Pe 11 aprilie 2013 Colegiul National "Mihail Sadoveanu" din Pascani si Scoala speciala „Constantin Paunescu“ din Iasi au fost premiate pentru proiectele "Crescand cu desenele animate”, respectiv „Voci media pentru adolescenti speciali”. Academia Scolilor din Europa Centrala este una dintre cele mai mari retele internationale de scoli din lume, avand 15 tari partenere. Din cele 107 scoli participante la editia aces 2012-2013, care a avut ca tema ”Sa întelegem media”, juriul international de experti a premiat cele mai inovatoare 5 proiecte.

Proiectul "Crescand cu desenele animate” a urmarit cercetarea influentei pe care continutul desenelor animate din zilele noastre o are asupra copiilor si realizarea unei legaturi între desenele animate din trecut si cele din prezent.

„Participarea in cadrul aces a fost o experienta extraordinara atat pentru profesori, cat mai ales pentru elevii implicati. A fost un proiect facut cu mult suflet, cu daruire, în care noi, profesorii, am vazut de cata imaginatie, toleranta, întelegere dau dovada tinerii nostri. Oportunitatea de a lucra cu tineri din alte tari, de a vedea alte civilizatii, de a îi întelege pe altii constituie cea mai importanta motivatie pentru elevi de a continua sa se implice în proiecte precum aces.“
a declarat Mihaela Constantina Vatafu, profesor coordonator Colegiul National "Mihail Sadoveanu" din Pascani.

Proiectul „Voci media pentru adolescenti speciali” si-a propus sa aduca în atentia publicului problemele specifice ale adolescentilor  cu cerinte educationale speciale. Proiectul a urmarit sa demonstreze ca tinerii cu nevoi speciale pot deveni membri activi ai comunitatilor lor, pentru a nu fi priviti doar ca persoane care necesita asistenta sociala.

„Implementarea acestui proiect mi-a dat ocazia sa îmi cunosc mai bine colegii profesori, care au dovedit cat sunt de entuziasti, afectuosi si dedicati formarii copiilor cu cerinte educationale speciale. Pentru atmosfera si spiritul aces pe care le-am adus cu noi în valize înapoi acasa, pentru toate cuvintele de încurajare si pentru toate sfaturile primite acolo, pentru caldura cu care am fost primiti si pentru toata rabdarea si bunavointa lor multumim tuturor celor care fac sa existe acest taram fermecat numit acesLAND! Asteptam si speram sa ne mai întoarcem acolo!”a declarat Elena Eigel, profesor coordonator Scoala speciala „Constantin Paunescu“ din Iasi.

Aproximativ 230 elevi si profesori, reprezentanti ai Ministerelor Educatiei si experti în educatie din 15 tari diferite s-au reunit saptamana trecuta în Senec, Slovacia, la ceremonia de închidere a Academiei Scolilor din Europa Centrala, editia 2012-2013. Printre acestia s-au aflat si reprezentantii scolilor castigatoare din Romania. La aceasta întalnire reprezentantii scolilor au prezentat rezultatele proiectelor lor dezvoltate în parteneriat pe tema „Sa întelegem media” si au facut schimb de experinta cu reprezentantii celorlalte scoli participante.

In fiecare an in cadrul aces are loc un concurs de proiecte dezvoltate în parteneriate internationale între scoli. Romania face parte din reteaua internationala de scoli aces începand cu 2006. Pana în prezent peste 63 scoli din Romania au participat cu succes la programul aces.

Tema editiei 2013-2014 este “Eu si ceilalti. Sa descoperim diversitatea din jurul nostru” iar propunerile pentru proiecte trebuie trimse pana pe 30 aprilie. În societatea actuala, diversitatea s-a transformat din exceptie în norma: persoane de diferite etnii, religii, varste, genuri si orientari sexuale convietuiesc si trebuie tratate ca fiind egale. Școlile, dar mai ales proiectele scolare cum este si aces, le ofera elevilor posibilitatea de a interactiona cu persoane din culturi diferite si de a învata unii de la altii. Astfel, elevii încep sa vada lumea prin alti ochi, fapt care va genera gandirea critica, o mai mare deschidere si creativitate – calitati esentiale pentru lumea în care traim.
Pentru mai multe informatii despre concurs, va rugam vizitati www.aces.or.at.

***
aces - Academia Scolilor din Europa Centrala
Reteaua de scoli aces a fost initiata în 2006 de catre Fundatia ERSTE. Proiectul este coordonat de  VČELÍ DOM (Slovacia) si Interkulturelles Zentrum (Austria) si este sustinut de Ministerele Educatiei din toate cele 15 tari participante. Obiectivul aces este acela de a crea conditiile necesare pentru dialog intercultural si cooperare între elevi si de a crea o retea permanenta de cunostinte comune, metode comune de învatare si inovatie. La editiile precendente ale aces au luat parte aproximativ 23.000 elevi si 3.000 profesori din 15 tari participante.

Fundatia ERSTE
În 2003, Fundatia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Banca de Economii din Austria. Fundatia ERSTE este actionarul principal al Grupului Erste si investeste o parte din dividendele sale în dezvoltarea societatii civile din Europa Centrala si de Sud-Est. Fundatia ERSTE sustine participarea sociala si implicarea societatii civile. Obiectivul Fundatiei este sa-i aduca pe oameni împreuna si sa ofere informatii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbari dramatice începand cu 1989. Fiind o fundatie activa, îsi dezvolta propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa. www.erstestiftung.org

Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizatie independenta non–profit cu sediul în Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijina parteneriatele internationale între scoli, cooperarea internationala în domeniul educatiei, activitatile desfasurate de tineri la nivel international, precum si educatia interculturala si managementul diversitatii în Austria si în strainatate. Proiecte importante precum aces sau YouthNET promoveaza dialogul intercultural dintre tarile din Uniunea Europeana si tarile din estul si sud–estul Europei. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agentia Nationala pentru programul Uniunii Europene “Tineret în actiune”. În prezent 21 de persoane lucreaza pentru IZ, fiind sprijinite de un comitet executiv si un board de conducere onorific. Pentru mai multe informatii, vizitati www.iz.or.at

VČELÍ DOM este o asociatie non–profit înfiintata în mai 2009 la Bratislava,  care dezvolta idei si initiative care ajuta societatea sa faca fata provocarilor unei Europe noi si unite. Asociatia joaca un rol activ în descoperirea resurselor existente si crearea unora noi care sa poata stimula viata culturala si sociala din Slovacia, dar si în alte tari, în special din centrul si sud–estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme si retele si sprijinirea, promovarea si organizarea de proiecte pentru binele public în Slovacia si în strainatate. Întarirea societatii civile si dialogul în interiorul Europei este un obiectiv important al asociatiei VČELÍ DOM. Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk.

Persoana de contact (presa):
Graffiti PR (Romania): Mariana Oprea: Tel: 0730 202 354; E-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro