Cetatea Rasnov gazduieste intre 10 – 19 august 2012 un eveniment deja traditional – a IV-a editie a Festivalului de Film Istoric. Timp de 10 zile, publicul va putea asista la un maraton cinematografic (peste 40 de productii) cuprinzand cele mai noi si mai valoroase filme documentare si de fictiune, concerte, dezbateri si conferinte pe teme istorice.

Anul acesta, echipa de organizare a inscris evenimentul in demersul de Responsabilizare Sociala demarat de Societal (retea nationala de ONG-uri), si, ca urmare a angajamentului sau, editia 2012 va purta marca “Eveniment responsabil”!

Aceasta marca a fost creata de Societal pentru a oferi recunoastere organizatorilor de evenimente care reusesc sa satisfaca criteriile Responsabilitatii Sociale  (grija fata de mediu, echitatea sociala, buna guvernanta) in aceeasi masura in care stiu sa-si delecteze publicul.

Urmariti interviul realizat de Societal cu Mihai Dragomir, coordonatorul
Festivalului de Film Istoric de la cetatea Rasnov.
 
 
In demersul de promovare a patrimoniului cultural istoric si de transformare a orasului Rasnov in capitala filmului istoric romanesc, festivalul va avea in componenta o paleta de masuri concrete de promovare a capitalului uman, natural si economic local, integrand dezvoltarea evenimentului cu dezvoltarea comunitatii.

Concret, echipa de implementare si-a asumat o serie de indicatori de Responsabilitate Sociala ce vor fi monitorizati pe parcursul organizarii si desfasurarii festivalului. Interventia planificata vizeaza patru domenii: protectia mediului, dezvoltarea sociala, dezvoltarea economica si buna guvernanta. Printre masurile specifice gasim. La sfarsitul festivalului se va realiza un raport de evaluare si se va face publica performanta atinsa in domeniile vizate.

Echipa de proiect a Festivalului de Film Istoric are stabilite tintele de Responsabilitate Sociala fata de comunitatea in care isi deruleaza activitatea si asteapta rasnovenii si publicul iubitor de film istoric in cetatea Rasnovului pentru proiectii de film, dezbateri, seminarii si prezentari.
Asociatia Mioritis si Primaria Orasului au raspuns initiativei retelei Societal, care seteaza o noua etapa in organizarea de evenimente, tintind catre dezvoltarea durabila, comunitate si echitatea necesara functionarii acesteia.

Prin aceasta actiune, Festivalul de Film Istoric se alatura altor evenimente de anvergura. In 2012, mai gasim marca “Eveniment responsabil” pe urmatoarele afise: Festivalul national de teatru tanar Ideo Ideis, Festivalul itinerant de cultura si mancare Transilvania Fest, Festivalul montan Padina Fest si PRISPA la Solar Decathlon Energy Europe 2012.
 
Agenda festivalului:
Anul acesta, organizatorii au ales sa oglindeasca in selectia filmelor din festival si in evenimentele speciale teme istorice importante: Atentatul terorist de la JO Munchen 1972, Jubileul Reginei Elisabeta a II-a, Insula Ada Kaleh, Sfarsitul lumii si Transilvania. Festivalul se va bucura de prezenta unor invitati de marca: Ivan Patzaichin, medaliat la JO din 1972, Henry Hershkowitz, sportiv din delegatia Israelului la Munchen 1972, Cristian Topescu precum si actorul Marius Manole.

Festivalul de Film Istoric de la Rasnov va invita la o calatorie in timp, vizionand filme care au ca subiect aceste momente istorice, dar si cele mai noi productii cinematografice cu tema istorica. Momente-portret vor fi dedicate actorilor Toma Caragiu si Patrick Dewaere, cineastului Cristian Nemescu si pilotului Ayrton Senna.
 
 
Atmosfera festivalului va fi completata prin 8 concerte speciale si 2 expozitii tematice realizate in parteneriat cu Muzeul Taranului Roman si Biblioteca Judeteana Astra Sibiu. Spectatorii se vor bucura de concerte vocal-instrumentale de muzica veche, rock medieval, muzica traditionala anatoliana, araba si evreiasca, proiectie de film mut acompaniata de muzica live. Temele istorice vor fi prezente si in selectia aparitiilor editoriale prezentate la targul de carte organizat pe intreaga perioada a festivalului.
FFIR este organizat de Consiliul local Rasnov, in parteneriat international cu European Institute of Cultural Routes si cu Asociatia Mioritics. Accesul publicului este gratuit. Evenimentele se vor desfasura in Cetatea Rasnovului, la cinematograful din oras si in centrul istoric.

Rasnovul este strans legat de cinematografia romaneasca, mari regizori romani filmand aici multe dintre peliculele cu tematica istorica. Organizatorii isi propun „reinvierea potentialului turistic si cultural al zonei siconsacrarea Rasnovului drept refugiu pentru impatimitii de istorie, arta si natura”, a declarat Nicolae Pepene, directorul festivalului.

www.ffir.ro