Miercuri, 18 iulie 2012, impreuna cu istoricul Stefania Ciubotaru, Fundatia Calea Victoriei va invita sa aflati mai multe despre cum isi petreceau timpul liber membrii Familei Regale a Romaniei, dincolo de indatoririle oficiale care trebuiau indeplinite.

La Curtea regelui Ferdinand, care era o curte deschisa, cu un protocol nu prea rigid, timpul liber era petrecut atat in familie, cat si cu invitatii familiei regale, care intotdeauna erau in numar destul de mare la palat. Timpul liber al familiei regale Ferdinand si Maria se derula intre dejunuri, dineuri, serate, ceaiuri, receptii si participarea la expozitii, reprezentatii teatrale si de opera, plimbari, practicarea unor sporturi (tenis, calarie, schi), dar totdeauna in compania a cat mai multi oaspeti, deoarece reginei ii facea placere sa fie inconjurata de cat mai multa lume.

Sarbatorile de Paste si de Craciun erau petrecute tot in familie, la Palatul Cotroceni, dupa un ritual stabilit inca din vremea cand erau principi, si carora li se alatura si personalul superior si inferior al Casei Regale.

Daca la Curtea regelui Ferdinand si a reginei Maria timpul liber era petrecut intr-un cerc cat mai larg, la Curtea regelui Carol al II-lea, situatia era alta, in sensul ca, viata se desfasura intr-un cerc mult mai restrans.

Regele Carol al II-lea nu simtea nevoia sa fie inconjurat de oaspeti veniti din afara, de rude si prieteni, in afara celor care formau camarila regala. Pentru el era de ajuns sa se afle in preajma Elenei Lupescu si a lui Ernest Urdareanu, ca sa se simta linistit si fericit. Prezenta Duduiei ii era de ajuns si ar fi petrecut cu ea tot timpul liber din lume. Ea era centrul existentei sale, si de aceea tot ceea ce intreprindea se concentra in jurul acesteia.

Vanatoarea, cinematograful si Elena Lupescu erau o constanta in viata regelui Carol al II-lea si de aceea jurnalul sau abunda in descrieri ale acestor activitati derulate in timpul liber.

Acest mod restrans de a petrece timpul liber a fost preluat si de regele Mihai si mama sa, regina Elena, acestia incercand sa si-l organizeze in limita posibilitatilor pe care le oferea societatea romaneasca in acel moment. Astfel, seratele au fost inlocuite cu dejunuri, dineuri si ceaiuri luate in compania membrilor familiei regale, a suitei si a altor invitati din tara si din strainatate. Lipsa seratelor sau a marilor baluri de altadata de la Curtea Regala nu a reprezentat insa o problema pentru noua familie regala, in special pentru regina mama Elena, careia „ii placea sa se culce si sa se trezeasca devreme“.

Deoarece suveranul nu era implicat in principalele evenimente politice si militare aflate in desfasurare, a putut sa faca, impreuna cu regina mama, vizite in diverse zone ale tarii, calatorii in strainatate, plimbari si excursii, sa practice anumite sporturi, sa asiste la diferite manifestari culturale.

Regelui Mihai si mamei sale le facea mare placere sa-si petreaca timpul liber la Sinaia sau la Savarsin. La Sinaia, de exemplu, reginei mama ii placea sa stea langa fiul sau, in timp ce acesta conducea masina si sa faca impreuna plimbari prin Carpatii impaduriti. La randul sau, regele Mihai isi facuse la Castelul Peles un atelier pentru reparat automobile, unde lucra cu placere, mai ales ca avea un talent deosebit in acest domeniu.

La cealalta resedinta, Savarsin, regele Mihai si mama sa se simteau complet liberi, deoarece puteau sa se plimbe pe jos sau cu masina; regele putea sa vaneze singur sau in compania oricarei persoane pe care ar fi dorit sa o invite.

Mai multe detalii la adresa: fundatiacaleavictoriei.ro