Comunicat de presă
Bucureşti, 15 aprilie 2010

„Clar şi limpede” este un proiect demarat de Asociaţia MaiMultVerde şi Ciuc Premium pentru protejarea calităţii apelor din judeţul Harghita. Prin acest proiect, începând cu 15 aprilie, vor fi renovate sau amenajate şapte izvoare cu ape minerale din acest judeţ, cu ajutorul voluntarilor MaiMultVerde. Partenerii proiectului sunt primăriile localităţilor Vlăhiţa şi Luetea.

Harghita este o zonă în care natura a rămas neatinsă, fiind recunoscută pentru calitatea deosebită a apei. Izvoarele minerale din Harghita sunt faimoase pentru proprietăţile lor, atât în România, cât şi în străinătate. MaiMultVerde şi Ciuc Premium şi-au propus, prin proiectul „Clar şi limpede”, să contribuie la protejarea şi conservarea acestei resurse prin crearea infrastructurii necesare şi prin informarea publicului referitor la existenţa acestor izvoare pure, istoria şi importanţa lor. Timp de o lună, vor fi construite sau renovate pavilioane care vor proteja şapte izvoare din zona Vlăhiţa - Băile Chirui - Valea Vârghişului -  Homorod. Cele şapte izvoare sunt: izvoarele Festő şi Kirulyfürdő din Băile Chirui, Nádastő, Szeltersz şi Délői  pe Valea Vârghişului, izvorul Lobogó în Homorod şi izvorul Doboşeni.

Izvoarele selectate sunt de interes local, ele fiind folosite de comunitatea din zonă şi reprezentând un punct de atracţie pentru turişti. Pentru construirea sau renovarea pavilioanelor şi amenajarea zonei din jurul lor se vor folosi materiale de construcţie cât mai ecologice (lemn, vopseluri etc) provenite din zonă, precum şi mână de lucru locală. Voluntarii MaiMultVerde vor participa şi ei la activităţile de renovare, alături de membri ai comunităţilor şi ai partenerilor locali. Primele izvoare vor fi renovate până în data de 30 aprilie, iar ultimul izvor, în Homorod, va fi renovat în data de 15 mai.

„Proiectul acesta îşi propune să meargă nu doar la izvoarele din Harghita, ci şi la izvoarele responsabilităţii şi civilizaţiei oamenilor care trăiesc acolo. Vrem să restaurăm aceste izvoare şi să le redăm, împreună cu un viitor mai sănătos, localnicilor şi turiştilor deopotrivă”, a declarat Dragoş Bucurenci, preşedinte MaiMultVerde.

„Berea Ciuc Premium provine din zona Harghita, o zonă în care natura a rămas neatinsă şi care este recunoscută pentru numărul mare de surse de apă de calitate deosebita. Am decis să susţinem Asociaţia MaiMultVerde în realizarea programului „Clar şi limpede”, întrucât acesta se adaptează perfect viziunii de responsabilitate a mărcii Ciuc Premium, de a răsplăti regiunea sa natală, prin protejarea şi conservarea celei mai de preţ resurse a acesteia, apa”, declară Paul Markovits, Director Marketing Heineken România.

Informaţii suplimentare:
Anamaria Bogdan,  Manager comunicare MaiMultVerde,
email anamaria.bogdan@maimultverde.ro, tel. 0755 224816


Note pentru jurnalişti

1.    Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii doi ani de funcţionare, 2008 şi 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieţi, a strâns 262 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.
2.    Berea Ciuc Premium este o bere românească de tip pils, produsă doar în fabrica de bere Miercurea Ciuc, o zonă binecunoscută pentru puritatea apelor sale. Această bere a fost remarcată cu uşurinţă pentru gustul său unic şi calitatea excelentă a ingredientelor sale.