tranzit.ro este o organizatie non-guvernamentala cu sediul in Romania, initiata si finantata de catre Fundatia ERSTE, cu misiunea de a identifica si problematiza contextul, atitudinile si metodele artei contemporane, in special in Romania si Europa de Est.

tranzit.ro devine, astfel, cea de-a cincea membra a tranzit.org, o retea formata, pana acum, din patru organizatii non-profit independente din Austria, Cehia, Ungaria si Slovacia. Organizatia tranzit a fost fondata in 2002 si, din 2010, Fundatia ERSTE a devenit partenerul sau principal. tranzit dezvolta proiecte artistice si culturale cu o abordare critica, promovand un dialog permanent intre cultura locala si cea globala. tranzit are rolul unei platforme cu scopul de a-i informa pe toti cei care sunt activi in lumea artei internationale despre evolutiile de pe scena artei contemporane din Europa Centrala si de Est.

„Am selectat membrii tranzit.ro printr-un apel inchis de aplicatii, in urma trimiterii a noua invitatii unor reprezentanti ai domeniului cultural contemporan din Romania. Dupa primirea propunerilor, a fost nominalizat un grup auto-constituit de cinci persoane. tranzit.ro va deschide sedii nu numai in Bucuresti, dar si in Iasi si Cluj, aceasta abordare fiind una diferita fata de cea a celorlalte organizatii tranzit (care opereaza prin intermediul unui singur sediu in fiecare tara) si punand accentul pe descentralizare, cooperare si mobilitate", a declarat Christine Boehler, membru al consiliului de conducere tranzit si director al programului Cultura al Fundatiei ERSTE.

„Credem in necesitatea unei astfel de initiative in Romania, in contextul in care multi oameni talentati din domeniul artei contemporane sunt inca nevoiti sa isi paraseasca tara din cauza lipsei fondurilor si a oportunitatilor de angajare”,a adaugat Christine Boehler.

Organizatia tranzit.ro este fondata de 5 membri din Romania (Matei Bejenaru, Livia Pancu, Lia Perjovschi, Attila Tordai-S, Raluca Voinea), alaturi de membri ai Fundatiei ERSTE si ai celorlalte organizatii tranzit care li se vor alatura ulterior, la prima Adunare Generala.

Consiliul de conducere al asociatiei este format initial din: Livia Pancu, Attila Tordai-S. si Raluca Voinea, care indeplinesc rolul de curatori in coordonarea activitatilor in orasele lor (Iasi, Cluj, respectiv Bucuresti). Acestia sunt, de asemenea, responsabili pentru crearea unui program coerent si a unui set de parteneriate pentru tranzit.ro la nivel national si regional.

Principalul scop al tranzit.ro este acela de a incuraja  practicile de arta contemporana dezvoltate in Romania in cadrul unor diferite contexte socio-culturale locale, printr-o gama variata de activitati, cum ar fi: dezbateri, intalniri informale, seminarii, prelegeri, workshop-uri teoretice si practice, expozitii de arta si documentare, proiectii, concerte, interventii artistice si culturale, publicatii etc.

„Avand avantajul mobilitatii şi al centrelor multiple, tranzit.ro va revolutiona cadrul institutional din Romania, dominat de atitudini conservatoare. Va intari aspectul colaborativ al intregii retele tranzit si, in acelasi timp, va fi mai eficient pe termen lung in stimularea de noi si diverse productii culturale, prin depasirea limitarilor unei singure scene artistice izolate.” -  sunt de parere membrii tranzit.ro.

Fiind parte a retelei tranzit.org, tranzit.ro va oferi practicienilor mediului cultural romanesc (curatori, artisti, critici de arta, scriitori, teoreticieni etc.) acces la programele internationale ale retelei, cum ar fi : programul Artist-in-Residence / „Artisti-in-rezidenta”, prin care artistilor li se da sansa sa locuiasca si sa isi desfasoare activitatea pentru doua luni intr-un atelier din cadrul MuseumsQuartier din Viena; ERSTE Foundation Fellowship for Emerging Curators / „Bursa Fundatiei ERSTE pentru curatori tineri” - care desemneaza curatorii ce vor participa la cursul Academiei Internationale de Vara a Artelor Frumoase din Salzburg; The György Kepes Fellowship for Advanced Studies and Transdisciplinary Research in Art, Culture and Technology/ „Bursa György Kepes pentru studii avansate si cercetare transdiciplinara in arta, cultura si tehnologie” de la Institutul Tehnologiei din Massachussetts (Boston, SUA) - Programul pentru arta, cultura si tehnologie (ACT).


