O delegatie formata din conducerea FSC si zece primari, reprezentanti ai comunitatilor rurale din zona de est a judetului Bacau, sustinuti de senatorii si deputatii zonei, se vor intalni miercuri 5 Octombrie a.c. cu Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in cadrul unei intalniri de lucru legata de nevoia de servicii sociale in zonele rurale si finantarea acestora.

Intalnirea a fost programata in urma unui memoriu elaborat de FSC in parteneriat cu reprezentantii celor zece comunitatii rurale in care organizatia bacauana deruleaza de peste 14 ani servicii sociale, medicale si educationale.

In ultimii doi ani serviciile sociale si medicale dezvoltate de FSC in zona rurala de est a judetului, gratie a doua finantari majore oferite de Guvernul Norvegiei, au insemnat o transformare semnificativa si o imbunatatire vizibila a calitatii vietii locuitorilor. Aceste investitii trebuie insa continuate si dezvoltate, iar serviciile functionale in acest moment trebuie sustinute in continuare. Principala piedica in acest sens este lipsa finantarilor, in conditiile in care bugetele locale ale primariilor sunt extrem de reduse si nu permit sustinerea tuturor serviiciilor necesare comunitatii.

Principalul punct de vedere care va fi expus in fata reprezentantilor ministerului este ca descentralizarea serviciilor sociale in conformitate cu noua lege a asistentei sociale ar trebui dublata de o descentralizare bugetara, astfel incat o parte din fondurile Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sa fie alocate direct primariilor locale pentru o mai eficienta gestionare.

“Vrem sa transmitem un mesaj ferm ca avem nevoie de astfel de servicii profesionale si dedicate celor care au nevoie, nu dorim sa perpetuam sistemul “asistatilor sociali” prin care se dau bani familiilor, dorim sa cream locuri de munca si conditii de viata decente pentru cei care vor si pot muncii. Este de datoria Statului Roman si a institutiilor sale sa asigure aceste servicii, si nu ne putem baza la nesfarsit pe finantatori externi pentru a  acoperi costul programelor noastre sociale. In prezent nu exista nici o finantare europeana care sa acopere costul serviciilor sociale!” (Gabriela Achihai, presedinte FSC)

Intalnirea va avea loc incepand cu orele 8:30 la sediul MMFPS.