Asociatia Salvati Dunarea si Delta a organizat in perioada 7-8 octombrie 2011, la Sulina, un curs pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in domeniul ecoturismului, destinat locuitorilor din Delta Dunarii. Cursul face parte din proiectul Afaceri eco in Delta Dunarii, sustinut de Petrom.

Formatorii din cadrul Asociatiei de Ecoturism din Romania care au sustinut seminarul i-au asistat, pe parcursul celor doua zile de curs, pe cei 27 de participanti din Chilia Veche, C.A.Rosetti, Letea, Mahmudia, Sulina, Sfistoca, Pardina, Periprava in dezvoltarea initiativelor antreprenoriale in planuri de afaceri in domeniul ecoturismului care sa puna in valoare potentialul natural, turistic si cultural al Deltei Dunarii.

Avand in vedere impactul negativ pe care tipul de turism practicat in prezent il are asupra mediului deltaic, acest program si-a propus formarea localinicilor care desfasoara activitati de turism in Delta Dunarii in spiritul principiilor de turism responsabil in zonele naturale. Totodata, cursul a urmarit promovarea alternativelor de turism care corespund specificului Deltei si care pot genera beneficii pentru comunitatile deltaice.

„Ecoturismul este unica forma de turism pe care, in mod recurent demonstrat, o poate practica omul in mijlocul unei rezervatii. Asa se intampla in toata lumea civilizata si asta sunt convins ca ar trebui legiferat in viitorul apropiat pentru Delta Dunarii sau alte biosfere si parcuri nationale. Ecoturismul inseamna nu numai niste criterii respectabile, ci si un numar de turisti limitat pe unitatea de suprafata, pe motiv ca asigura suportabilitatea ecositemelor vizitate. De aceea cred ca turismul de masa este la fel de toxic ca orice activitate industriala in sanul unui organsim viu care respira si traieste odata cu noi”, a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Scopul acestei sesiuni de formare l-a constituit familiarizarea participantilor cu toate aspectele realizarii unor proiecte ecoturistice si formarea profesionala a locuitorilor Deltei Dunarii in vederea dezvoltarii locale durabile, prin armonizarea intereselor economice cu obiectivele de conservare si protejare a biodiversitatii.

„Dezvoltarea spiritului antreprenorial si identificarea unor afaceri sustenabile intr-o zona cum este Delta Dunarii este, din punctul nostru de vedere, o solutie de dezvoltare pe termen lung. Sper din tot sufletul ca oamenii care beneficiaza de acest proiect sa gaseasca in acesta speranta si puterea de a merge mai departe si de a deveni un exemplu pentru alti romani!”, a declarat Mona Nicolici, manager Relatii Comunitare Petrom.

Cursul a evidentiat faptul ca in Delta Dunarii activitatile de ecoturism si planificarea lor trebuie sa ofere cele mai bune practici de turism din punctul de vedere al dezvoltarii durabile: conservarea naturii si protejarea valorilor naturale, dezvoltarea comunitatilor locale, evidentierea componentei culturale si istorice a ariei vizitate.

Dupa incheierea cursurilor, participantii vor fi consiliati in dezvoltarea proiectelor lor, iar cele mai bune cinci proiecte antreprenoriale ecoturistice vor fi premiate cu cate 1.000 de euro fiecare.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa o contactati pe Mihaela Marin, coordonator proiect, telefon 0722 793214, e-mail: mihaela.marin@salvatidelta.ro