"Lectia de prim ajutor" este un program de preventie si educatie pentru salvarea de vieti care cuprinde emisiunea Lectia de prim ajutor difuzata pe Pro TV in perioada noiembrie 2011 - februarie 2012 si site-ul www.lectiadeprimajutor.ro. ING Asigurari de Viata in parteneriat cu SMURD ofera aceste doua instrumente celor care se afla in situatii care necesita primul ajutor, dar si celor interesati sa afle cum se acorda corect primul ajutor.

In Romania, doar in anul 2010, peste 1.000.000 de persoane au solicitat ajutor medical de urgenta. Cea mai mare parte a celor care apeleaza serviciul 112 nu stie ce trebuie sa comunice operatorilor sau cum sa procedeze in cazul unei persoane care are nevoie de ajutor. Necunoasterea unor minime masuri de prim ajutor poate pune in pericol viata unei victime. Conform statisticilor SMURD, exista cazuri in care situatia victimei este agravata de interventia unor persoane care executa gresit unele manevre sau care misca pacientul atunci cand nu ar trebui.

Astfel, site-ul www.lectiadeprimajutor.ro ofera solutii la situatiile de urgenta cele mai frecvente, solutii care pot fi puse in practica in siguranta de catre persoane fara o pregatire medicala. Aici sunt disponibile informatii despre cum recunoastem o urgenta medicala, cum putem oferi primul ajutor in cazul unei hemoragii, arsuri, intoxicatii, fracturi, cum sa efectuam corect manevra Heimlich, dar si informatii despre preventie si procedura de semnalare a unei situatii de urgenta la 112.

Informatiile sunt insotite de ilustratii grafice explicative sau de filme. De asemenea, site-ul ofera si posibilitatea de a pune intrebari online si a primi raspunsuri de la medicii SMURD in 24 de ore. Pe Facebook programul si informatiile despre acesta sunt disponibile la https://www.facebook.com/lectiadeprimajutor, iar pe Twitter la http://twitter.com/#!/primajutor.

Emisiunea "Lectia de prim ajutor" este produsa si difuzata de postul Pro TV si prezentata de Dana Rogoz (Pro TV) si Dragos Bucurenci (fondator Asociatia MaiMultVerde) in fiecare sambata, incepand cu ora 10.30. Primul episod va fi difuzat pe data de 12 noiembrie 2011. Timp de 12 editii, cei doi prezentatori, impreuna cu medicul SMURD Simona Bratu, vor initia telespectatorii in secretele acordarii primului ajutor. In fiecare editie va fi prezentata o situatie de urgenta diferita, iar cei trei vor demonstra practic solutia acestei probleme. Astfel, Dana si Dragos au invatat cum sa verifice daca o persoana respira sau nu, cum sa acorde primul ajutor in caz de arsuri sau intoxicatii, cum sa imobilizeze o fractura sau cum sa opreasca o hemoragie.

Programul "Lectia de prim ajutor" a fost prezentat miercuri, 9 noiembrie 2011, in cadrul unui eveniment organizat de ING Asigurari de Viata si SMURD. La eveniment au participat Dr. Raed Arafat, Presedintele Fundatiei pentru SMURD, Dana Rogoz (Pro TV), Cornelia Coman, director general ING Asigurari de Viata si Dragos Bucurenci, fondator MaiMultVerde, prin intermediul Skype din Statele Unite. Cei prezenti la eveniment au beneficiat si de o lectie de prim ajutor ad-hoc, oferita in premiera de Dr. Raed Arafat.


***
Declaratii de presa

Dr. Raed Arafat, Presedintele Fundatiei pentru SMURD
"Sustinerea proiectului "Lectia de prim-ajutor" se inscrie intr-o serie mai larga de actiuni promovate de SMURD si Fundatia pentru SMURD care au in vedere educarea populatiei. Cunoasterea celor mai simple reguli de acordare a primului ajutor de catre fiecare dintre noi poate salva, nu de putine ori, vieti. Aplicarea corecta a acestora poate duce la castigarea unui timp extrem de pretios pentru pacient, pana la sosirea echipajului specializat in acordarea primului-ajutor. Important este, insa, ca aceste regului sa fie aplicate cu strictete, astfel incat actiunile noastre sa ajute pacientul, nu sa-i agraveze situatia. O singura actiune sau miscare gresita aplicata unei persone aflata intr-o situatie critica ii poate cauza uneori acesteia traume majore. Acesta este motivul pentru care SMURD sprijina acest proiect. “Lectia de prim-ajutor” contine un set de reguli simple, elementare, care pot transforma pe fiecare dintre noi intr-un potential salvator".

