile publice locale si structurile comunitare din Negresti. 
 
***
Despre World Vision Romania
World Vision Romania este o fundatie crestina care pune in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Suntem parte din marea familie World Vision International, prezenta in aproape 100 de tari din intreaga lume.
 
Inspirati de valorile crestine, lucram cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. Din 1990, de cand ne-am inceput activitatea in Romania, am sprijinit peste 500.000 de copii si adulti, in 400 de comunitati din 8 judete.
 
Noi credem in dreptul copiilor de la sate si de la oras la sanse egale si de aceea in comunitatile rurale in care suntem prezenti desfasuram programe de dezvoltare comunitara pe termen lung, cu accent pe educatie si reducerea abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. 
 
Totodata, desfasuram programe de advocacy prin care militam pentru respectarea drepturilor copiilor, precum si programe de interventie umanitara de urgenta prin care pregatim comunitatile pentru a face fata unor catastrofe naturale si le sprijinim in momentul in care se confrunta cu astfel de probleme.
 
Prin tot ceea ce facem ne propunem un singur lucru – sa le asiguram copiilor, in special celor mai vulnerabili, sansa de a-si dezvolta potentialul si de porni pe drumul spre o viata demna. 
www.worldvision.ro,http://www.facebook.com/WorldVisionRomania, http://blog.worldvision.ro/