•    Mase intregi au intrat in actiune ca sa ceara liderilor sprijin pentru sanatatea copiilor.
•    Miscarea arata ca oamenii sunt pregatiti sa faca mai mult decat doar sa dea un click on-line.


Mii de oamenicopii, parinti, membrii ai bisericilor, grupuri  din diferite comunitati si militanti internationali -  au iesit pe strazi sau online in aceasta campanile globala care atarge atentia asupra mortalitatii infantile.

In aceasta miscare militanta derulata timp de o saptamana, intre 13 si 19 noiembrie, s-a “luat atitudine” in favoarea scaderii mortalitatii copiilor de 2 milioane de ori.

Oamenii au participat la conferinte, seminarii, intalniri, marsuri, flas-moburi, au postat online fotografii si filme. Toata aceasta miscare concertata in 80 de tari,  o etapa a campaniei “Child Health Now” dedicata sanatatii copiilor de pana la cinci ani,  a reunit in actiunile sale un million si jumatate de persoane.

“Scaderea ratei mortalitatii copiilor nu este doar o problema a tarilor in curs de dezvoltare. O intrega serie de decese se produc si in tari unde exista resurse si se poate pune capat acestei situatii nedrepte” declara  Andrew Hasset, Directorul campaniei internationale.“Daca actiunile politice nu se vor accelera, cu rata actuala, in urmatorii 20 de ani vor muri aproape100 de milioane de copii” se specifica in raportul “Fara Sanse: De ce milioane de copii inca mor inutil in fiecare an” publicat de World Vision  pe 12 noiembrie.

“Stim ca vocea grupurilor mari e ascultata de conducatori si de aceea noi am incurajat oamenii in aceasta saptamana “sa ridice mainile” si astfel sa intre in randul celor carora le pasa.” a declarat Andrew Hassett. “Dar chiar si noi suntem uimiti de acest numar covarsitor de oameni care ne-au aratat acest lucru”.

Printre cei care si-au aratat sprjinul pentru campanie este si Presedintele FIlipinelor, domnul  Benigno S. Aquino III, care a promis sa lucreze pentru a pune capat deceselor ce pot fi prevenite la copii sub cinci ani. “World Vision a dat copiilor sansa sa isi implineasca visele dand in acelasi timp detinatorilor de resurse posibilitatea de a-si imbogati viata ajutandu-i pe ceilalti,” a spus presedintele.



Saptamana Globala de Actiune demonstreaza ca oamenii vor sa faca mai mult decat doar sa dea un click pe un link pentru a-si arata ingrijorarea” a spus Hssett. “Din Armenia pana in India, am vazut oameni organizand evenimente, facand lobby pe langa conducatorii lor, semnand petitii, tinand mese rotunde si iesind pe strazi pentru mobilizare. Campania “Child Health Now” a organizatiei World Vision permite celor carora le pasa de nenorocirea  adusa de deceselor infantile sa actioneze si sa ceara schimbari. In urmatoarele luni si ani vom continua sa lucram pentru a sprijini cetatenii de pretutindeni sa arate liderilor ca vor actiuni pentru salvarea copiilor, nu cuvinte.

In Romania, in timpul Saptamanii Globale de Actiune publicul internaut  a fost invitat prin mijloace online si de social-media sa posteze fotografii cu mainile ridicate pe wall-ul campaniei. Mesajul a fost transmis prin social-media si blogurile care au aderat la cauza World Vision:  www.imparte.ro, www.clubulgrasilor.ro, www.mamicaurbana.ro.
Mai multe posturi de radio au transmis interviuri iar cateva site-uri de stiri au publicat date despre campanie si despre semnificatia ei.

Internautii si “fotografii amatori” carora le pasa de viata copiilor care mor inutil din cauza unor boli ce pot fi prevenite, sunt invitati in continuare sa posteze fotografiile – ale lor, ale prietenilor, colegilor - cu mana ridicata  pe site-ul in engleza http://www.childhealthnow.org/gwa/wall sau prin pagina de Facebook World Vision Romania unde instructiunile sunt in limba romana.
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Anca Bejenaru, Manager PR&Comunicare, anca_bejenaru@wvi.org, 0736 444 815
_____________________________________________________
•    Saptamana Globala de Actiune World Vision estemobilizare ce are ca scop sa atrage atentia asupra nevoii urgente de a pune capat decesele copiilor de pana la 5 ani din cauza unor cauze prevenibile.
•    World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirati de valori crestine, ong-ul lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.
•    Campania globala “Child Health Now” a fost lansata de World Vision in 2009 pentru reducerea mortalitatii infantile (0-5 ani) si imbunatatirea accesului copiilor la servicii de sanatate. Campania noastra cheama guvernele si suporterii sa isi joace rolul in miscarea globala sis a  asigure copiilor acces la nutrienti, apa curata si servicii de sanatate care sa le salveze viata.
•    In noul raport ” "Never Had A Chance: Why millions of children still die needlessly every year",  lansat pe 12 noiembrie 2012 de Ziua Internationala de Lupta impotriva Pneumoniei, World Vision declara ca mai mult de 4,4 milioane de copii mor in fiecare an din cauza a 6 boli ce pot fi prevenite iar majoritatea acestor decese au loc in tari cu venituri medii. http://www.childhealthnow.org/docs/en/never-had-a-chance-final-2.pdf
•    Primele 6 cauze ale mortalitatii copiilor sunt: complicatiile copiilor nascuti prematur, complicatiile de la nastere, infectiile nou-nascutilor, pneumonia, diareea, malaria. Aceste boli au disparut din lumea occidentala dar in restul lumii inca persista din cauza saraciei, alimentatiei, conditiilor de igiena si educatiei pentru sanatate deficitare. Atat la  nivel mondial cat si in Romania, un sfert dintre decesele copiilor cu varsta sub un an sunt datorate pneumoniei.

• In 2011:
Complicatiile nasterii premature au ucis un milion de copii
• Un alt million a decedat din cauza pneumoniei
• 700.000 de nou nascuti au murit din cauza infectiilor si tot atatia din cauza diareii
Complicatiile de la nastere au interupt viata a 600.000 de nou nascuti
• Malaria a omorat 500.000 de copii
Pana in 2016, scopul primordial al World Vision la nivel mondial este imbunatatirea vietii a 150 de milioane de copii din lume. Acest scop este sustinut de obiective strategice pentru cresterea numarului de copii mai mici de cinci ani, care sa fie bine hraniti si protejati de boli si de infectii. Viziunea organizatorica, misiunea si concentrarea pe transformare ca process aplicat in proiectele sale de dezvoltare comunitara sunt destinate sa realizeze o viata implinita pentru fiecare copil din proiectele World Vision.
• Mai multe despre sustinatorii la nivel lobal: http://www.childhealthnow.org/GWA/change-makers
• World Vision a identificat solutii simple pentru reducerea ratei mortalitatii la copii: nutritia corespunzatoare, incepand cu alăptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni, urmată de alimentatie complemetara corecta si continuarea alăptarii pana la 2 ani, nasterea asistata de persoane calificate medical, ingrijire corespunzatoare inainte si dupa nastere, constientizarea familie asupra semnelor de alarma, vaccinari, acces la alimentatie corecta inclusiv cu micronutrienti si vitamine, igiena corespunzatoare. Rolul guvernelor si al societatii civile este de a se asigura ca cei mici au acces la o alimentatie corecta, la  conditii de igiena si servicii de sanatate corespunzatoare. De aceea, ne propunem ca in Romania sa lucram impreuna cu autoritatile si alti parteneri pentru a identifica solutii.