Anul acesta sarbatorim Ziua Dunarii la Festivalul Gastronomic si Eco-cultural D’ale Gurii Dunarii, desfasurat pe 1 iulie, la Sulina, sub sloganul Savurati Dunarea si Delta.

La festivalul-concurs de traditie culinara vom face cunostinta cu gastronomia rafinata a Deltei, Dunarii si marii, in timp ce auzul va fi gadilat de cantecele ansamblurilor dobrogene celebre sau de mult uitate.


Evenimentul este o initiativa a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), a Asociatiei Salvati Dunarea si Delta (SDD) si a Ministerului Mediului si Padurilor, cu sustinerea Ursus Breweries si a Sistemului Coca-Cola in Romania.

Invitatii speciali ai evenimentului sunt ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, coordonatorul National al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, Viorel Ardeleanu, precum si oficiali ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR) sau ai Garzii Nationale de Mediu.

In cadrul celei de-a treia editii a festivalului-concurs de traditie culinara D’ale Gurii Dunarii, echipe de bucatari iscusiti din opt comunitati deltaice (Chilia Veche, Crisan, Isaccea, Jurilovca, Letea, Mahmudia, Mila 23, Pardina si Sulina) se vor intrece in prepararea bucatelor traditionale specifice Deltei, cu peste de Dunare si Delta, legume proaspete, mirodenii si deserturi imbietoare.

Juriul, din care fac parte iubitori ai traditiilor Deltei si fini cunoscatori ai artei gastronomice, va dezgusta bucatele preparate si va stabili castigatorii premiilor puse in joc. Marele Premiu, in valoare de 3.000 de euro, Premiul al doilea, de 2.000 de euro, Premiul al treilea, in valoare de 1.000 de euro, si cele patru premii pe categorii (gustare, bors de peste, fel principal de mancare din Delta Dunarii si desert traditional) vor finanta proiecte de dezvoltare locala din comunitatile castigatoare.

Ca sa aiba spor la gatit, participantii vor fi acompaniati de ansambluri artistice dobrogene celebre sau de mult uitate (din Letea,  Peceneaga, Mahmudia, Sulina, Jurilovca , Mila 23 si Crisan), care urmaresc promovarea si valorificarea folclorului si culturii traditionale specifice Deltei Dunarii.

La festival vor fi prezenti si mesteri ai atelierului de impletituri de la Mahmudia, dezvoltat in cadrul unui proiect derulat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta. Acestia vor expune si vor impleti la fata locului produse traditionale confectionate din stuf si papura.

Oficialii prezenti vor lua parte joi, 30 iunie, la Tulcea, la conferinta de lansare a implementarii Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, precum si la o masa rotunda cu tema ”Rolul Romaniei in implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii in domeniul transportului pe caile navigabile interioare, turismului, culturii si a protectiei mediului”.

Festivalul-concurs de traditie culinara D’ale Gurii Dunarii reprezinta un prilej pentru promovarea unui comportament responsabil in Delta Dunarii si pentru descoperirea alternativelor economice durabile cu ajutorul tezaurului gastronomic si folcloric al Deltei.

Cea de-a treia editie a festivalului D’ale Gurii Dunarii este sustinuta de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Primaria Sulina, iar partenerii media ai evenimentului din acest an sunt Radio Romania Actualitati, Green Report, Radio Antena Satelor, Radio Constanta, Radio Delta, Good Food, RFI Romania, Radio Romania Cultural, Bucataria pentru toti, Radio Guerrilla si Formula AS.


Pentru informatii suplimentare despre eveniment: Oana Soare, PR executive, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, telefon 0729882614, e-mail oana.soare@salvatidelta.ro.