Mandrie si Beton. Povestea de succes a celor plecati la munca in strainatate

Marti, 18 decembrie, ora 18:30, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman de la Muzeul National al Taranului Roman are loc lansarea multimedia www.mandriesibeton.ro, urmata de o dezbatere despre lumea noua a satelor romanesti.

„Mandrie si beton” este un proiect care s-a desfasurat pe o perioada de trei ani despre transformarile recente  petrecute in satele traditionale, in mod special in cele din Tara Oasului si Maramures, in urma masivei plecari la munca in strainatate.

Anul trecut a avut loc expozitia foto “Mandrie si Beton”, iar anul acesta, in urma finantarii acordate de Administratia Fondului Cultural National si de Ordinul Arhitectilor, documentarea s-a extins si in Moldova, Bistrita si Bucovina si s-a finalizat cu un site multimedia www.mandriesibeton.ro si un scurtmetraj documentar ce urmeaza sa fie lansate marti, la Muzeul Taranului Roman.

Dezbaterea va fi moderata de Amalia Enache, iar invitati vor fi antropologul Vintila Mihailescu, arhitectul Bruno Andresoiu, editorul foto Mihai Vasile si alti invitati surpriza din Tara Oasului.

In cadrul lansarii vor fi vizionate scurt metrajul documentar “Mandrie si Beton” (13 min) si o proiectie de fotografii realizate in cei trei ani de documentare. Dezbaterea urmeaza sa aduca in discutie implicatiile acestui fenomen recent de migratie a fortei de munca catre Occident, ce schimba ireversibil satele traditionale din Romania si sa aduca mai multe informatii despre o categorie sociala despre care se stiu prea putine lucruri. Cine sunt ei? Cum a fost viata lor in ultimii 20 de ani? Ce au sacrificat si ce au castigat? Ce impact a avut plecarea lor asupra celor ramasi acasa?
 
 
Proiectul multimedia a fost finantat de Administratia Fondului Cultural National Roman si Ordinul Arhitectilor.

Petrut Calinescu  este un fotograf roman independent, licentiat in Jurnalism si Știintele Comunicarii. A lucrat pentru principalele cotidiene din Romania ca fotograf, iar astazi este reprezentat de agentia londoneza Panos Pictures.
Fotografiile lui au fost publicate in National Geographic, Esquire, New York Times, Courrier International, The Times, Business Week, Paris Match, Financial Times. 

Printre premiile nationale si internationale castigate de-a lungul timpului se numara - Fotografia Anului, acordat de Clubul Roman de Presa; Fotograful Anului, acordat de Asociatia Fotografilor de Presa; Award of Excellence acordat de Picture of the Year (USA); Humanity Award, Hpa/Unesco, China.

Ultimul proiect de durata, www.theblacksea.eu, documenteaza vizual viata cotidiana a oamenilor din jurul Marii Negre si rolul pe care aceasta il joaca in diverse comunitati.

Portofoliul sau poate fi vazut pe www.petrut-calinescu.com