Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) sustine demersul celor de la Centrul de Resurse Juridice (CRJ) referitor la situatia celor 57 de tineri cu dizabilitati mintale, imobilizati in Centrul „Gheorghe Serban” din sectorul 2, Bucuresti.

In acest sens, FEDRA a trimis o scrisoare catre domnul Prim Ministru Victor Ponta, domnul Vicepremier Liviu Dragnea, doamna Ministru Mariana Campeanu, doamna Senator Rozalia Biro, Presedinta Comisiei pentru drepturile omului din Senat, domnul Atanasiu Crisu, Avocat al Poporului si Domnului Neculai Ontanu, Primar sector 2, prin care isi prezinta sustinerea si solicita implicarea in rezolvarea situatiei prezentate de catre cei de la CRJ.

In fapt, CRJ a solicitat, inca de la inceputul anului 2012, sa i se permita sa viziteze centrul pentru a se asigura ca tinerilor de acolo le sunt respectate drepturile, insa  accesul acestora in institutie a fost refuzat.
 
In consecinta, CRJ a initiat o serie de demersuri pentru respectarea legislatiei in vigoare solicitand implicarea autoritatilor in rezolvarea situatiei prezentate.

Cu siguranta cele descrise de cei de la CRJ se pot intampla si in alte astfel de centre din tara, de aceea membri FEDRA solicita demararea unor controale in toate centrele care au in ingrijire tineri si aduti cu dizabilitati.

In calitate de parinti ai copiilor diagnosticati cu autism, multi dintre acestia tineri si adulti sau care vor face parte mai devreme sau mai tarziu din aceste categorii credem ca viitorul lor nu trebuie sa fie in aceste centre ci sa beneficieze de servicii reale de recuperare si ingrijire si sa fie tratati cu respect si demnitate.

Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist este prima federatie de acest tip din Romania si are ca scop crearea si pastrarea unui mediu adecvat pentru stimularea si sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizatiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Arges, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iasi, Autism Baia Mare, Autism Europa Bistrita, Autism Transilvania, ASPA Suceava, Centrul Terapeutic Marea Neagra, Copiii de Cristal Brasov, Dincolo de Autism, Help Malin, Invingem Autismul, Romanian Angel Appeal si Univers Plus Piatra Neamt.