In perioada 1-10 septembrie Centrul Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI) atrage atentia asupra obligatiei scolilor din Romania de a asigura accesul tinerilor la educatie sexuala pe intelesul lor, in cadrul Campaniei “10 zile de activism”.

Campania este promovata de organizatiile neguvernamentale romanesti Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) si Euroregional Center for Public Initiatives (ECPI) in parteneriat cu Fundatia Marie Stopes International Romania si Programul Biblionet. S-au mai alaturat campaniei: Asociatia Sens Pozitiv, Centrul FILIA, Organizatia Salvati Copiii.

Conceptul de “10 zile de activism” a aparut in 2010, iar prima campanie a fost organizata de Youth Peer Education Network. Tineri activisti din toata lumea s-au mobilizat pentru apararea drepturilor sexuale si ale reproducerii. Anul acesta, tematica la nivel international a campaniei este “Nothing for Us, Without Us“ = “Nicio decizie pentru noi luata fara participarea noastra!” si se adreseaza participarii si reprezentarii tinerilor in procesele decizionale care ii afecteaza. Toate acestea cu scopul de a atrage atentia asupra nevoii neacoperite de educatie sexuala in scoli. Activitatile se inscriu in campania internationala "10 Days of Activism": http://www.10daysofactivism.com/

Ce se intampla in Romania in cadrul campaniei internationale "10 zile de activism": concursul “Fa-ti vocea auzita! Este timpul ca deciziile care ii privesc pe tineri sa nu mai fi luate fara participarea sau reprezentarea lor!” consta in trimiterea unui desen, a unei fotografii sau a unui filmulet care sa contina un mesaj de continuare a frazei: E NEVOIE DE EDUCATIE SEXUALA IN SCOLI PENTRU CA… Regulamentul poate fi accesat aici.

Ce se intampla in Bucuresti: Biblioteca Metropolitana Bucuresti (BMB) http://www.bibliotecametropolitana.ro/ se alatura Campaniei „10 zile de activism”. In acest sens, cinci biblioteci vor facilita tinerilor utilizatori accesul la chestionarul online pe teme de contraceptie, ca si la materialele informative, asigurate de catre Fundatia Marie Stopes International Romania. Cele cinci biblioteci din reteaua BMB sunt:

- Sediul Central Mihail Sadovenanu - Str. Tache Ionescu nr.4, sector 1;
- Filiala Ion Creanga - Str. Christian Tell nr. 10, sector 1.;
- Filiala Nichita Stanescu - Str. Calea Crangasi nr. 19, sector 6.;
- Filiala Dimitrie Bolintineanu - B-dul Bucurestii Noi nr. 105, sector 1;
- Filiala Liviu Rebreanu - B-dul Lucretiu Patrascanu nr.13, sector 3.
 
Mai multe detalii despre campanie pot fi gasite si aici