Pe data de 29 mai a.c. a avut loc lansarea oficiala a celor doua scheme de grant din cadrul Fondurilor Tematice Participarea Societatii Civile si Parteneriate si Experti. Actiunea a fost derulata in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman, prin intermediul consortiului format din KEK-CDC Consultants, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Fundatia pentru Parteneriat, in calitate de Organism Intermediar Elvetian (OIE).

In cadrul acestei prime runde de finantare, vor fi acordate granturi in valoare totala de 5.100.000 CHF. Peste 300 de reprezentanti ai sectoarelor neguvernamental si public au participat la evenimentul care a avut loc in Bucuresti. Excelenta Sa, Domnul Jean - Hubert Lebet, Ambasadorul Elvetiei in Romania, a fost prezent si a subliniat importanta Programului, menit sa sprijine dezvoltarea societatii romanesti.

Fondurile Tematice Participarea Societatii Civile si Parteneriate si Experti au atras o participare record la evenimentul de lansare desfasurat in Bucuresti, pe data de 29 mai. Peste 300 de reprezentanti ai sectoarelor public si neguvernamental au fost prezenti, interesati de posibilitatile de finantare oferite in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman.

Evenimentul a fost deschis de catre  Excelenta Sa, Domnul Jean – Hubert Lebet, Ambasadorul Elvetiei in Romania. Domnia sa a accentuat importanta derularii Programului de Cooperare, in contextul sprijinirii societatii romanesti catre o dezvoltare durabila si sustenabila.

Doamna Elena Georgescu, Director General Adjunct, Unitatea Nationala de Coordonare (Ministerul Finantelor Publice) si domnul Thomas Stauffer, Seful Biroului Contributiei Elvetiene la Bucuresti si au vorbit despre obiectivele Programului si despre buna cooperare elvetiano – romana.
Programul de Cooperare Elvetiano–Roman isi propune sa finanteze proiecte ale caror obiective vin in intampinarea nevoilor de dezvoltare ale societatii romanesti.

Programul cuprinde, printre altele, doua fonduri tematice, care au fost prezentate in cadrul evenimentului, respectiv Fondul de reforma privind participarea societatii civile si Fondul pentru parteneriate si experti.

Prima Cerere de propuneri de proiecte lansata in data de 10 mai 2012 in cadrul Schemei de grant pentru ONG-uri, pune la dispozitia organizatiilor 2.000.000 CHF – pentru Componenta Social si 600.000 CHF – pentru Componenta Mediu si are ca obiectiv consolidarea organizatiilor neguvernamentale din Romania si sustinerea participarii lor active in procesul formularii de politici.

Prima Cerere de propuneri de proiecte lansata in 21 mai 2012 in cadrul Schemei de grant pentru Parteneriate isi propune sa contribuie la promovarea si consolidarea parteneriatelor institutionale dintre partenerii romani si elvetieni, pentru a contribui la solutionarea provocarilor specifice dezvoltarii, la intarirea capacitatii si structurilor partenerilor institutionali romani, pentru a beneficia de valoarea adaugata elvetiana si a contribui la intarirea parteneriatelor. Suma disponibila spre finantare este de 2.500.000 CHF.

Sesiunea de informare, parte integranta a evenimentului, a furnizat detalii referitoare la cele doua Cereri de propuneri de proiecte, iar reprezentantii OIE au raspuns intrebarilor adresate de participanti. S-a remarcat un interes sporit fata de schemele de grant prezentate, precum si o mare diversitate a tematicii intrebarilor din public.

Evenimentul de la Bucuresti deschide seria sesiunilor de informare ce vor avea loc in cursul lunii iunie in urmatoarele orase din tara: Brasov, Calarasi, Craiova, Cluj, Galati, Iasi si Timisoara.


***
Despre KEK-CDC Consultants

KEK-CDC Consultants este o companie infiintata in anul 1983, ale carei servicii axate pe planificare, monitorizare si evaluare a proiectelor, programelor si politicilor, in contextul dezvoltarii internationale, sunt oferite organizatiilor din sfera administratiei publice si nonprofit.  In prezent, KEK-CDC Consultants detine competente in dezvoltarea de strategii si concepte, dezvoltarea unor sisteme de management al calitatii (monitorizare, sisteme de certificare), dezvoltare organizationala, moderare si facilitare. www.kek.ch

Despre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
FDSC este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, in cadrul unei initiative a Comisiei Europene. In cei peste 15 ani de activitate, FDSC a acumulat o vasta experienta in gestionarea si alocarea fondurilor catre organizatii neguvernamentale - peste 1700 de proiecte finantate, cu un buget total de peste 70 de milioane de euro. Uniunea Europeana (programele Phare adresate societatii civile), Banca Mondiala, Charity Know How, USAID, Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (Fondul ONG 2004 – 2009) sunt cativa dintre donatorii pentru care FDSC a realizat managementul programelor de finantare derulate in Romania. www.fdsc.ro

Despre Fundatia pentru Parteneriat
Fundatia pentru Parteneriat a fost infiintata in 1998 ca fundatie independenta și face parte din Parteneriatul pentru Mediu, care sprijina proiecte de imbunatatirea mediului și dezvoltarea comunitatilor in șase tari din Europa Centrala și de Est. Fundatia dezvolta și implementeaza o gama larga de programe si instrumente, care includ finantarile, asistenta tehnica, instruirea precum si programe operationale specifice. Pana in prezent fundatia a finantat peste 750 de proiecte prin interemdiul a 11 programe de finantare. www.repf.ro

Despre Programul de Cooperare Elvetiano-Roman
Programul de Cooperare Elvetiano-Roman isi propune sa contribuie la reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse, cat si intre diferitele regiuni de dezvoltare ale statelor beneficiare. Suma alocata Romaniei in cadrul acestei asistente financiare este de 181 mil. CHF, perioada de angajare a fondurilor fiind de 5 ani de la data aprobarii creditului cadru de catre Parlamentul elvetian, iar cea a platii efective de 10 ani.

Contact presa:
Ileana Timofte
PR & Marketing Manager 
Mobil: 0753.834.716
Email: ileana.timofte@fdsc.ro
www.fdsc.ro             
www.stiriONG.ro    
www.copiisitineri.ro