Fundatia ,,Pentru Voi” impreuna cu asociatia non-profit ,,Habitat for Humanity” Romania au demarat un proiect de constructie a unei locuinte protejate in care  vor locui 5 persoane cu dizabilitati intelectuale severe. Constructia cu suprafata locuibila de 170 mp este proiectata special pentru nevoile celor 5 beneficiari si va avea 5 dormitoare individuale, o bucatarie, o camera de zi si doua bai dotate cu echipament special.

 

 Proiectul este finantat de catre Initiativa pentru Sanatate Mentala a Institutului pentru o Societate Deschisa Budapesta si se desfasoara in parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Timisoara care a concesionat cu titlu gratuit terenul de 2755 mp pe o perioada de 49 ani. Scopul proiectului este de a oferi sansa la o viata decenta, in comunitate pentru 5 persoane cu dizabilitati profunde. Totodata, aceasta locuinta va demonstra ca si persoanele cu dizabilitati intelectuale severe pot trai in mijlocul semenilor lor, fara a fi segregati in institutii in care deseori sunt private de drepturi fundamentale.

 

 ,, Fiecare om are dreptul la demnitate si respect. Cel mai dureros obstacol pe care il au de infruntat persoanele cu dizabilitati intelectuale este atitudinea plina de prejudecati a unor decidenti din sistemul de asistenta sociala, care ii condamna la izolare si refuza sa le acorde o sansa de a trai in comunitate, alaturi de prieteni, de rude, de vecini. Imaginati-va cum ar fi sa traiti toata viata intr-un spital, fara ocupatie, impartind camera cu oameni straini, pe care nu i-ati ales, fara lucruri personale, fara intimitate, fara a-ti alege ce mananci sau cu ce te imbraci. Aproape 20.000 persoane cu dizabilitati traiesc astazi asa in Romania” a precizat doamna Laila Onu, director executiv al Fundatiei ,,Pentru Voi”.

 

 ,,Asociatia Habitat a luat fiinta in baza convingerilor ca fiecare barbat, femeie si copil, fara nici un fel de discriminare, trebuie sa locuiasca in siguranta si cu demnitate. Credem ca Dumnezeu doreste ca si persoanele cu dizabilitati sa aiba acces egal la locuire decenta si sa se bucure de speranta in viata’’ a declarat Adrian Ciorna, presedintele Habitat for Humanity Romania.

 

 Mai multe firme locale si nationale sprijina acest proiect: MG Building Design cu proiectarea constructiei, SC Subcontrol SRL cu dirigentia de santier, Romstal cu instalatii de incalzire si apa, Isover cu vata minerala pentru izolatia termica, Baumix cu termosistemul pentru fatadele casei, General Beton a contribuit la turnarea fundatiei iar Tifel ofera intreaga cantitate de vopsea pentru finisajele interioare. Studenti ai Facultatii de Medicina din Timisoara au anuntat participarea lor ca voluntari la constructie. De asemenea, persoane cu dizabilitati intelectuale care au absolvit cursul de zidari/zugravi, organizat de Fundatia ,,Pentru Voi”, vor munci la ridicarea acestei locuinte protejate.

 

 ,,Invitam pe aceasta cale comunitatea timisoreana sa ne fie alaturi si in acest proiect prin oferirea de materiale de constructii, de donatii si nu in ultimul rand prin implicarea lor ca si voluntari” a declarat Zoltán Szövérdfi, managerul acestui proiect.

Contacte: 

 

  ·         Fundatia „Pentru Voi” - persoana de contact Nicoleta Foica, tel: 0722 573 812, e-mail: nicoleta.foica@pentruvoi.ro, pagina internet: http://www.pentruvoi.ro/

 ·         Habitat for Humanity Romania - persoana de contact Zamfir Todor, tel: 0724292541, e-mail zamfir.todor@habitat.ro, pagina internet: www.habitat.ro