ZIZ – Art and Social Area este un spațiu compus realizat prin eforturile comune a patru organizații clujene: Asociația Teatrală Shoshin, Made in Pata-Rât, Asociația Colectiv A și Fabrica de Pensule. Situat la etajul 1 al Sinagogii Ortodoxe de pe Strada Paris nr. 5 din Cluj, acest loc revine la viață și se deschide publicului oferind experiențe deopotrivă artistice și de conectare cu ceilalți. Evenimentul de deschidere va avea loc în data de 6 martie, începând cu ora 17:00, la sediul ZIZ, de pe strada Paris nr. 5, etaj 1. 
 
„ZIZ nu este doar despre artă, ci este despre artă într-o societate marcată de schimbări accelerate din punct de vedere ecologic, economic și politic. Dorim să ne dezvoltăm gândirea critică prin dezbateri, proiecții de filme, expoziții, spectacole de teatru și dans, programe de rezidență, concerte, workshop-uri și laboratoarele artistice. O luăm pas cu pas și dorim ca prin proiectul nostru să contribuim la o mai strânsă legătură între artă și societate, iar în timp, dorim să devenim un centru de cercetare și formare profesională în artele spectacolului și dezvoltare comunitară.” –  a menționat Köllő Csongor, președintele Asociației Teatrale Shoshin, organizația care a inițiat înființarea noului spațiu. 
 
Fost lăcaș de cult al comunității evreiești, ZIZ – Art and Social Area își păstrează funcția de loc comun și incubator al comunității, noii locatari deschizând spațiul pentru toți clujenii, indiferent de etnie ori religie, activitățile celor patru organizații fiind dedicate unui public larg, de la adolescenți, la adulți seniori. Publicul este invitat să descopere atelierele și cursurile de teatru și dans, laboratoarele artistice folosind tehnici de Virtual și Augmented Reality, spectacolele de teatru și dans, rezidențele artistice și concertele organizațiilor rezidente. 
 
Spațiul va funcționa ca sediu primar pentru Asociația Teatrală Shoshin și pentru Atelierul Made in Pata Rât, în timp ce, în cazul Fabricii de Pensule și Colectiv A, va funcționa mai mult ca spațiu de activități, aceste organizații derulând proiecte și în alte spații din oraș, în parteneriat cu diferite organizații și instituții locale. 
 
„Scopul nostru este ca ZIZ să devină un reper cultural, un exemplu de inițiativă care dorește să aprofundeze relația organică între artă și societate, între artiști și diferitele comunități locale. Viziunea noastră comună este de a crea un spațiu cu un caracter special, găzduind evenimente interculturale și interdisciplinare, unde poți să-ți găsești atât gașca, cât și evenimentele care să te inspire în viața de zi cu zi.” –  a mai adăugat Köllő Csongor, președintele Asociației Teatrale Shoshin.
 
Programul de deschidere cuprinde diverse activități de la tururi ghidate, spectacole de dans, sesiuni de Vinyasa Krama Yoga, discuții și acțiuni performative, expoziții și evenimente surpriză. Toate evenimentele din cadrul deschiderii sunt cu acces gratuit. 
 
***
Asociația Teatrală Shoshin se concentrează pe aplicarea practicii artelor performative în viața orașului ca un mod alternativ de a crea situații de dialog în contextul multicultural și intergenerațional. Din 2014, Shoshin a organizat un număr mare de ateliere atât pentru artiști ai scenei, cât și pentru cei provenind din alte profesii sau din comunități neglijate de societate. A produs mai multe spectacole în aer liber, în studiouri și în spații alternative. A inițiat un festival de teatru cu un caracter interdisciplinar și internațional (KaravanAct, 3 ediții) și un forum internațional de teatru (Out of the Frame). A activat în mediul urban cât și rural și a participat în mai multe proiecte internaționale Erasmus+. În prezent face parte dintr-un proiect Creative Europe cu scopul de a crea o rețea de turnee care să asigure acces la actul teatral în mediul rural.
 
Atelierul Made in Pata Rât și-a început activitatea în anul 2015 în cadrul comunității rome situată la periferia orașului Cluj. Scopul organizației este să construiască legături cu un grup mic de adolescenți, oferindu-le ateliere creative de lucru unde învață croitorie și tâmplărie. Proiectează și creează împreună, dezvoltând produse originale spre vânzare, făcute în mare parte din materiale reciclate sau provenite din donații. Pe termen lung Made in Pata Rât dorește ca atelierul de lucru să ofere o alternativă de muncă în depozitul de deșeuri al orașului, sursa generală a veniturilor acelora care trăiesc în Pata Rât.
 
Fabrica de Pensule este o organizație din Cluj-Napoca înființată în 2009, activă în zona artei contemporane, cu un program constant în domenii precum artele vizuale, artele spectacolului, mediere și educație artistică, formare culturală.  După 10 ani de existență ca spațiu fizic, găzduit într-o fostă clădire industrială, Fabrica de Pensule funcționează astăzi ca o rețea de expertiză care consolidează și inițiază diverse parteneriate cu alți actori culturali, la nivel național și internațional, desfășurând în spațiile acestora activități care tratează subiecte și teme actuale, de la expoziții și spectacole realizate în parteneriat, la ateliere, rezidențe și alte tipuri de activități educaționale orientate către noile generații și artiștii emergenți. În 2019, Fabrica de Pensule a primit Premiul pentru Rezistență în Cultură al Administrației Fondului Cultural Național. 
 
Colectiv A este un ONG cultural membru fondator al spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj. Colectiv A a organizat timp de zece ediții festivalul internațional de artele spectacolului și imagine video Temps d’images, iar din anul 2012 până în anul 2018 a organizat proiectul comunitar La Terenuri - Spațiu Comun în Mănăștur. Prin activitatea sa, Colectiv A participă la dezvoltarea scenei culturale locale prin laboratoare de cercetare, workshop-uri de dans contemporan, producții de spectacole interdisciplinare, rezidențe artistice, proiecte culturale participative. În anul 2016 Asociația Colectiv A a primit premiul Administrației Fondului Cultural Național pentru activare interdisciplinară. De asemenea, este membră în rețeaua IETM și a fost partener activ în rețeaua Eastern European Performing Arts Platform.