Sâmbătă, 26 iunie 2010, MaiMultVerde şi Golden Brau au continuat proiectul „Grătar Curat 2010” printr-o acţiune de conştientizare şi curăţenie în zona Baraj Nord, judeţul Vâlcea. 40 de voluntari MaiMultVerde au transmis participanţilor la picnic mesajul „Un grătar bun este un grătar curat” şi au strâns peste 500 kg de gunoaie. Proiectul va continua sâmbătă, 3 iulie, în judeţul Hunedoara, la Lacul Cinciş.

 

„Grătar curat 2010” este un proiect de conştientizare şi responsabilizare demarat de Asociaţia MaiMultVerde şi Golden Brau. Timp de zece săptămâni, voluntarii MaiMultVerde şi reprezentantii Golden Brau desfăşoară activităţi de conştientizare şi curăţenie în zone de picnic din toată ţara. Este cunoscut faptul că în urma activităţilor de picnic rămân cantităţi impresionante de gunoi, iar eforturile autorităţilor şi organizaţiilor de mediu nu sunt suficiente pentru a păstra aceste zone de petrecere a timpului liber curate. Astfel, proiectul „Grătar curat 2010” îşi propune să informeze şi responsabilizeze participanţii la picnic despre importanţa păstrării curăţeniei în aceste zone naturale de petrecere a timpului liber.

 

40 de voluntari MaiMultVerde au vizitat Râmnicu Vâlcea, zona Baraj Nord, sâmbătă, 26 iunie. Aceasta a fost a patra acţiune din cadrul proiectului „Grătar curat 2010”. Voluntarii au adunat peste 500 kg de gunoaie de pe spaţiul verde din jurul barajului şi au împărţit saci pescarilor şi picnicarilor. Gunoaiele au fost ridicate de firma locală de salubritate la sfârşitul zilei. Acţiuni de informare a picnicarilor au mai avut loc şi la Cheile Sohodolului (Gorj) şi Valea Vâlsanului (Argeş).

 

Până acum, în cadrul proiectului au mai avut loc acţiuni de responsabilizare în judeţul Argeş, la Valea Vâlsanului, în Bucureşti, Pădurea Snagov şi la Cluj-Napoca, pădurea Făget, zone foarte cunoscute de petrecere a timpului liber. În cadrul acestor acţiuni, s-au implicat peste 150 de voluntari care au adunat 6,5 tone de gunoaie.

 

Proiectul va continua în judeţele Constanţa (Murfatlar, popas Fântâniţa), Gorj (Cheile Sohodolului), Arad (Pădurea Ceala), Bacău (Parcul Gheraieşti) şi Bucureşti, Pădurea Pustnicu, în fiecare sfârşit de săptămână până în 8 august. La fiecare acţiune vor participa voluntari MaiMultVerde şi reprezentanţi Golden Brau care vor împărţi saci participanţilor la picnic, le vor explica importanţa păstrării curăţeniei în zonele naturale şi vor aduna gunoaiele. În zonele unde acest lucru e posibil, prin parteneriate cu autorităţile locale se vor colecta selectiv deşeurile colectate: plastic, hârtie şi sticlă, ulterior acestea fiind valorificate de firmele de salubrizare locale.

 

„Acţiunea de la Râmnicu Vâlcea a vizat unul din cele mai pitoreşti locuri din apropierea oraşului, unde, din păcate am avut ceva de lucru. Spun din păcate, nu pentru că a trebuit să muncim serios, ci pentru că încă mai constatăm că sunt concetăţeni de-ai noştri care nu dau dovadă de comportament civilizat şi spirit civic. Eu unul sunt optimist şi cred că prin acţiunea noastră am contribuit nu numai la igienizarea zonei, dar şi la sensibilizarea celor care vin  la Baraj Nord la plajă sau la un grătar”, a declarat Alexandru Paranţucă.

 

„Ieşitul la grătar în weekend este pentru români un sport naţional. Îndemânarea, răbdarea, cele mai bune preparate şi o bere făcută bine sunt ingredientele esenţiale. Însă pe lângă acestea, un grătar cu adevărat reuşit înseamnă obligatoriu să laşi în urmă un loc curat. Acesta este motivul pentru care Golden Brau, „berea grătarului” în România, împreună cu MaiMultVerde au demarat o campanie de promovare a unui comportament responsabil la grătar”, arată Andrei Cazacu, Brand Manager Golden Brau.    

 

 

 

Informaţii suplimentare:

Anamaria Bogdan, Manager comunicare MaiMultVerde,

email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro, tel.: 0755 224816

 

 

Note pentru jurnalişti

1. Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii doi ani de funcţionare, 2008 şi 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieţi, a strâns 262 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

 

Informaţii la zi despre MaiMultVerde şi proiectele desfăşurate sunt disponibile pe www.maimultverde.ro.

 

2. Golden Brau face parte din portofoliul companiei Heineken România. Berea Golden Brau este recunoscută la nivel internaţional pentru calitate, fiind premiată cu şase medalii de aur la prestigioasa competiţie Monde Selection din Bruxelles.