Vara e pe sfarsite si se apropie inceputul anului scolar. Acum doua luni copiii sustinuti de Fundatia „Inima de Copil” isi faceau planuri pentru vacanta de vara: asteptau cu nerabdare sa mearga la Naruja in tabara si sa participe la activitatile de timp liber de la Centrele de zi. Si nu au fost dezamagiti, a fost a 12-a vara in care copiii s-au bucurat de Taberele „Inima de Copil”.

Anul acesta 75 de copii din Galati, Tecuci, Pechea si Frumusita au avut posibilitatea de a petrece, la munte, o saptamana foarte diferita, o saptamana de … viata normala... departe de saracia si violentele din familiile lor, unde au putut manca si dimineata si la pranz si seara, au posibilitatea sa se spele in fiecare zi, au fost inconjurati de adulti carora le pasa de ei, care-i inteleg si ii ajuta sa creasca, iar singurele lor griji au fost „sa avem timp frumos ca sa putem merge in drumetie si sa fie cald si soare ca sa ne scaldam in rau”. Au trait experiente de neuitat despre care vor povesti pana vara urmatoare si care ii vor motiva sa fie copii cuminti, sa obtina rezultate bune la scoala, sa merite si anul urmator sa mearga in tabara.

Va lasam sa aflati cate ceva despre lucrurile frumoase care s-au intamplat in Vrancea chiar din cele scrise de copii.

Georgiana - 9 ani, Pechea
In tabara de la Naruja mi-au placut foarte mult activitaţile, lecţiile (ne-au facut mai ascultatori), mancarea gustoasa, focul de tabara şi balaceala la raul Naruja.

Catalin – 8 ani, Pechea
In tabara mi-a placut ca m-am uitat la desene animate impreuna cu  copiii, ca am mers la padure şi la rau, ca am cantat şi am dansat.

Iulia – 10 ani , Pechea
Mi-a placut foarte mult in tabara, mi-aş dori sa merg şi anul viitor şi pentru asta o sa invaţ sa am note mai bune. Mi-a placut mancarea facuta de doamne, focul de tabara, jocurile şi ca mi-am facut prieteni noi.

 Andreea – 10 ani, Pechea
Mie mi-a placut in tabara cand am intalnit persoane noi care la randul lor au avut grija de noi, mi-a placut cand ne-am jucat cu baloanele, am inotat, ne-am jucat cu paraşuta, a fost minunat.

Roxana – 11 ani, Pechea
In tabara a fost foarte placut pentru ca am fost la rau, ne-am jucat cu baloanele şi ne-am batut cu apa, am mers la munte, pe platou, am facut activitaÅ£i pe grupe. Mi-a placut cand am citit povesteaCele patru piersici” şi am daruit fiecarui copil cate o piersica.

Denis-Petrişor – 11 ani, Pechea
Mie mi-a placut foarte mult in tabara. Cel mai mult mi-a placut cand am fost la rau şi ne-am balacit, am inotat, şi ne-am distrat foarte mult. Mi-a mai placut cand am urcat pe munte chiar daca a fost obositor ne-am distrat cand am ajuns. Mi-a placut locul liniştit unde am putut sa ne relaxam şi sa ne jucamMulţumesc tuturor care ne-au adus in tabara timp de 5 ani de zile.

Elena – 13 ani, Barbosi
Mie mi-a placut mancarea, activitaţile facute in echipa, ca mi-am facut prieteni şi prietene. Mi-a placut cand am facut duş şi am mers la rau, in poeniţa, cand ne-am jucat baschet si am facut discoteca.

Ionut – 9 ani , Galati
Mi-a placut in tabara ca am vazut o veveriţa pentru prima data.

Mona - 11 ani, Barbosi
In tabara mi-au placut activitaţile de arta, cand am mers la rau şi cand am dansat impreuna cu toti copiii.

Rebeca - 14 ani, Tecuci
Surorile mele mai mici au fost anul trecut in tabara şi mi-au povestit cat de frumos a fost şi imi doream şi eu. Ma bucur foarte mult ca am mers şi eu, ca mi-am facut prieteni şi ca m-am jucat.

Georgiana  - 13 ani, Tecuci
Mi-a placut mancarea gatita, sa ma joc, sa merg la rau şi la poenita.

Mirel – 9 ani, Barbosi
In tabara mi-a placut cand ne-am balacit in rau, cand am mers pe terenul de fotbal, cand ne-am jucat cu carţile jocul Blitz. Mi-a placut foarte mult atunci cand m-am jucat cu mingea cu Maia caţelul şi cand ne-am uitat la film pe calculator.

Adina – 12 ani, Galati
Tabara la Naruja a fost foarte frumoasa şi distractiva. Mi-au placut activitaţile, mancarea, balaceala, echipa, camera unde am dormit, colegii şi liderii. Mulţumesc tuturor pentru saptamana frumoasa.

Iuliana -  8 ani, Barbosi
In tabara m-am jucat in apa, am participat la sceneta şi la programul artistic, am dansat la discoteca organizata de noi, am pictat, a fost foarte frumos. Mi-aş dori sa particip si anul viitor.

 
Ne bucuram ca, in plina criza, au fost oameni care ne-au ajutat si impreuna cu care am facut, pentru o saptamana, zeci de copii fericiti. Pentru organizarea taberei am primit sprijin pretios de la Parintele Gologan Ion, Banca Comerciala Romana, d-na Vranceanu Maria de la Firma „Tuky 2 Cocosi”, domnul Enache de la Firma „Marcant”, Firma Tapu Carpatin, Asociatia Macon Galati, si, din Marea Britanie, Albert si Janet Tittensor ne-au sustinut financiar.

 
Pe langa zilele de neuitat petrecute in tabara, copiii nostri au mai avut si alte experiente placute in vacanta. Activitatile Centrelor de zi au fost preponderent educativ-recreative: au invatat sa confectioneze diverse obiecte decorative folosind tehnica Origami, au realizat bratari si brose din diverse materiale si felicitari prin tehnica quilling. Alte surprize oferite copiilor au fost: plimbari si jocuri in parcurile din oras, vizite la Biblioteca si Muzeul de Stiintele Naturii, trecerea cu bac-ul in judetul Tulcea si o mica excursie pe malul Dunarii si nu in ultimul rand, participarea la manifestarile culturale prilejuite de Ziua Marinei, eveniment organizat de Primaria Galati, unde copii au primit si daruri.

 
„A fost o vara frumoasa, plina de peripetii”
spunea Paul, unul dintre micutii ce frecventeaza Centrul de Zi din Galati, iar noi speram ca momentele deosebite petrecute in vacanta, locurile vizitate si oportunitatile descoperite ii vor incuraja sa invete, sa isi doreasca mai mult pentru viitorul lor, sa doreasca sa depaseasca greutatile pe care le intampina impreuna cu familiile lor, astfel incat atunci cand vor fi la randul lor parinti sa le poata oferi copiilor lor o viata mai buna decat au ei acum.

 
Diana Lelitu
Fundatia Inima de Copil
www.inimadecopil.ro