Asociatia MaiMultVerde si Henkel Romania, initiatorii proiectului Politia Verde a Copiilor, au anuntat scolile premiate pentru rezultatele deosebite din anul 2008. Indrumati de profesorii lor, politistii verzi au dezvoltat pe tot parcursul anului trecut campanii locale prin care au promovat un comportament prietenos si responsabil fata de Dunare si fata de mediul inconjurator. Pe lista finalistilor s-au aflat cinci scoli, trei dintre acestea fiind premiate de Henkel Romania cu sponsorizari in valoare de cate 1,000 de euro fiecare.

Derulat in cadrul proiectului "Politia Verde a Copiilor", concursul dintre scolile dunarene a reprezentat ultima etapa de popularizare a demersului ecologic si educational propus de parteneri prin aceasta initiativa. Cele trei scoli castigatoare sunt:

- Scoala generala nr. 14 din Drobeta Turnu Severin, premiata pentru campania Treci pe verde!. Elevii au intins o panza de jur imprejurul gardului scolii, pe care au pictat-o si   inscriptionat-o cu mesaje de protectie a mediului. Organizatorii au mobilizat un numar record de participanti – aproximativ 900 de elevi si profesori, precum si autoritati locale (Primarie si Agentia de Protectie a Mediului Mehedinti).

- Scoala generala nr. 6 din Drobeta Turnu Severin, premiata pentru proiectul „6, 6, vine Politia Verde!”. Activitatile desfasurate de micii politisti verzi au inclus: ecologizarea malului Dunarii si instalarea unor pubele eco cu insemnele Politiei Verzi, plantarea de arbusti in gradina scolii,  concurs de desene pe asfalt cu tematica eco, concurs de dezbateri intre elevi pe tema „Plasticul: solutie sau problema", organizarea unui eveniment public care incuraja un comportament mai prietenos fata de mediu (in cadrul evenimentului s-au strans peste 600 de adeziuni).

- Scoala generala nr. 12 din Tulcea premiata pentru proiectul Pandora, derulat de Parlamentul Verde al elevilor. Elevii au primit cutii de culori diferite, in care au introdus mesaje despre Dunare: probleme cu care se confrunta fluviul, ce putem face pentru Dunare, lucruri de care beneficiem datorita Dunarii. Alte activitati organizate de cei mici au fost: concursul de design pentru realizarea unui blazon pentru Politia Verde, o vizita la o centrala eoliana, un concurs de desene si colaje pe teme eco si o sceneta intitulata „Legendele Dunarii".

In plus, initiatorii campaniei - Henkel Romania si MaiMultVerde - au decis sa acorde doua mentiuni speciale urmatoarelor doua proiecte:

- Sticla gigant, initiativa a liceului teoretic Nicolae Iorga din Braila. Elevii au construit o sticla gigantica din PET-uri, pe care au instalat-o in fata Primariei ca semnal de avertizare asupra poluarii. De asemenea, ei au montat panouri pe care trecatorii erau rugati sa scrie mesaje pentru un mediu curat sau sugestii „ecologice” pentru autoritatile locale.

- Monstrul Nepasarii, proiect al elevilor de la  scoala generala nr 3, Moldova Noua, care  au construit un robot din PET-uri pe care l-au plimbat prin oras. Tot ei au organizat si un concurs de costume din materiale reciclabile, o lectie deschisa de ecologie tinuta de elevi profesorilor si o expozitie de colaje si desene cu tematica eco.

Despre proiect
"Politia Verde a Copiilor" este primul proiect derulat sub umbrela "Impreuna pentru o Dunare curata". Obiectivul principal al proiectului "Politia Verde a copiilor" il reprezinta constituirea unei retele de mici prieteni ai Dunarii, in scopul realizarii de actiuni de ecologizare si educare a populatiei si turistilor din localitati aflate pe cursul Dunarii si din Delta Dunarii.

