Muzeul National “George Enescu”, Centrul de Cultura “George Apostu” Bacau si Fundatia “Gabriela Tudor”, au placerea sa va invite sa participati la o conferinta de presa speciala organizata cu ocazia lansarii oficiale a Asociatiei ArtistNe(s)t - Reteaua Centrelor de Rezidenta pentru Artisti”.

Asociatia ArtistNe(s)t este o retea culturala ce are ca obiectiv stimularea creativitatii in artele contemporane, incurajarea implementarii activitatilor de rezidente artistice in Romania, sprijinirea mobilitatii artistice precum si sprijinirea activitatii artistilor si managerilor culturali din Romania. Asociatia „ArtistNe(s)t – Reteua Centrelor de Rezidenta pentru Artisti” este deschisa tututor operatorilor culturali privati sau institutii publice de cultura ce doresc sa deruleze in mod permanent programe de rezidenta artistica in Romania.

Conferinta de presa va avea loc in data de 17 decembrie, ora 13.00 la Muzeul National “George Enescu”, Salonul de muzica al Palatului Cantacuzino. La conferinta de presa vor participa dl. Gheorghe Popa, presedintele retelei “ArtistNest” si directorul Centrului de Cultura George Apostu din Bacau, dna. Laura Manolache, vice-presedinte al retelei „ArtistNe(s)t”/director general al Muzeului National George Enescu, dl. Cosmin Manolescu, directorul executiv al retelei ArtistNe(s)t si al Fundatiei Gabriela Tudor si dl. Virgil Nitulescu, inspector guvernamental si membru al proiectului de cooperare ArtistNe(s)t.

Reteua “ArtistNe(s)t” a fost fondata in 2006 de Gabriela Tudor si Programul Cultural Elvetian in Romania in parteneriat cu 4 institutii publice de cultura – Centrul Cultural Arcus, Centrul de Cultura G. Apostu din Bacau, Centrul European de Cultura Sinaia si Muzeul National „George Enescu”, sectia "Dumitru si Alice Rosetti Tescanu - Georege Enescu" Tescani, sub forma unui proiect de cooperare regionala finantat de Programul Cultural Elvetian in Romania. Proiectul si-a propus crearea in Romania a unei retele culturale de centre de rezidenta care sa ofere artistilor romani si straini programe de rezidenta la nivel european. Timp de 4 ani, in perioada 2006 – 2009, cele 4 institutii publice de cultura si 3 organizatii neguvernamentale (Centrul International pentru Arta Contemporana, Fundatia Menthor si Galeria Noua), au derulat programe de rezidenta artistica cu sprijin financiar public elvetian, in zona artelor vizuale (Sinaia, Bucuresti si Constanta), dansului contemporan (Bacau), teatrului (Arcus), literatura si muzica (Tescani) la care au participat peste 50 de scriitori, coregrafi, regizori si artisti vizuali din Romania, Elvetia, Germania, Grecia, Statele Unite ale Americii, Canada, Luxemburg, Ungaria etc.

Incepand cu ianuarie 2009, dupa disparitia prematura a Gabrielei Tudor, reteaua ArtistNest a fost administrata de Cosmin Manolescu & United Experts, o marca de calitate care garanteaza excelenta profesionala in dezvoltarea culturala fondata tot de Gabriela Tudor.

Cu ocazia conferintei de presa va fi re-lansat site-ul www.artistnest.ro intr-o noua formula grafica realizata de Vali Chincisan, vor fi facute publice urmatoarele programe de rezidenta pentru literatura, muzica si dans contemporan, de la Bacau, Tescani si Sinaia pentru anul 2010 si va fi lansata bursa „ArtistNe(s)t - Gabriela Tudor” dedicata memoriei Gabriela Tudor, fondatorului retelei.

Conferinta de presa va fi urmata de o intalnire inedita cu scriitorii Ana Maria Sandu, Vasile Ernu, Matei Florian, Filip Florian, Bogdan Ghiu moderata de Florin Lazarescu (scriitor si coach artistic al rezidentei de la Tescani).  Cei 5 scriitori vor lectura din cartile recent aparute sau in curs de publicare - Omoara-ma! de Ana Maria Sandu; Ultimii eretici ai Imperiului de Vasile Ernu; Si Hams Si Regretel de Matei Florian; Zilele regelui de Filip Florian; Eu(l) artistul. Viata dupa supravietuire de Bogdan Ghiu, carti ce au fost demarate in cadrul rezidentelor ArtistNe(s)t de la Tescani.

Evenimentul este este dedicat memoriei Gabrielei Tudor, fondatorul retelei si se va incheia cu un film de prezentare ArtistNe(s)t si un cocktail oferit artistilor, jurnalistilor si publicului prezent.

Asociatia „ArtistNe(s)t” a fost fondata cu sprijinul financiar oferit de Programul Cultural Elvetian, program derulat de Pro Helvetia - Swiss Arts Council, pe baza unui mandat al Agentiei de Dezvoltare si Cooperare Elvetiana/Departamentul Federal al Afacerilor Externe.

Va rugam sa confirmati prezenta la conferinta de presa din 17 decembrie la numarul de telefon 0726.173.565 sau prin e-mail la artistnest@gabrielatudor.ro si persoana de contact Vlad Tudor.