Asociatia Komunitas anunta lansarea proiectului de interventie urbana participativa ‘’Din inima cartierului meu’’, finantat prin programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.2 si derulat in parteneriat cu Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Ferentari si Asociatia L’Armoire Urbaine (Franta).

Proiectul isi propune amenajarea unui teren de fotbal, construirea unor spatii de socializare si organizarea unor evenimente sportive/culturale in cartierul Ferentari, zona Aleea Livezilor.

Perioada de desfasurare a proiectului este februarie 2011 - iunie 2011.

Pentru empowerment-ul comunitatii si durabilitatea interventiei vom implica cetatenii atat in propunerea de amenajare a parcului, cat si in timpul interventiilor. Astfel, vor avea loc ateliere participative pentru copiii si adultii din cartier, la care vor fi invitati studenti de la Facultatea de Peisagistica (Universitatea de Stiinte Agricole). Un expert peisagist va sintetiza toate propunerile rezultate in urma atelierelor participative si le va da forma unui proiect profesionist de amenajare a spatiului, pe care il vom inainta totodata si autoritatilor locale.

Acest proiect este complementar cu alta initiativa derulata de Asociatia Komunitas in perioada noiembrie 2010 – decembrie 2012, proiectul de educatie urbana “Ia-ti orasul inapoi!”, desfasurat in 7 licee si 8 scoli din Bucuresti. Acesta isi propune sa introduca educatia urbana ca forma de activitate extraclasa sau de curs optional, sa ii determine pe elevi sa se implice ca cetateni activi ai orasului, capabili sa participe la deciziile importante privind dezvoltarea urbana, sa ii ghideze in realizarea unor interventii personale in spatiul public.

Proiectul ‘’Ia-ti orasul inapoi’ este finantat de CEE Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe si derulat de Asociatia Komunitas în parteneriat cu Facultatea de Peisagistică din cadrul USAMV Bucuresti, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, Asociatia Fabrica de Peisaj, Asociatia Bucuresti, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Primăria Muncipiului Bucuresti si Centrul de Resurse pentru Participare Publică.

Ambele proiecte fac parte dintr-o strategie ampla de dezvoltare a asociatiei in directia educatiei urbane adresate adolescentilor si a promovarii interventiilor urbane participative in spatiul public, in ideea de a infrumuseta orasul si a implica activ tinerii.

La baza tuturor proiectelor Komunitas se afla metode interactive legate de antropologia urbana, de urbanism participativ si de mijloace multimedia (foto-media), pe care asociatia le aplica deja de cativa ani in cadrul proiectelor sale.
In viziunea noastra, crearea de spatii publice prietenoase pentru socializare si petrecerea timpului liber (fara a fi obligati sa consumam) reprezinta o cheie urbana intr-un oras din ce in ce mai sufocant. In paralel, consideram ca este important ca tinerii sa fie educati in directia urbanismului participativ si a implicarii comunitare.

Mai multe informatii despre cele doua proiecte se gasesc aici:
“Din inima cartierului meu” - www.din-inima-cartierului-meu.blogspot.com
‘’Ia-ti orasul inapoi!’’ - http://educatieurbana.wordpress.com/

Pentru intrebari, colaborari si sugestii va rugam sa trimiteti un email la educatie.urbana@gmail.com
www.komunitas.ro