Initiatorii au demarat proiectul in septembrie 2007 cu tabara „Politia Verde a Copiilor“ organizata la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii. In timpul taberei, cei 22 de participanti, elevi de gimnaziu, au invatat lucruri noi despre protectia mediului si despre Rezervatia Deltei Dunarii, au facut plimbari si excursii si au actionat ca niste veritabili Politisti Verzi, dojenind turistii care neglijau gunoaiele lasate in urma. La finalul taberei, copiii au aratat ceea ce au invatat organizand o expozitie de fotografii, desene si colaje despre Dunare, in prezenta unor oaspeti de seama, printre care Loredana si HiQ.  Intorsi acasa, micii politisti si-au mobilizat colegii si impreuna cu echipele locale au conceput si implementat campanii de informare si responsabilizare destinate comunitatii locale, ducand astfel mai departe mesajul Politiei Verzi.

In anul 2008, proiectul a continuat cu dezbateri extinse despre ecologie pe forumul site-ului http://www.politiaverde.ro/, unde cei peste 450 de membri au aflat noutati despre activitatile proiectului si au interactionat cu colegi din alte localitati dunarene. Si in 2008, Henkel si MaiMultVerde le-au propus politistilor verzi diverse activitati amuzante in cadrul proiectului, cum ar fi concursul de design vestimentar, in cadrul caruia s-au facut propuneri pentru tricoul Politiei Verzi. In octombrie 2008 a fost lansata competitia pentru campaniile locale concepute si implementate de politistii verzi cu ajutorul profesorilor lor, concurs ai carui castigatori au fost enumerati mai sus.

"Politia Verde a Copiilor" a castigat in 2008 "Silver Award for Excellence" la Romanian PR Awards, la categoria "Responsabilitate sociala si dialog cu grupurile cointeresate".


Declaratii de presa

Lavinia Toma, Corporate Communications, Henkel Romania
"Proiectul Politia Verde a Copiilor este foarte important pentru Henkel Romania. Ne bucuram ca micii politisti verzi au fost foarte harnici si in anul 2008. Tin sa felicit absolut toate scolile inscrise in concurs. Proiectele au fost, si in anul 2008, extrem de variate, complexe si foarte bine executate. Din acest motiv, deliberarea nu a fost usoara. Dupa doi ani de la debutul proiectului putem spune cu certitudine ca micii politisti verzi actioneaza impreuna pentru ca noi toti sa avem o Dunare mai curata!"

Doru Mitrana, Director Executiv, Asociatia MaiMultVerde
"Suntem impreuna pentru o Dunare curata alaturi de partenerul nostru Henkel Romania si de elevii  din scolile dunarene inca din 2007 si ne bucuram sa vedem ca „virusul” politiei verzi a contaminat toate locurile prin care a trecut. Speram ca peste 20 de ani sa putem vorbi despre politia verde a cetatenilor carora le pasa de mediul in care traiesc si actioneaza ca sa il pastreze curat si sanatos."


Note pentru jurnalisti
1. Henkel Romania are in prezent cca 600 de angajati, iar portofoliul sau cuprinde peste 30 de marci, mii de produse, de la produse cosmetice, detergenti, adezivi comerciali si profesionali pana la tehnologii. De la infiintarea sa in Romania, Henkel a lansat cu succes pe piata romaneasca un important numar de marci din portofoliul international Henkel, precum: Persil, Pur, Rex, Perwoll, Silan, Perwoll, Clin, Bref – dintre detergenti; Fa, Palette, Taft, Gliss, Schauma, Bac, dintre cosmetice; Ceresit, Thomsit, Moment, Super Attak, Loctite si Teroson – dintre adezivi si tehnologii.

2. Asociatia MaiMultVerde, organizatie neguvernamentala, non-profit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi impreuna cu romanii un mediu sanatos pentru noi si copiii nostri. MaiMultVerde isi doreste sa responsabilizeze publicul larg fata de mediu si sa sprijine sectorul verde al societatii civile. MaiMultVerde lucreaza numai cu probleme rezolvabile, nu isi propune tinte imposibile. Protestul va fi ultima solutie, insa atunci cand vom protesta ne vom asigura ca ceea ce solicitam poate fi obtinut. Sub Inaltul Patronaj al ASR Principesa MMargareta a Romaniei, Asociatia MaiMultVerde isi propune sa miste lucrurile inainte de a fi prea tarziu. De noi depinde cum va arata viitorul si daca va mai avea cine sa-i fie martor!

MaiMultVerde      
Miruna Cugler, Manager Comunicare  
T: 0755-224816
miruna.cugler@maimultverde.ro  

Henkel Romania
Lavinia Toma, Corporate Communications
T: 021-2032631
lavinia.toma@ro.henkel.com