Traficul de persoane este o incalcare grava a drepturilor si demnitatii umane. Data de 18 Octombrie a fost numita de Comisia Europeana in anul 2007 Ziua Europeana de Lupta Impotriva Traficului de Persoane. Comisia Europeana admite faptul ca traficul de persoane se intampla in toata lumea si sustine cresterea nivelului de constientizare prin evenimente in spatiul public.

Din anul 2008, Fundatia Ratiu pentru Democratie (Romania) a mobilizat membrii comunitatii in organizarea de actiuni in spatiul public cu ocazia Zilei Europene de Lupta Impotriva Traficului de Persoane. Initiativa a inceput la Turda si s-a extins la nivelul judetului Cluj. Urmatorul pas a fost extinderea participarii la nivelul comunitatii internationale in 2010 (8 locatii din toata lumea).

Pentru anul 2011 Fundatia Ratiu pentru Demcoratie a creat un proiect cu trei directii majore de actiune in jurul datei de 18 octombrie - (YH)2 - Your hope, in your hands. Pe langa concursul de desene si atelierele de lucru destinate redactorilor scolari, proiectul (YH)2 continua traditia organizarii de evenimente de constientizare in spatiul public sub forma de flash mob.

Anul acesta studentii Universitatii Rutgers care au participat la Programul de Educatie Practica - Summer Service Learning au acceptat provocarea de a concepe planul pentru actiunea internationala in spatiul public (International Flash Mob).

In acest context va invitam pe toti, din orice colt al lumii sa va alaturati initiativei noastre prin organizarea unei actiuni publice sub forma unui flash mob in comunitatile locale.

Concept
Scopul actiunii internationale in spatiul public pentru anul 2011 este de crestere a nivelului de constientizare a populatiei generale in ceea ce priveste drepturile omului incalcate prin traficul de persoane, in toate formele sale.

Mesaj: Traficul de persoane priveaza victimele de alegeri personale si pedepsele trebuie sa fie conform gravitatii infractiunii (incalcarea drepturilor fundamentale).

Slogan: Traficul de persoane incalca dreptul la libera alegere.

Populatia tinta: populatia generala
Durata: 4 minute
Ora: 16:30 (Ora Romaniei), 9:30 AM (US Eastern Daylight Savings Time)

Flash mob - un grup mare de oameni care se aduna intr-un loc definit dinainte, fac o actiune scurta, dupa care se disperseaza rapid. Flash mob-ul este o actiune de masa, o modalitate de a te exprima si de a transmite un mesaj.

Scenariu:
Toti participantii vor purta haine negre.
Organizatorii (maxim 10% dintre participanti) vor purta haine albe. Persoanele imbracate in alb vor avea gura acoperita cu banda scotch argintie. Pe banda argintie va fi desenata o cruce rosie cu marker permanent.

Toti participantii vor aduce cu ei pancarte despre alegerile garantate de drepturile fundamentale dar incalcate prin traficul de persoane.

Exemple
Traficul de persoane prin exploatare sexuala
-    Imi aleg partenerii sexuali
-    Aleg sa devin parinte

Traficul de persoane pentru exploatare prin munca
-    Aleg sa fiu profesor/ profesoara
-    Aleg sa fiu politician
-    Aleg sa fiu muncitor in constructii

Traficul de persoane pentru prelevarea de organe
-    Aleg sa fiu donator

Traficul de persoane pentru cersetorie
-    Aleg sa merg la scoala
-    Aleg sa studiez
-    Aleg sa petrec timp cu prietenii mei

Organizatorii (max. 10% dintre participanti) vor aduce pancarte care vor face referire la felul in care traficantii incalca depturile fundamentale ale celor care ajung victime.
 
Exemple:
-    Nu am putut sa-mi aleg partenerii sexuali
-    Nu am putut sa spun NU
-    Nu am avut de ales

Fiecare locatie va avea un roll up banner cu imagini si mesaje sugestive pentru mesajul transmis de flash mob.

Promovare
-    Fiecare organizator va trimite sms-uri, invitatii Facebook, email-uri, va face invitatii personale cunoscutilor.

Media: Pot fi trimise mesaje catre mass media prin intermediul sms-urilor, retelelor de socializare doar ca invitatii simple (reprezentantii media pot participa ca persoane fizice la actiune).

Actiune:
-      Este foarte important ca actiunea sa se desfasoare intr-o zona aglomerata (spatiu public)
-    Toti participantii sunt rugati sa se raspandeasca la locatia stabilita, sa nu stea stransi in grupuri
-    La ora exacta unul dintre organizatori va aseza banner-ul si va da semnalul (un fluierat)
-    La primul fluier toata lumea va « ingheta »  (freeze) si va afisa propria pancarta
-    Toti participantii vor « ingheta » (nu se vor misca) timp de 4 minute
-    Dupa 4 minute unul dintre organizatori va fluiera si va semnala incheierea actiunii. La cel de-al doilea fluierat toti participantii se vor raspandi in multime.

Atentie la:
-    persoanele imbracate in alb se vor afla in centrul multimii
-    aveti nevoie de o persoana care sa faca poze si sa filmeze actiunea
-    daca aveti nevoie de aprobari de la autoritatile locale pentru desfasurarea actiunii intreprindeti procedurile necesare in timp util