***
Fundatia ERSTE
In 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Banca de Economii din Austria. In prezent, Fundaţia ERSTE este unul din acţionarii Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale in dezvoltarea societaţii civile din Europa Centrala şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea sociala şi implicarea societaţii civile. Obiectivul Fundaţiei este sa-i aduca pe oameni impreuna şi sa ofere informaţii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbari dramatice incepand cu 1989. Fiind o fundaţie activa, işi dezvolta propriile proiecte in cadrul a trei programe: Dezvoltare Sociala, Cultura şi Europa.


Biografiile membrilor tranzit.ro
Matei Bejenaru (n. 1963), traieste si isi desfasoara activitatea in Iasi.
Este artist si initiator al Bienalei Periferic in 1997. Preda fotografie si arta video la Universitatea de Arte din Iasi. Impreuna cu un grup de artisti si filozofi din Iasi, a fondat in 2001 Asociatia Vector, o institutie de arta comtemporana care a contribuit la cresterea vizibilitatii internationale a artei locale in expansiune. Din 2010 dezvolta proiectul „Cantece pentru un viitor mai bun”, constand intr-o serie de performante corale care abordeaza perceptia asupra viitorului in diferite contexte sociale si culturale.


Livia Pancu (n. 1980), traieste si isi desfasoara activitatea in Iasi.
Din 2005 este membra a Asociatiei Vector, a carei directoare este din iunie 2011. A incheiat studii de master in „Curating Contemporary Art” la Royal College of Art din Londra. In prezent coordoneaza participarea Asociatiei Vector la initiativa de a crea o „Retea Europeana pentru Producatorii de Arta Publica”, impreuna cu partenerii sai institutionali: BalticArtCenter (Visby), Consonni (Bilbao), Mossutställningar (Stockholm), Situations (Bristol) si SKOR (Amsterdam).

Lia Perjovschi (n. 1961), traieste si isi desfasoara activitatea in Bucuresti si Sibiu. A studiat la Academia de Arta din Bucuresti. Este fondatoare  si coordonatoare a Arhivei de Arta Contemporana si Centrului pentru Analiza Artei, un proiect organic, inca in desfasurare (avand diferite denumiri incepand din 1985) si a Muzeului Cunoasterii (bazat pe interes interdisciplinar si cercetare incepand din 1999).

Attila Tordai-S. (n.1970) traieste si isi desfasoara activitatea in Cluj-Napoca.A studiat arte vizuale la Academia de Arta “Ioan Andreescu” din Cluj si la Universitatea Maghiara a Artelor Frumoase din Budapesta. In 1999 a inceput proiectul Studio Protokoll. Intre 2001 si 2003 a fost redactor la revista de arta contemporana Balkon (Cluj), si intre 2003 si 2007 a fost redactor al revistei IDEA. arta+societate. In 2010, alaturi de un grup de artisti si teoreticieni a devenit co-fondator al Asociatiei Proiect-Protokoll si a initiat SPAC (Scoala Populara de Arta Contemporana).


Raluca Voinea (n. 1978), traieste si isi desfasoara activitatea in Bucuresti.
Este co-fondatoare (in 2006) a Asociatiei E-cart.ro, impreuna cu care dezvolta din 2009 un program de interventii in spatiu public. A fost unul dintre cei patru curatori ai proiectului „The KNOT. Linking the Existing with the Imaginary”, o structura mobila care a fost activa in Berlin, Varsovia si Bucuresti in 2010. Recent ea a initiat impreuna cu un grup de autoare o revista  online dedicata artei contemporane din Romania, The Long April.

CONTACT
tranzit.ro
Raluca Voinea, tel. +40 728 503 012, e-mail: raluca.voinea@tranzit.org; 

Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare:
Andreea Gurau, tel. +43 50100 19614, e-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

Graffiti PR
Mariana Oprea, tel: +40 730 202 354, e-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro