Alex M. Alexandrescu și Silviu Chirilă, doi tineri români stabiliți în Marea Britanie, au găsit un mod inedit de a sprijini educația copiilor defavorizați din România. Vor parcurge aproape 3000 de kilometri pe biciclete pentru a-i încuraja pe copiii din casele de tip familial Sf. Nicolae din Suceava și Sf. Gabriel din Popești Leordeni, ai Fundației FARA, să-și continue studiile. Excursia a început sâmbătă, 29 aprilie, din fața Parlamentului Marii Britanii și se va încheia în iunie, când vor ajunge în fața Parlamentului României. 

Parlamentul reprezintă locusul decizional cu privire la viitorul fiecărei țări, iar cursa no-astră face o legătură simbolică între Parlamentul britanic și cel românesc. Cu toate că s-a decis ieșirea Marii Britanii din UE, cursa rămâne ca un simbol al speranței că direcțiile celor două țări vor fi, în continuare, unite. Pe lânga aceasta, arată bine în poze! - Alexandru M. Alexandrescu inițiatorul EnTOURance – London to Bucharest Cycle
În aceste zile sunt în Belgia și se îndreaptă spre Olanda.

Ideea a găsit ecou în inimile multor donatori care au decis să le sprijine inițiativa. Pana acum au strâns prin crowdfunding peste 2000 de lire, depășind de două ori consecutiv supa propusă. Tinerii își finanțează singuri această aventură, astfel încât toți banii donați ajung direct la Fundația FARA.
Prin această provocare am dorit să susținem o cauză care operează în România, iar profilul Fundației FARA s-a potrivit de minune cu planul nostru: o fundație româno-britanică dedicată spijinirii copiilor și tinerilor, care susține educația ca mijloc de a trece peste problemele vieții. De asemenea, eu am mai avut contacte precedente cu FARA. Am donat haine la unul dintre magazinele din Londra ale Fundației, iar câteva săptămâni mai târ-ziu am primit un email în care mi s-a comunicat suma aproximativă strânsă din pachetul donat. Gestul m-a impresionat.  – Silviu Chirilă, inițiatorul EnTOURance – London to Bucha-rest Cycle

Traseul va cuprinde orașele Bruges, Rotterdam, Dusseldorf, Frankfurt, Viena, Bratislava, Budapesta, Timișoara, Craiova, București și va însuma aproximativ 3000 de kilometri par-curși doar pe biciclete.
Alexandru M. Alexandrescu este în Anglia din 2011, când a început studiile la University of Manchester pentru o licență în management internațional cu specializare în studii Ameri-cane. În decembrie a absolvit masteratul în analiză economică și strategie. Recent a înfi-ințat un startup cu alți 3 prieteni.

Silviu Chirilă a studiat din 2010 Universitatea din Southampton, facultatea de Inginerie Elec-tronică, acum este programator la compania McLaren.
Înainte de plecare, Silviu s-a întâlnit cu Iuliana Pătrășcan (Lăpădat) o tânără care a crescut în casa Sf. Gabriel, iar acum locuiește alături de soțul și bebelușul ei la Londra. Iuliana a fost printre primii copii intrați în casa de tip familial la deschiderea acesteia în 1999. De asemenea, a fost și prima absolventă de facultate din Casa Sf. Gabriel și servește adesea drept exemplu pentru copiii mai mici din casă. Iuliana i-a povestit importanța Fundației FARA în viața ei.

***
Despre Fundația FARA
Fundația FARA este una dintre cele mai mari organizații de caritate din România care se ocupă di-rect de beneficiarii săi. Este înregistrată și acreditată atât în Marea Britanie, cât și în România și des-fășoară anual, prin cele 14 proiecte ale sale, activități de protecție socială pentru peste 500 de copii și tineri (parte dintre ei cu dizabilități) care nu se află în grija familiei naturale sau care provin din familii fără posibilități materiale.

Programele FARA:
- Case de tip familial pentru copii care nu se află, permanent sau temporar, în grija părinților (Suceava și Popești-Leordeni)
- Centre de zi de recuperare pentru copii cu nevoi speciale (București, Suceava)
- Programe de eradicare a sărăciei prin educație, desfășurate în satele Județului Suceava.
- Centre de tranzit tip Foyer pentru tineri în dificultate (Satu Mare, Popești-Leordeni, Suceava)
- Locuințe protejate pentru tineri cu dizabilități (Suceava).

Ambasadorii Fundației sunt ASR Prințul Charles, Prințesa Marina Sturdza și soprana Felicia Filip.
Mare parte dintre cheltuielile Fundației FARA sunt susținute de activități de strângere de fonduri din Marea Britanie și din activitatea a 46 de magazine de caritate FARA din Londra.