Fundatia ERSTE, Fundatia Robert Bosch si Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) au placerea de a anunta jurnalistii admisi la editia 2013 a Bursei pentru Excenta in Jurnalism. Juriul programului a selectat zece jurnalisti cu experienta, din noua tari din Balcani. Romania este reprezentata de jurnalistii Elena Stancu – Marie Claire si Vlad Odobescu – Dilema Veche.

Ceilalti castigatori din regiune sunt: Dino Jahic - Bosnia si Herzegovina, Meri Jordanovska – Macedonia, Hana Marku – Kosovo, Marija Milosevic – Serbia, Goran Rizaov – Macedonia, Mirko Rudic – Serbia, Erjona Rusi – Albania si Melisa Skender – Croatia.

Competitia din acest an a fost foarte stransa, cu peste 100 de aplicatii inscrise si o calitate a proiectelor selectate foarte mare. Cei 10 jurnalistii vor primi finantare si sprijin profesional in vederea cercetarii si a redactarii unui material pe un subiect de importanta regionala si europeana: fiecare participant va primi o bursa in valoare de 2.000 de euro si indemnizatii de calatorie si cercetare de pana la 2.000 de euro, va lua parte la seminarii de dezvoltare profesionala si va primi indrumare pe tot parcursul realizarii materialelor. In plus, primele trei articole castigatoare vor fi premiate in noiembrie 2013 cu burse in valoare de 4.000, 3.000 si respectiv 1.000 de euro. Articolele vor fi publicate atat in engleza, cat si in limbile locale in media regionala si internationala.

La editia de anul trecut a Bursei pentru Excelenta in Jurnalism, Sorana Stanescu, jurnalist TVR, a primit marele premiu de 4.000 de euro pentru articolul despre restrictiile de pe piata muncii din Marea Britanie care i-au facut pe muncitorii romani si bulgari tot mai usor de exploatat.

***
Despre Program

Programul Bursa pentru Excelenta in Jurnalism, initiat de Fundatia Robert Bosch si Fundatia ERSTE, in parteneriat cu Balkan Investigative Reporting Network, BIRN, isi propune sa ofere sprijin financiar si profesional pentru a incuraja astfel jurnalismul de calitate, dar si sa contribuie la crearea de retele de colaborare profesionala si la cresterea interesului pentru subiectele complexe din regiunea balcanica si Uniunea Europeana.

Pentru a afla mai multe despre jurnalistii selectati in acest an precum si despre programul de burse vizitati: http://fellowship.birn.eu.com.
Pentru detalii suplimentare va rugam contactati:
Marian Chiriac, BIRN Romania, e-mail: marian@birn.eu.com, tel: 0747.010.291,

Mariana Oprea, PR Specialist - Graffiti PR: e-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro, tel: 0730 202 354