Programul are in vedere incurajarea dezvoltarii de noi cursuri universitare a caror tematica vizeaza istoria artei, studiile si stiintele culturale. Invitatia se adreseaza lectorilor din universitatile de stat din Europa Centrala si de Sud- Est care ofera programe de studiu precum cele de mai sus. In cadrul proiectului se sprijina dezvoltarea cursurilor, realizarea de vizite de studiu, invitarea lectorilor straini la cursuri, excursii pentru studenti, precum si dezvoltarea de publicatii aferente cursurilor.

*PATTERNS este un program international care are ca scop cercetarea si intelegerea istoriei culturale recente, care initiaza si sustine proiecte culturale contemporane intr-o gama variata de formate si de canale media.

*PATTERNS isi propune sa documenteze, sa analizeze si sa investigheze diferitele aspecte si practici ale transformarii vietii actuale si culturii din Europa Centrala si de Sud- Est, pe fondul pluralitatilor care caracterizeaza regiunea. Initiativa se concentreaza asupra anilor 60’ si 70’ si de asemenea pe perioada de « tranzitie » pana in prezent.  

“PATTERNS Lectures’ are in vedere promovarea de cursuri care:

*au fost dezvoltate recent, dar care nu au fost tinute inca

* abordeaza in mod analitic perioada incepand cu anii 60’ pana in prezent, inclusiv anul tranzitiei 1989

* abordeaza fenomenul cultural de dinainte de 1989 si pana astazi, inclusiv aspectele culturii populare, perferice si contraculturii

* examineaza interdisciplinar si intercultural istoria Europei Centrale si de Sud- Est

* implica metodologia critica si tehnici de predare inovative si interactive

 
Propunerile de cursuri tinute de catre lectori din exterior trebuie sa fie integrate in cadrul unei institutii de invatamant superior de stat. Cursurile trebuie sa fie realizate in anul universitar 2012/2013.

Juriul este format  din patru consilieri internationali care  vor selecta 12 cursuri universitare dintre cele inscrise.  

Termenul limita  pentru inscrieri este 19 martie 2012.  

Pentru mai multe detalii referitoare la procedura de inscriere si documentele necesare acesteia va rugam consultati : www.patternslectures.org.

Contact: patterns@wus-austria.org  

La editia  precedenta a PATTERNS Lectures, 14 cursuri din 11 tari au fost implementate la universitatile de profil si multe dintre acestea vor fi continuate in planul de invatamant pe termen lung.

PATTERNS  reprezinta unul dintre cele mai importante proiecte de cercetare ale Fundatiei ERSTE din domeniul cultural din ultimii ani.