Vineri, 31 mai 2013, incepand cu ora 10:00, la Hotel Radisson Blu, Bucuresti, are loc conferinta de lansare a publicatiei “Studiu privind infiintarea unui mecanism integrat inter-institutional in vederea reintegrarii fostilor detinuti in societate”. Evenimentul va avea loc in cadrul proiectului POSDRU /70/6.2/S/33488 “Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate”.

Conferinta de lansare a publicatiei isi propune incurajarea dialogulului cu factorii implicati prin furnizarea unui set de recomandari practice insotit de un posibil plan de actiune, privind dezvoltarea unui mecanism integrat inter-institutional pentru reintegrarea fostilor detinuti. In cadrul conferintei vor participa reprezentanti din cadrul Ministerului Justitiei dar si organizatii direct implicate in implementarea proiectului precum Administratia Nationala a Penitenciarelor si Programul Natiunilor  Unite pentru Dezvoltare.

In contextul absentei unui mecanism unitar, national, de facilitare a integrarii sociale a fostilor detinuti, o echipa de experti a elaborat in cadrul proiectului un studiu de analiza comparativa a contextului national si european cu privire la masurile de combatere a excluziunii sociale a fostilor detinuti. Pentru a valida rezultatele studiului, a fost constituit un grup de lucru format din aproximativ 20 de persoane reprezentante ale autoritatilor publice care au ca domeniu de activitate incluziunea sociala si reprezentanti ai organizatiilor partenere in proiect. Pentru elaborarea studiului au fost analizate opt tari membre UE: Austria, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Marea Britanie, Scotia si Suedia. Dintre acestea, Danemarca si Marea Britanie au fost identificate si selectate ca folosind cele mai dezvoltate si relevante modele de incluziune sociala a fostilor detinuti.

Acest studiu va fi prezentat si inaintat Guvernului Romaniei pentru aprobare, in vederea aplicarii modelelor de bune practici folosite cu succes in tari precum Danemarca si Marea Britanie la contextul national actual.

Incepand din 2011, Administratia Nationala a Penitenciarelor, in parteneriat cu Programul Natiunilor   Unite pentru Dezvoltare, Universitatea de Vest Timisoara, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative si Centrul Regional de Formare Profesionala a Adultilor Calarasi implementeaza proiectul „Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate”. Prin intermediul acestui proiect ne propunem sa sporim sansele de incluziune socio-profesionala a persoanelor care au ispasit pedepse privative de libertate, prin initierea si calificarea acestora in meserii ecologice, in domeniul agriculturii si al constructiilor.

Detalii suplimentare despre proiectAnca Savoiu- Tel: 0756.088.033; anca.savoiu@undp.org