Anul 2012 a fost inca un an de succes pentru Fundatia de Sprijin Comunitar. Am reusit sa continuam si sa dezvoltam cele mai importante programe ale organizatiei noastre adresate unui numar de 10.882 persoane prin intermediul a 110 angajati si aproximativ 200 voluntari.

7401 dintre beneficiarii nostri provin din zone rurale. 2921 sunt copii si tineri, 1863 sunt persoane varstnice, 3974 sunt adulti iar 2124 profesionisti beneficiari ai trainingurilor FSC si retelei Impreuna. Au fost efectuate peste 104.000 de ore de ingrijire la domiciliu si asistenta medicala si 38.931 de km pentru derularea activitatilor in zona rurala de est a judetului. Au fost utilizate 75.902 unitati de consumabile medicale si materiale de ingrijire personala si a locuintelor beneficiarilor.

“Toate aceste cifre, unele chiar spectaculoase, ascund in spatele lor munca asidua si plina de dedicatie a unor oameni care si-au facut din sprijinirea semenilor aflati in nevoie un scop in sine si o cariera profesionala. Munca intr-un ONG, in special in domeniul social nu este usoara. Satisfactiile sunt in special morale si sufletesti si se obtin cu mult efort si daruire. De aceea vreau sa multumesc in primul rand echipei de profesionisti a FSC.

Insa aceasta munca nu ar fi avut rezultatele mentionate fara sprijinul sutelor de bacauani care prin voluntariat, donatii sau prin orientarea celor 2% din impozit s-au alaturat eforturilor noastre de a aduce decenta si un strop de bucurie in vietile celor peste 10.000 de benficiari ai programelor FSC. In numele beneficiarilor nostri - batrani bolnavi, copii si tineri din zonele rurale sarace ale judetului, familii aflate in disperare - le multumim tuturor prietenilor organizatiei noastre care, cu mai mult sau mai putin, le-au intins o mana de ajutor!”
(Gabriela Achihai, presedinte FSC).

De-a lungul anului 2012 FSC a demarat cateva noi proiecte majore care incep deja sa-si arate rezultatele:
•    Deschiderea atelierului Activ Mozaic, in cadrul caruia cei mai talentati beneficiari si voluntari isi concretizeaza maiestria prin realizarea unei game diverse de obiecte hand-made. In viitorul apropiat acesta va fi acreditat ca unitate protejata oferind locuri de munca unor tineri cu dizabilitati; detalii pe: www.activmozaic.ro;
•    Inaugurarea a doua noi centre educationale “Clubul cu Lipici” in comunele DEALU MORII si MARGINENI in parteneriat cu cele 2 primarii care deservesc peste 100 de copii, cazuri sociale.
•    Oferirea de servicii specializate copiilor cu dizabilitati din mediul rural – proiect ce va continua si dezvolta si in 2013;
•    Inceperea lucrarilor la Satul Seniorilor Milly, complex rezidential pentru varstnici situat in Buhusi, care isi va deschide portile in primavara lui 2013;

Dintre realizarile majore ale anului 2012 mentionam:
•    FSC a obtinut Certificatului ISO 9001:2008 care atesta conformitatea sistemului de management al calitatii. Certificarea a fost oferita de SIMTEX-OC cel mai important organism de certificare din Romania
•    Doi dintre colegii nostrii au obtinut recunoastere la nivel national ca cei mai buni profesionisti in domeniu: Ionut Chirita coordonatorul de strangere de fonduri a fost declarat fundraiserul profesionist al anului la Gala Oameni pentru Oameni iar Gabriel Magurianu, a fost declarat coordonatorul de voluntari al anului la Gala Nationala a Voluntariatului.
•    Un amplu studiu de piata realizat de compania de cercetare si consultanta Exact, asupra sectorului ONG din Bacau a reliefat faptul ca FSC este ONG-ul cu cel mai inalt nivel de notorietate si cel mai accentuat profil pozitiv in opinia bacauanilor.
•    104 tineri cu posibilitati materiale scazute, proveniti din mediul rural, au benenficiat de burse scolare oferite de organizatia noastra si au incheiat cu succes anul scolar.
•    In perioada Iulie-August, Scolile de Vara organizate de voluntarii FSC au fost un mare succes.  Cifrele vorbesc de la sine: 9 comunitati rurale si Bacau, 1300 participanti, 40 voluntari din UK si 50 de voluntari din Bacau.
•    Campania Fii si tu Mos Craciun a adus bucurie unui numar de 950 de copii provenind din familii defavorizate din 9 comunitati cu ajutorul a peste 500 de voluntari din intreaga tara;

“Munca noastra a beneficiat de o importanta reflectare in presa locala si nationala. Pentru aceasta multumim inca o data partenerilor nostri din domeniul mass-media si ii asiguram ca apreciem la adevarata valoare eforturile pe care le fac pentru a mediatiaza activitatea noastra si rezultatele pe care le obtinem pentru comunitatea locala.
Sloganul anului 2013 pentru FSC este: Facem, Sustinem, Construim, o comunitate mai buna! Invitam toti concetatenii nostri sa se alature acestui efort deoarece, daca dorim sa traim intr-o comunitate mai buna, trebuie cu totii sa punem umarul la construirea ei!”
(Ionut Chirita, coordonator PR).




Ionut Chirita,
Coordonator fundraising & PR