Fundatia Baylor Marea Neagra Constanta a lansat un apel catre comunitate cu ocazia Zilei Internationale a Hepatitei, pe 28 iulie. Anul acesta, sub sloganul “E mai aproape decat crezi!”, Alianta Mondiala a Hepatitei, a carei membra este si Baylor Romania, ne propune stabilirea unui record mondial.

In Romania se stabilesc zilnic asemea recorduri: cel mai lung timp de asteptare petrecut in fata unui cabinet medical, cea mai lunga perioada de timp necesara unei evaluari medicale, cel mai lung termen de asteptare pana la primirea terapiei antivirale, cel mai lung timp petrecut de la cunoasterea diagnosticului pana la initierea demersului de intocmire a dosarului medical din pricina dezinformarii, etc.

Din anul 2010 Baylor Romania a decis sa includa in aria testarii bolilor infectioase pe langa HIV si testele pentru hepatita B si C.  Pachetul de servicii de testare gratuita, rapida si confidentiala cuprinde pe linga testul de anticorpi si consiliere pre si post test oferita fara exceptie tuturor clientilor care ne trec pragul, si asistenta pe termen lung celor care devin pacienti ai sectiilor medicale de profil.  Serviciul Baylor este, datorita acestor 2 componente, unic in tara.

Experinta din acesti 2 ani de activitate in domeniul testarii si al consilierii a aratat ca la Constanta, procentul persoanelor infectate cu unul din cele 3 virusuri amintite este de peste 7%. Numarul celor care au trecut pragul cabinetelor noastre este de aprox. 25.000 de persoane.

Testarea, desi oferita tuturor, nu doar unor grupuri aflate la risc, a oferit sansa de a accesa tratament in timp util unor adulti care au ajuns din intamplare sau curiozitate in cabinet. Ea este singura modalitate de a identifica infectia pentru ca purtatorii unui virus hepatitic nu au simptome specifice decat dupa zeci de ani de la infectare.

Desi exista vaccin improtiva virusului hepatitei B, la el au acces gratuit doar bebelusii si doar din anul 1995. Toti ceilalti se pot imuniza procurandu-si vaccinul din farmacie si apeland la medicul de familie pentru administrare.

Vaccinul ne ofera o protectie de 95% in cazul unei expuneri la virus, la unele persoane pe viata, dar cel putin pentru 5-7 ani dupa vaccinarea completa si verificarea existentei anticorpilor.

Tratamentul pentru hepatita cronica este gratuit pentru toti romanii platitori de asigurare medicala, pe baza diagnosticului complet si al unui dosar medical intocmit de specialistul infectionist sau gastroenterolog/internist hepatolog. Nu toti pacientii accepta tratamentul antiviral cu usurinta, dar consilierea este vitala pentru acesti pacienti. De indata ce sunt cunoscute si intelese riscurile la care se expun prin refuzarea terapiei ei profita de sansa de a se trata.

Studiile clinice sunt o alternativa demna de luat in calcul si de multe ori o oportunitate unica pentru acei pacienti rezistenti la terapiile consacrate sau care au primit un diagnostic tardiv de boala. Din pacate derularea lor nu este facuta publica, dar pacientii cu hepatita cronica trebuie sa stie ca astfel de studii se desfasoara in spitalele din Romania si se pot interesa la medicul curant despre existenta lor si modalitatea de a le accesa.

Asadar, testati-va, vaccinati-va si daca ati fost diagnosticati cu o hepatita cronica tratati-va. Hepatitele de tip B sau C nediagnosticate sau netratate la timp conduc la ciroza sau cancer hepatic. Pacientii trebuie sa depaseasca stadiul de consultatie la medicul de familie si sa ajunga la specialisti care trateaza hepatitele pentru a fi diagnosticati corect, a face tratament si a obtine vindecarea.

 

Despre Fundatia Baylor Marea Neagra

Fundatia Baylor Marea Neagra, parte a retelei internationale de lupta impotriva SIDA, furnizeaza servicii medicale si psihosociale persoanelor afectate/infectate cu HIV din regiunea Dobrogei. Se adreseaza si comunitatii prin centrele Baylor de consiliere si testare rapida pentru HIV, hepatita B si hepatita C din Constanta si Tulcea, asigurand testarea confidentiala, rapida. Programul de testare a inceput in 2007 si se desfasoara si in prezent.

 

Sursa: comunicatedepresa.ro