Două grupuri a câte 15 copii din localităţile Chilia, judeţul Tulcea, şi Merişani, judeţul Argeş, au participat, în perioada 27 august - 8 septembrie 2009, la tabere de vară în zona montană Remetea, judeţul Bihor, respectiv în Sulina, Delta Dunării. Acţiunile fac parte din proiectul „SDD la munte şi la mare”, derulat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi sponsorizat de Philip Morris.

Proiectul „SDD la munte şi la mare”, desfăşurat pentru al doilea an consecutiv, a implicat, de această dată, copii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani din judeţele Tulcea şi Argeş. Astfel, în perioada 27 august – 2 septembrie, 15 copii aparţinând minorităţii etnice a rudarilor din localitatea Merişani, judeţul Argeş, au petrecut şapte zile în Delta Dunării, pe parcursul cărora au vizitat obiectivele turistice din oraşul Sulina şi rezervaţia Pădurea Letea. Tot în cadrul taberei, copiii au participat, alături de voluntari ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi poliţişti de frontieră, la o acţiune de ecologizare a zonei litorale Sulina, în urma căreia au fost colectaţi peste 60 de saci de deşeuri.

Între 2 şi 8 septembrie, s-a defăşurat tabăra de la Remetea, judeţul Bihor, pentru un grup de 15 elevi din localitatea Chilia, judeţul Tulcea. Activităţile derulate pe parcursul acestei săptămâni au inclus vizite la peştera Şugău şi la Cheile Bicazului, acţiuni de ecologizare a pârâului Remetea şi mini-campanii locale de protecţie a mediului, în cadrul cărora copiii au lipit afişe cu mesaje de conştientizare.
 
Atât copiii din Merişani, cât şi cei din Chilia au primit, la sosirea în tabără, aparate de fotografiat pentru a surprinde momentele cele mai importante şi pentru a realiza o prezentare a zonelor vizitate. O parte dintre fotografiile realizate au fost transformate în cărţi poştale, pe care copiii vor scrie mesaje pentru rezolvarea problemelor de protecţie a mediului din zonele vizitate. Cărţile poştale vor fi trimise ulterior către Ministerul Mediului, Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisia de administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din cadrul Camerei Deputaţilor.
 
„SDD la munte şi la mare” este un proiect al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Deltacare se înscrie pe linia activităţilor de conştientizare şi de ecologizare care au ca protagonişti voluntari copii şi tineri. Obiectivul imediat al acestor tabere îl constituie crearea unor legături între copiii din Deltă şi cei din alte zone ale ţării în vederea realizării unor acţiuni concrete de protecţie a mediului. Obiectivul pe termen lung vizează schimbarea mentalităţii oamenilor în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător, iar acest lucru poate fi realizat cel mai uşor prin intermediul copiilor. Astfel, protecţia mediului se învaţă încă din şcoală şi, mai ales, prin contactul direct realitatea de la faţa locului, fie că e vorba de Deltă sau de munte.