„Fundatia Comunitara Cluj este un mecanism ideal pentru cei care vor sa se implice in comunitate” (Calin Platon, prefectul judetului Cluj)

CLUJ – NAPOCA, 18 Aprilie 2008 – Joi, 17 aprilie 2008 a avut loc evenimentul de lansare oficiala a Fundatiei Comunitare Cluj -  una din primele initiative de acest gen din Romania. Fundatia Comunitara Cluj este o organizatie nonprofit care ofera fonduri pentru proiecte locale mici care reusesc, prin implicarea oamenilor din comunitate, sa transforme Clujul intr-un loc mai frumos si mai activ. Desi lansarea oficiala a avut loc ieri, Fundatia Comunitara si-a demonstrat deja potentialul prin doua programe de succes care sustin initiativele liceenilor si transformarea spatiilor verzi din gradinite din oras.

La evenimentul de lansare au fost prezenti principalii parteneri si sustinatori ai acestei initiative: reprezentanti ai Asociatiei pentru Relatii Comunitare – fondatorul Fundatiei, Compania Terapia Ranbaxy - fondator onorific, d-l Calin Platon, prefectul judetului Cluj,  reprezentanti ai BRD Groupe Societe Generale - partener principal si alti reprezentanti ai unor companii si institutii clujene.

Misiunea Fundatiei Comunitare Cluj este de a imbunatati viata locuitorilor din zona Cluj prin mobilizarea si distribuirea de resurse pentru initiative de dezvoltare locala. Programele „Companii pentru Comunitate", Programul “YouthBank” si „Gradina Verde de la Gradi” au fost actiuni prin care am testat deschiderea comunitatii clujene de a sustine initiative locale. Programele Fundatiei se bazeaza pe crearea unor fonduri de finantare prin implicarea directa a  donatorilor individuali, a sectorului de afaceri si a autoritatilor locale in parteneriat cu societatea civila. Pana acum, Fundatia a reusit sa atraga pentru proiectele sale 100,000 RON din comunitate.

Ca urmare a succeselor obtinute, Fundatia Comunitara Cluj a dobandit anul acesta personalitate juridica.

Fundatia Comunitara Cluj a fost creata ca urmare a unui program national lansat de catre Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC). ARC sustine crearea si dezvoltarea fundatiilor comunitare in Romania vazand in acestea un mecanism profesionist de incurajare a comportamentului filantropic. In Cluj, Compania Terapia Ranbaxy s-a alaturat demersului ARC si a sustinut initierea Fundatiei Comunitare Cluj, devenind fondator onorific al acesteia.

Puteti gasi detalii suplimentare despre activitatea Fundatiei Comunitare Cluj si despre cum puteti sustine activitatea acesteia pe site-ul http://www.fundatiicomunitare.ro/.
Persoana de contact: Simona Serban, director executiv Fundatia Comunitara Cluj, tel – 0726 103 605.

***
Misiunea Fundatiei Comunitare Cluj este de a imbunatati viata locuitorilor din zona Cluj prin mobilizarea si distribuirea de resurse pentru initiative de dezvoltare locala. Fundatia Comunitara Cluj va actiona ca un finantator local si va identifica, promova si finanta initiative si proiecte care contribuie la oferirea de sanse egale locuitorilor din zona Cluj si la dezvoltarea locala. Mentionata ca unul din obiectivele de dezvoltare comunitara in Strategia de dezvoltare a Municipiului Cluj - Napoca, Fundatia Comunitara Cluj este una din primele initiative de acest gen din Romania si se numara printre cele 1300 de Fundatii Comunitare active in peste 40 de tari de pe toate continentele.

***
Asociatia pentru Relatii Comunitare s-a infiintat in anul 2002 pentru a sustine mobilizarea de resurse la nivel comunitar. Activitatea ARC include programe de instruire si cercetare destinate organizatiilor care au nevoie de sprijinul comunitatii pentru a-si desfasura activitatea dedicata copiilor, batranilor, mediului sau altor cauze sociale, culturale si educationale. ARC ofera acestor organizatii instruire si sustinere pentru ca programele lor de atragere de fonduri sa fie eficiente si transparente catre donatori. De asemenea, ARC actioneaza prin resursele de informatie la nivel national si international si prin expertiza in regiune, ca partener al companiilor interesate de dezvoltarea strategiei de implicare in comunitate. ARC organizeaza Gala Oameni pentru Oameni, evenimentul care recunoaste implicarea in comunitate a companiilor si indivizilor sau Bursa Implicarii Sociale si Conferinta Nationala de Atragere de Fonduri, ocazie pentru companii si organizatii nonprofit de a initia noi parteneriate.

***
In iunie 2006, Ranbaxy Laboratories Ltd. a anuntat finalizarea procesului de achizitie de catre Ranbaxy Netherlands BV a 96,7% din compania romaneasca Terapia SA. Operatiunile combinate ale Terapia Ranbaxy au pus bazele celei mai mari companii de produse generice din Romania. Infiintata in 1921, Terapia are un nume de marca puternic si a inregistrat constant cresteri si profitabilitate. Compania este foarte bine plasata pentru a beneficia de cresterea pe care Romania o va avea in urmatorii ani, deoarece cheltuielile alocate ingrijirii medicale se vor ridica la nivelul tarilor Europei Centrale. Ranbaxy Laboratories Limited este o companie internationala de produse farmaceutice integrata, bazata pe cercetare, cu sediul central in India. Aceasta produce o gama variata de produse generice de buna calitate si la preturi accesibile, profund apreciate atat de catre comunitatea medicala, cat si de catre pacientii din diferite zone ale lumii. Compania isi deserveste clientii din peste 125 de tari si are un portofoliu extins de filiale, sucursale si aliante, operatiuni locale in 49 de tari si operatiuni de productie in 11 tari.


Simona Serban
Director executiv, Fundatia Comunitara Cluj
Tel: +40-264-406.388
Fax: +40-264-406.389
Email: simona.serban@fundatiicomunitare.ro
www. fundatiicomunitare. ro