Ceilalti noua jurnalisti selectati sunt: Jeta Abazi – Kosovo,  Boryana Dzhambazova si Krasimir Yankov – Bulgaria, Konstantinos Kallergis – Grecia, Marija Knežević – Croatia, Branko Krivokapić – Muntenegru, Marija Mitevska – Macedonia si  Dragana Pećo si Tanja Matić – Serbia.

Si anul acesta competitia “Bursa pentru Excelenta in Jurnalism” a fost foarte stransa, cu un numar record de 162 de inscrieri.  Cei zece jurnalisti au fost alesi de un comitet de selectie international format din sapte personalitati media reprezentative pentru tarile participante. Propunerile de proiecte au fost selectate in baza criteriilor de relevanta, fezabilitate si originalitate, coroborate cu experienta profesionala a jurnalistului, motivatia acestuia si abordarea jurnalistica propusa.

In cadrul competitiei jurnalistii selectati vor primi sprijin profesional si financiar pentru a investiga o tema regionala de interes european iar articolele rezultate vor fi publicate pana la final de an. Tema editiei din 2014 este GENERATII. Dezvoltarea proiectelor de cercetare va incepe in aprilie imediat dupa prima intalnire a jurnalistilor care va avea loc la Viena.

Jurnalistii vor primi o bursa in valoare de 2.000 de euro si indemnizatii de calatorie si cercetare de pana la 2.000 de euro,  vor lua parte la seminarii de dezvoltare profesionala si vor primi indrumare pe tot parcursul realizarii materialelor. In plus, primele trei articole castigatoare vor fi premiate cu burse in valoare de 4.000, 3.000 si respectiv 1.000 de euro. Articolele vor fi publicate atat in engleza, cat si in limbile locale in media regionala si internationala.

„O bursa care are in vedere Balcanii, cu oamenii si povestile sale necunoscute, este o ocazie unica pentru un jurnalist din regiune", a declarat Vlad Odobescu, jurnalist roman si castigatorul premiului intai la editia de anul trecut a competitiei.
 
Programul Bursa pentru Excelenta in Jurnalism are menirea de a sprijini jurnalismul investigativ de calitate in domenii de interes regional si european si de a contribui la colaborarea intre jurnalistii din regiune. Programul este sprijinit de Fundatia ERSTE, Open Society Foundations, Prague Freedom Foundation si Balkan Investigative Reporting Network (BIRN). 
 
***
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Fundatia ERSTE, Departamentul Comunicare: Andreea Gurau – Tel. +43 664 8425 425, e-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org
 
Mariana Oprea, Graffiti PR, Tel: 0730 202 354; e-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro
 
Marian Chiriac - BIRN Romania, Tel: 0747 010 291; E-mail: marian@birn.eu.com