FânFest este considerat cea mai importanta manifestare de punere in valoare a patrimoniului cultural de la Rosia Montana. Toate actiunile programate in perioada 15 – 19 august, organizate pe baza de voluntariat, se inscriu in campania “Salvati Rosia Montana”.

Principalele obiective turistice ale zonei vor putea fi vizitate in cadrul unor tururi ghidate, organizate in fiecare zi. Cel mai interesant dintre acestea, programat sambata, este intitulat “Turul cianurii”. Actiunea se va desfasura pe biciclete si va permite vizitarea satelor Corna, Bunta si Gura Cornei.

“Aici traiesc Ultimii Oameni. Sunt cornenii, din neamul celor ce rezista cu incapatanare ofensivei cianurii. Daca s-ar aplica planul canadienilor, Valea Cornei ar fi umpluta cu reziduurile procesului de cianurare si separata de orasul Abrud printr-un baraj de 185 de metri. Cele trei sate – cu pamanturile, casele, bisericile si cimitirele oamenilor – ar ajunge pe fundul lacului de cianura”,explica organizatorii FânFest.

Pentru prima data in acest an, FânFest include un Forum de Activism, cu cinci sectiuni: ghid de actiune, campanii si miscari sociale, activism media, accesul la justitie si informatia de mediu, arta si activism social.

In sectiunea dedicata campaniilor si miscarilor sociale vor fi trecute in revista, alaturi de campania “Salvati Rosia Montana”, si alte actiuni recente cu mare impact social, cum ar fi Piata Universitatii 2012, Mining Watch – campanii impotriva exploatarilor miniere in sud-estul Europei, precum si initiativele civice impotriva exploatarii gazelor de sist.

Forumul de Activism se va finaliza, la data de 19 august, cu o Piata a Solidaritatii. „A lupta pentru o cauza inseamna de multe ori sa te intalnesti cu experiente si provocari care te inspira. Impreuna cu activisti experimentati din tara si strainatate, vom explora modalitatile in care putem sa actionam ca o forta comuna si sa ripostam la presiunea tot mai agresiva a corporatiilor. Goana dupa resurse sau proiecte mari de infrastructura care distrug comunitati intregi sunt doar cateva dintre temele discutate”, a declarat Raluca Dan, organizator al Forumului.

FânFest include, ca si in anii trecuti, o gama variata de manifestari artistice – expozitii, filme si muzica. Printre filmele documentare care pot fi revazute, in acest context, se numara si faimosul “Pig Business” (“Afaceri cu porci”), realizat de Tracy Worcester.