Anul acesta se poarta voluntariatul! Mii de voluntari, peste 500 de evenimente publice cu si pentru voluntari, peste 200 de organizatii - parteneri locali afiliati evenimentului, cca 150 de localitati din 40 de judete plus capitala.

Acesta este bilantul Saptamanii Nationale a Voluntariatului (SNV) 2011, derulate in perioada 9-15 mai 2011, cel mai mare eveniment anual de recunoastere si apreciere publica a voluntarilor din Romania. Aflata sub semnul Anului European al Voluntariatului 2011 si sub sloganul “Anul acesta se poarta voluntariatul. Fii la moda, voluntariatul iti vine bine!”, cea de-a zecea editie a SNV a marcat, in acelasi timp, zece ani de cand organizatii care implica voluntari in diverse colturi ale tarii sarbatoresc concomitent, prin actiune, aceasta saptamana dedicata voluntariatului si recunoasterii meritelor voluntarilor.  

„Saptamana trecuta, voluntarii, indiferent de cauza care le este draga, s-au reunit intr-o singura voce si un singur mesaj: Romania poate fi un loc mai frumos pentru noi toti daca alegem sa ne implicam! Editia SNV de acest an a fost una de exceptie, numarul mare de organizatii si voluntari care au ales sa se implice, pe langa partenerii din editiile trecute, este demn de o editie de nota 10, sub egida Anului European al Voluntariatului. Ne bucura sa regasim intre organizatorii de activitati locale de voluntariat in SNV tot mai multe institutii publice - scoli, gradinite, biblioteci si autoritati locale, cat si tot mai multe comunitati rurale. De asemenea, este impresionanta creativitatea activitatilor in care au fost implicati voluntarii in aceasta editie, cat si deschiderea tot mai mare catre toate categoriile sociale si de varsta. Nu in ultimul rand, efervescenta pe care am remarcat-o in acest an pe retelele sociale, in randul voluntarilor, simpatizantilor si organizatiilor care sprijina voluntariatul, este un semn ca SNV este un eveniment trait din plin de cei carora li se adreseaza!" (Corina Pintea, director executiv Pro Vobis - Centrul National de Resurse pentru Voluntariat).
 
SNV este un eveniment national anual menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si cat mai multi voluntari care sa contribuie impreuna la dezvoltarea comunitatilor lor si sa atraga sprijinul celorlalti pentru activitatea voluntarilor si recunoasterea meritelor acestora. An de an, partenerii locali ai evenimentului - asociatii, fundatii, institutii, grupuri informale si companii responsabile social care au ales sa se alature SNV - aduc impreuna idei de schimbare, voluntari, resurse si diversi sustinatori pentru ca, prin actiuni concrete in comunitate, sa atraga atentia concetatenilor lor asupra importantei si valorii implicarii in viata comunitatii prin voluntariat. Anul acesta, sub egida SNV au fost organizate actiuni de voluntariat in domenii pornind de la ecologie la sanatate, social, educatie, cultura, civic: targuri de oferte de voluntariat, evenimente stradale, actiuni de igienizare, colecte de obiecte si carti, campanii de sensibilizare, actiuni in beneficiul persoanelor institutionalizate, constructia de adaposturi, manifestari cultural-artistice, gale, prezentari si dezbateri pe teme de voluntariat si multe altele, derulate in locatii dintre cele mai diverse. Pe perioada SNV 2011, Romania a gazduit de asemenea, la Bucuresti, Turneul Anului European al Voluntariatului 2011, o caravana de informare care poposeste, pe rand, in toate tarile membre ale UE. Puteti vizita sectiunea Calendar de pe www.voluntariat.ro - care reuneste actiunile inscrise si derulate de partenerii locali ai evenimentului, cat si pagina noastra Facebook http://www.facebook.com/provobis - pentru fotografii.


***
Saptamana Nationala a Voluntariatului (SNV) este un eveniment initiat si coordonat de catre Pro Vobis - Centrul National de Resurse pentru Voluntariat incepand cu anul 2002 si implementat in colaborare cu Reteaua Nationala a Centrelor de Voluntariat, VOLUM - Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania si partenerii locali ai SNV. Pentru mai multe detalii despre SNV ne puteti contacta la e-mail programe@provobis.ro sau telefon 0264 412 897 / 0755 045 103, persoana de contact Ramona Dragomir sau puteti vizita www.voluntariat.ro