Cornelia Aurelia Coman, Director General ING Asigurari de Viata:
"Lectia de prim ajutor este un proiect care ne-a impresionat din prima clipa, raspunzand fidel valorilor privind educatia si preventia in care credem la ING Asigurari de Viata, dar si prin puterea pe care o are de a salva vieti. Esenta activitatii noastre este aceea de a oferi oamenilor solutii pentru a-si proteja si imbunatati viitorul financiar, iar participarea intr-o initiativa de o asemenea forta, alaturi de parteneri valorosi precum SMURD si ProTV, este o declinare fireasca a rolului pe care ni-l asumam. Credem cu tarie ca, prin contributia fiecaruia dintre noi, putem gasi raspunsuri la probleme acute ale societatii romanesti si, tocmai de aceea, la ING ne implicam ori de cate ori avem ocazia in astfel de cauze cu impact pozitiv si durabil".

Dragos Bucurenci, fondator Asociatia MaiMultVerde
"Ideea unei emisiuni care sa popularizeze masurile elementare de prim ajutor mi-a venit in timpul stagiului de voluntariat pe care l-am facut in prima jumatate a acestui an in cadrul SMURD Bucuresti. Asa mi-am dat seama ca, oricat de performant ar fi sistemul national de medicina de urgenta, eI nu poate suplini gesturile elementare pe care ar trebui cu totii sa stim sa le facem din momentul producerii unui accident si pana la sosirea salvarii."
 
Partenerii programului
ING Asigurari de Viata
ING Asigurari de Viata este prima companie internationala de asigurari de viata care a intrat pe piata din Romania, in ianuarie 1997. Incepand cu anul 1999 este lider al pietei de asigurari de viata, cu o cota de piata de 32,6% la sfarsitul anului 2010. Initiata in 2010, atunci cand a fost creata o divizie dedicata in cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate sociala a ING Asigurari de Viata urmareste ca directii prioritare educatia financiara, protectia mediului si accesul la educatie pentru copiii talentati sau defavorizati, la care s-a adaugat in 2011 pilonul programelor care ofera "Sanse la viata".

Printre actiunile derulate si sustinute in 2011 de ING Asigurari de Viata se inscriu programele din domeniul educatiei si din domeniul protectiei mediului. Prin programele destinate salvarii de vieti, ING se implica in cauze si actiuni care ofera instrumente pentru preventie si educatie, dar si diagnostic si tratament – asa cum au fost, in 2011, programul pentru punerea in functiune a Sectiei de cardiochirurgie pediatrica a spitalului de copii Marie Curie, initiativa “Copilaria nu trebuie traita in spital” pentru refacerea etajelor 6 si 7 din cadrul Spitalului Fundeni si, nu in ultimul rand, initiativa de sprijinire a SMURD pentru achizitionarea primului avion sanitar.

SMURD
In septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce functioneaza si in alte tari europene. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc, impreuna cu dotarea necesara, la locul unde se gasea pacientul aflat in stare critica, in vederea acordarii unei asistente medicale de urgenta calificata. Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta. In aceasta faza de inceput, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmand sa fie transferat la cea mai apropiata unitate medicala cu o autosanitara a Serviciului de Ambulanta. Dupa 21 de ani de existenta, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent in slujba vietii cetateanului roman. Serviciul activeaza in aproape toate judetele tarii, avand in dotare logistica de ultima generatie si fiind deservit de paramedici, asistenti si medici pregatiti pentru a interveni in orice situatie in vederea salvarii vietilor celor aflati in situatii critice sau dificile din punct de vedere medical.

Pentru mai multe informatii

Ioana Ursu, Consultant comunicare ING Asigurari de Viata, tel. 0733 057 890
Anamaria Bogdan, Director comunicare Asociatia MaiMultVerde,
email anamaria.bogdan@maimultverde.ro, tel. 0757 124 124